Sakupljanje bundevaJesen je vrijeme sažimanja rezultata proljetno-ljetnog rada i berbe. Bundeva, kao nepretenciozna i prilično hladno otporna kultura, jedan od posljednjih se šalje za pohranu. Ali kada je točno? Budući da na raspolaganju kamionetima ima više od desetak vrsta bundeva s različitim karakteristikama i zrelosti, vrijeme za branje povrća uvelike ovisi o njihovoj ranoj zrelosti, vremenu i klimatskim karakteristikama regije. Kada se maknuti s kreveta najranije vrste, i koliko dugo zrelih plodova ostaje u vrtu?

Uvjeti sazrijevanja različitih vrsta bundeve

Ripens vrste durum bundeveMeđu vrstama rane zrelosti koje su uobičajene na ruskim krevetima razlikuju se suhe napuštenih bundeva. Dok njihova kolekcija počinje 90-120 dana nakon pojave, meso takvih vrsta nije previše bogato karotenom, šećerom i prilično vlaknastim. Ali sjemenke tvrdih kuhana bundeva, prekrivene tankom kožom ili bez njega, su najukusnije i korisnije.

Ove bundeve počinju očistiti u drugoj polovici kolovoza, au rujnu se tvrdo voće, čak iu hladnom ljetu, treba potpuno prikupiti. Ova vrsta voća se ne pohranjuje dulje vrijeme, ako preuveličate bundu i izrežete ga za 5-6 mjeseci, ispod kore će se naći proklijevani sjemenki i labav, izgubljena kvalitetna pulpa.

Trenutak kada je vrijeme za čišćenje bundeve iz vrta, može se odrediti ukrućenjem peteljke, zbijanju, stvrdnjavanju kora i promjenom boje.

Područje velikih plodova sorti srednje zrenja bundeveSrednje sazrijuće sorte, koje uključuju većinu velikih plodova bundeva, koje zahtijevaju vrijeme za pribavljanje mase i veličine, dozrijevaju u 110-130 dana. Takvi su plodovi ukusni, njihovo meso je bogato vitaminom A, bogatim elementima u tragovima i savršeno nakuplja šećer. Osim toga, oni su vodeći u očuvanju kvalitete, ali je moguće dugoročno skladištiti samo nakon što se bundev odstrani od bičeva u vremenu.

Ako kora još nije stekla odgovarajuću tvrdoću ili je oštećena mrazom, bundeva će morati biti reciklirana.

Stoga je toliko važno ukloniti bundeve iz vrta prije prve hladnoće koja se u Moskvi ili Uralima može početi već sredinom rujna. Ako je potrebno, plodovi prije skladištenja 14-30 dana ostavljaju zreo na toplom suhom mjestu.

Related  Što je ukusna yosta bobica?

Matična zrelost bujne bundeveKasnije, najslađe, mirisne hobotnice sazrijevaju, na koje se također možete uputiti muscat varijacijama. Prije postizanja pune zrelosti plodovi se traže od 130 do 150 dana, pa se, kao velika plodna sorta, ove bundeve bere prije sezone mraza.

Samo u uvjetima južne zemlje, počevši od Rostovske regije i do Krima, kada se bere bundeve kasno zrenjivih sorata, sazriju se na bič. U preostalim regijama moraju doza od 1 do 2 mjeseca. Tako zreli plodovi ostaju ukusni i korisni ne duže od 4-5 mjeseci, stoga je bolje, bez odlaganja, konzumirati ih u hrani.

Kako znati da je bundeva zrela, bit će ukusna i bez problema će patiti nekoliko zimskih mjeseci?

Znakovi zrelosti bundeve

Odredite zrelost bundeveBez obzira na vrstu i ranu zrelost bundeve, njezini plodovi imaju zajedničke znakove sazrijevanja:

  • Prije svega, pedikula bundeve postaje čvrsta, gubi jučinku i dobiva izgled drveta ili pluta.
  • Korska bundeva u većini vrsta i sorti mijenja boju. Žute i narančaste tonove zamjenjuju nijanse zelenog, slika postaje jasna.
  • Kora je zbijen i teško je oštetiti noktom.
  • Bijes i lišće biljke će nestati, žuti i umrijeti.

Ako se bundeve uklone s kreveta s karakterističnim znakovima zrenja, plodovi su dobro očuvani, njihovo tijelo dugo vremena ne gubi vlagu i ukus.

Nije potpuno prekinuta bundeva da bi se pre-till dok plod ne bude potpuno zaštićen od okoline. No, jajnika s neformiranom korom je bolje ne pohraniti, ali odmah obrađivati ​​za sok, domaću konzerviranu hranu ili kulinarske jela.

Važno je zapamtiti da nisu sve sorte mijenjaju boju do jeseni. Takva se iznimka može smatrati voskom bundom, sorti s sivom i bijelom kore. Nijansa bundeve tipa “batternat” lagano se mijenja.

