begonijaUgodan i divljenje luksuznosti svoje cvjetne begonije neće biti jedna godina, ako odgovara njegovom skladištenju u sezoni i osigurava pravilnu njegu cvijeta zimi.

Vrste Begonije

Prije nego što govorimo o tome kako započeti begonije zimi, počnite razlikovati nekoliko tipova begonije:

  • ukrasno i listopadno;
  • gust;
  • kvrgav.

Žuta begonijaSvaki od njih tijekom zimskog perioda zahtijeva određene uvjete pritvora.
Bushove oblike i ukrasno-listopadne vrste ne trebaju posebne uvjete za zimovanje. Da ne umiru zimi, dovoljno je odrezati sušene stabljike pri pristupu hladnom vremenu i skupljati grmlje slamkom ili padom vrtnih listova.

Najzahtjevnije za njegu i održavanje u zimskim begonijskim gomolama.

Ljepota i trajanje cvjetanja ovog veličanstvenog cvijeta izravno ovisi o tome kako se zimi za begonije zimi.
Ako begonija ne cvjetaju dugo, ili ima malo i malo cvijeće – to znači da je zimi zabilježeno pogrešno.

Briga za begonije uzgojene u tlu

gomolja begonijaOdrasle biljke imaju prilično velike gomolje. Ako su rasli na otvorenom terenu, pokušavajući ih ne oštetiti, iskapaju kad prvi mraz dođe.
Međutim, ne vrijedi žuriti biljku, jer jesenski mraz gomolja ne šteti.
Potrebno je čekati, kada će se cvijet sama pripremiti za zimovanje – to znači da će vegetativni dio propasti, lišće će postati žuto i pasti.

Osim toga, krajem sezone vegetacije, gomolji se znatno povećavaju po veličini, povećavaju svoju masu, budući da se sve hranjive tvari odmiču kada se gornji dio odmaže. Istodobno se polagaju pupoljci obnove, od kojih će se novi izbojci razviti nakon što je begonija zimovana.

Kopanje, trebate rezati promrznut stabljike, ostavljajući procese površine (konoplje) na visini ne većoj od 3 cm. Ovaj postupak sprječava nastanak patogenih gljivica koje pridonose infekcije gomolja.

gomoljasta begonija s kliceZatim je biljka očišćena od tla, stavljena u kutiju i stavljena da se osuši u dobro prozračenom, toplom i suhom prostoru. Nakon dva tjedna, kada korijenje osuši, uklonite skupljene klice i preostalu zemlju.

Related  Kako sprejati grožđe od bolesti

Zatim se gomolji polažu u drvenu kutiju u nekoliko redaka i izlijevaju s riječnim pijeskom ili suhim tresetom uz dodatak vermikulita.
Dodavanje vermikulita je vrlo poželjno, jer zbog svoje sposobnosti da regulira vlagu podloge, rizik od korijena korijena bitno se smanjuje.

Važno je: sipati gomolje s pijeskom smjesom tako da su izolirani jedni od drugih – to smanjuje postotak njihovih iskoristiti.

Pripremljen za hibernaciju begonija smještena na hladnom mjestu gdje temperatura ne bi trebala prelaziti 10 ° C, vlažnost od oko 60% – to je obično podrume i podrume.
Tvornica ostaje u mirnom razdoblju gotovo tri mjeseca – od sredine studenoga pa do kraja veljače, za to vrijeme ne možete vodu, inače ćete probuditi budne pupoljke.
Periodički, ali barem jednom mjesečno, gledaju na stanje gomolja zbog prisutnosti kalupa i korijena korijena.
Ako se pronađe lezija, ona se ljušti i tretira koloidnim sumporom ili zelenim tvarima. Ako je lezija velika, tada je biljka uklonjena kako bi se spriječilo širenje infekcije.

U rano proljeće, u ožujku, kada je gomolji početi da se probudi uspavane cvjetnih pupova, oni vade iz pijeska i staviti na mokru klijanja podlogu pripremio dodavanjem treseta humus i kvalitetnu riječni pijesak, donesenu u istom iznosu.
Kontejneri s kliještajućih šljiva smješteni su bliže svjetlosti, zalijevanje je ograničeno, temperatura sadržaja iznosi oko 18 ° C.
Gombe polako i neujednačeno klijati. Prije svega, oni korijen. Klice koje se kasnije pojavljuju trebaju biti zasjenjene od sunca i češće prozračene, ali ne dopuštaju skice.

Ovaj put je prikladan za podjelu gomolja, njihovu reprodukciju. Rez se tretira koloidnim sumporom u prahu ili praškastom ugljenu.

Mnogi ljudi mogu uspješno sačuvati begonija zime u kutijama s grudom zemlje na balkonu, ako se ne smrzava, ili u najcool mjesto u stanu – sa balkona ili ulaznih vrata.

Kako zadržati mladog gomolja begonije zimi

Sve ove aktivnosti su dobre za zdrave i jake gomolje. U slučaju da su vrlo mali i mlohavi, morat će doći na drugačiji način.
Činjenica je da ponašanje mlade biljke i odraslog cvijeta je vrlo različit, zbog čega se gomolji različitih veličina drže drukčije tijekom razdoblja odmora.

  • Mali čvorovi prve godine cvijeta trebaju se čuvati na hladnom mjestu zimi i moraju se povremeno navodnjavati, inače se korijenski sustav može smanjiti.
    Odmorište prve godine je vrlo konvencionalno, jer tijekom zimskih razdoblja njihovi izbojci ne nestaju, iako rast prestaje.
  • Nakon što je iskopao takvu gomilu, stavlja se u plastičnu vrećicu napunjenu suhim tresetom i stavlja u hladnjak. Periodički pregledajte begoniju. U slučaju prijevremenog izgleda klice, oni moraju biti razbijeni, jer nisu održivi.
  • Mlade begonije se mogu ostaviti da provedu zimu u kutijama postavljenima na hladnom mjestu, umjereno zalijevši. S početkom proljeća posađene su u zasebnim posudama s podlogom.
    Tlo je presadeno na početak stabilne pozitivne temperature.

Related  Kako ispravno posaditi i skrbiti za Irga

Zimska skrb za kućnu begoniju

Begonia, ljeti raste u loncima, cvjeta do kasne jeseni. S pojavom hladnog vremena, ona se uranja u stanje odmora. Trenutno se ne preporučuje presađivanje begonije, ali je potrebno skratiti zalijevanje. Voda treba biti samo kad je tlo u loncu potpuno suho, jer prekomjerna vlaga može uzrokovati truljenje korijena.

S početkom sezone grijanja, zrak u stanu je vrlo suh, pa vam svakodnevno morate prskati zrak blizu cvijeta pomoću pištolja za prskanje.

Kao što vidite, lako se brinuti za begonije tijekom zime, samo trebate pokazati malo pažnje na njega, odgovor na koji će biti bogat i vedro cvjetajućeg vrta.

Begonia gomolja – kako spasiti zimi (video)