Neke vrste bundeve kada zrele mijenjaju boju koreKada uklone bundeve za skladištenje, ti se znakovi mogu smatrati kriterijima za odabir i jamstvo da plodovi neće biti nataloženi i truleži.

Related  Kada saditi ribiz na dvorištu?

Kako i kada očistiti bundu iz kreveta?

Uvjeti čišćenja u različitim dijelovima zemlje razlikuju seNajukusnija i najkorisnija pulpa bundeva, potpuno zrela u vrtu i do posljednjeg dana, apsorbira sunčeve zrake i hranjive tvari iz tla. Ali klimatski i vremenski uvjeti to ne dopuštaju uvijek. Dakle, kada je bundeva već očišćena u Urals, u Stavropol Teritorij kulture za najmanje mjesec dana mogu ostati na kreveta.

Što su sjevernije, češće vrtlari na njihovim krevetima moraju biljno zalijevati sorte ranog zrenja i odrediti vrijeme zbirke da ne koriste vrhove biljke, već prognozu meteorolozima. Na primjer, u srednjem pojasu bučice se sredinom rujna uklone iz trepavica, ali u južnim područjima mogu biti u polju sve dok se trepavice potpuno ne osuše.

U bilo kojem trenutku žetve odvija, važno je da je vrijeme na dan kada su bundeve očistiti je suho i toplo dovoljno. Ako plodovi koji leže na tlu padaju pod ozbiljnim mrazom, usprkos gustijoj kore, povrće pati, a tijekom skladištenja može prostrujati.

Prikupljanje plodova je što je moguće točnije, pažljivo tretirati svaku bundu. Važno je ne samo da ne dopuštamo rezanje kore, već ne smijemo pustiti bundeve.

Uostalom, čak i kroz mikroskopske pukotine u kore, mikroorganizmi i bakterije lako prodiru, što dovodi do razvoja plijesni i truleži u fetusu. Osim toga, kada utjecaj mijenja strukturu celuloze, počinje protok sok, što također dovodi do brzog pogoršanja usjeva.

Čišćenje bundeva provodi se na toplom sunčanom vremenuKada se bundeve uklone s kreveta, ne bi ih trebale rasturati ili odvrnuti od bičeva, ali ih odrežiti oštrim nožem, ostavljajući stabljike dužine od 5 do 10 cm.

Ako bundeva nema “rep”, lišeno je prirodne zaštite pulpe u zoni pričvršćenja, što će neizbježno iskoristiti putrefaktivne bakterije i gljivice. Stoga, kod nošenja i utovara bundeva za rezanje, bolje je ne uzeti, kako bi bilo prikladno i čvrsto izgledati. Ovo pravilo je osobito važno kada se uzgajaju punomasne bundeve, sočne sorte namijenjene dobivanju sokova i slatkih desertnih sorata. Njihova šteta će biti najbrža.

Related  Značajke sadnje i njege žute šljive u predgrađu

Nakon rezanja iz bičeva, bundeve se osuše, nježno uklanjaju ostatke tla i suhe vegetacije na kore. Zatim se voće u razdoblju od 10 do 30 dana stavi u pokriveno kućište gdje temperatura doseže 27-29 ° C. Kod vlažnosti do 85% u takvim uvjetima, bundeve su aktivno uspavane, a njihova koža se stvrdnjava.

Bundu s mehaničkim oštećenjima nije pohranjenoSaznavši da su bundeve zrele i spremne za dugotrajno skladištenje, odabiru se čiste cjelovite plodove, bez znakova mehaničkih oštećenja i znakova bolesti.

Prilikom odabira sorti bundeve za zimu, uzmite u obzir njihovu veličinu. Vjeruje se da za preživljavanje mnogo mjeseci u podrumu može bundeve barem 12-15 cm u promjeru.

Zrela cijela bundeva može se polagati za dugotrajno skladištenjeOdabirom bundeva za skladištenje, odaberite suhu sobu hladnom, s temperaturom od 10-13 ° C i stalnom ventilacijom. U trgovini plodovi su uredno postavljeni na police ili palete, izbjegavajući gužvu i kontakt bundeve s mokrim površinama. Najbolje ako:

  • usjev se stavlja u jedan sloj iznad razine tla za najmanje 10-15 cm;
  • Bundeve ne dodiruju i ne dodiru s drugim povrćem i voćem;
  • Skladište je zaštićeno od glodavaca;
  • u sobi nema kondenzacije i gljivične infekcije.

Posebno je važno ne imati bundeve u neposrednoj blizini jabuka, kruške, dunje. Ovi plodovi izlučuju etilen, što ubrzava zrenje ploda i skraćuje rok trajanja bundeve. U zimskim mjesecima, dok se usjev ne koristi za hranu, povremeno se revidira, odbacuje oštećene ili ublažene plodove.

Kako pohraniti bundeve – video