Obrezivanje krumpiraKrumpir je kultura povrća, bez koje je nemoguće zamisliti život ruske osobe. Korijeni ove biljke sadrže puno hranjivih tvari (škrob, bjelančevine …), zbog čega se nazivaju i “drugi kruh”. U vrtu ova je kultura omiljena, ispod nje, u pravilu, većina je vrta oduzeta. Mnogi vjeruju da, da biste dobili dobru žetvu, ne morate ništa truditi – krumpir sam raste i ne treba puno njege. Ovo je daleko od slučaja. Ova kultura, kao i mnogi drugi, treba paziti u određenim fazama razvoja. Što točno – ovaj članak će reći.

Pročitajte: kada treba kositi krumpir po prvi put!

Sadnja krumpira: određena s uvjetima

Datumi sadnje krumpiraKrumpir se sadi kada se tlo dobro zagrije. Ovo razdoblje događa se u različitim geografskim širinama u različito vrijeme.

  • Južne regije Rusije (na primjer, Krasnodarski teritorij). Ovdje se krumpir može saditi u zadnjem desetljeću ožujka. Istina, ovo se odnosi samo na rane sorte. Sadnja sazrijevanja događa se malo kasnije – početkom travnja.
  • Srednji sastav Rusije (na primjer, Moskva regija). Razdoblje sadnje ovog područja je kraj travnja.
  • Ural i Sibir. U ovim regijama toplina dobiva najkasnije, tako da se sadnja krumpira događa samo početkom svibnja.

Za sadnju krumpira potrebno je strogo dodijeliti za tu svrhu. Ako ste ispred vremena i biljka krumpira u neiscrpnoj zemlji, vjerojatnost je visoka da gomolji će razviti loše – polako klijati. Također treba obratiti pažnju na sadržaj vlage tla. Ako je pokazatelj prilično visok, korijen se može saviti i dugo ostati bolesni.

Kako saditi krumpir: shemu, vrijeme iskrcavanja

 Shema sadnje krumpiraSustav slijetanja. Krumpir je zasađen u redove. Udaljenost između njih bi trebala biti oko 70 cm, a 50 cm – figura koja bi trebala biti između grmlja. Ako su korijenski usjevi međusobno bliži, krumpir neće imati dovoljno prostora za razvoj, i to će prerasti.

Vrijeme slijetanja. Krumpir se može saditi u bilo kojem trenutku. Jedina ispravna opcija nije. Uobičajeno, vrtlari čine jutarnje izlaske. Međutim, možete to učiniti navečer.

Glavne faze skrbi krumpira: gornji preljev, hilling, zalijevanje

Hranidba krumpira odvija se u tri faze:

  1. Prvo preljev krumpiraPrva je oko sredine svibnja (kada grmlje raste 15 cm iznad tla). Kao gnojivo koriste se aditivi dušika, na primjer, uree. Granule se razrijede vodom (1 žlica na 10 litara) i zalijevaju s dobivenom otopinom za sadnju. Takav gornji preljev omogućuje ubrzanje razvoja vrhova, zbog čega se koristi u početnoj fazi.
  2. Drugi tretman tijekom cvatnjeDruga gnojidba treba obaviti tijekom razdoblja cvatnje. Za to se mogu koristiti kalij gnojiva: kalij sulfat (1 tbsp.) I drvo pepela (3 tbsp.). Ove komponente moraju se razrijediti u posudi od 10 litara i zalijevati. Takav gornji preljev je neophodan da bi se ubrzao cvjetanje krumpira.
  3. Treći tretman na kraju cvatnjePosljednje, treće hranjenje se obično vrši na početku formiranja korjenitih usjeva (nakon cvatnje). Da biste to učinili, koristite superfosfat (2 žlice) i čašu pilećeg gnoja. Svi sastojci se razrjeđuju u 10 litara vode i koriste se za navodnjavanje. Jednu litru krumpira ulijeva se u pola litre pripremljene otopine.

Podnožje krumpiraNajvažniji korak u uzgoju ovog usjeva najvjerojatnije je skladištenje krumpira. Bit procesa je da zemljište grabljaste u grmu krumpira. Preporučuje se podizanje dvaput godišnje. Prvo liječenje nastaje kada biljka dosegne visinu od 5-10 cm. Ovaj postupak se može obaviti i navečer i ujutro. Međutim, mnogi vrtlari primijetili su da je najbolje pospremiti krumpir nakon kiše. Druga faza događa se tijekom formiranja pupova. Ovo razdoblje se obično događa krajem svibnja (ovisno o regiji). Hilling omogućuje povećanje žetve za najmanje 30 posto. To se događa jer stabljika grma, zbog dodavanja zemljišta, dopuštaju nove izbojke, koje kasnije oblikuju dodatne gomolje.

Zalijevanje krumpiraNe smijemo zaboraviti na zalijevanje krumpira. Vrlo je teško uzgojiti ovaj poljoprivredni usjev bez njega. Konkretno, južne regije Rusije (na primjer, Krim) su najteže. Ovdje, zbog vruće klime, krumpir treba zalijevati najmanje jednom tjedno. Ako govorimo o središnjim i sjevernim regijama Ruske Federacije, tada korijenski usjevi nedostaju, u pravilu, atmosferskim padalinama. Međutim, to ne znači da je vrijedno potpuno odustati od navodnjavanja. Ipak, u sezoni voda će biti potrebna da biljke tri puta: kad su izbojci, pupoljci i cvatnje će početi.

Kako se nositi s Colorado beetle

Pest od krumpira Kolorado krumpiraPonekad se dobije zvuk usjeva krumpirova štetnika koji se miješaju. Glavni neprijatelj je Colorado beetle. Ovaj kukac živi u tlu i utječe na korjenaste usjeve iznutra. Ako ne poduzmete nikakve mjere, tada, prema izračunima istraživača, može uništiti do 2 hektara slijetanja po sezoni. Postoji nekoliko načina na koje vrtlari koriste za borbu protiv ove štetočine:

  1. Kemijski. Ime podrazumijeva upotrebu posebnih kemikalija. Među najčešćim: Decis, Fastak, Ratibor, Arrivo, Bancol. Svi ti lijekovi pokazuju dobre rezultate. Međutim, često se ne koriste, unatoč svim jamstvima proizvođača.
  2. Folk metode. Nisu tako učinkoviti, ali su 100% sigurni. Široko rasprostranjena među vrtlarskim lišćem (sušeno). Oni posipaju (lišće mora biti tlo) na vrhu cijele grm krumpira. Vjeruje se da ova metoda ima zastrašujući učinak. Istina, djelotvorna je protiv mladih osoba (ličinke).

Posljednju kemijsku obradu krumpira treba obaviti najmanje 20 dana prije žetve. Inače možete lako otrovati.

Uzgoj krumpira kod kuće ili u vrtu uopće nije teško. Najvažnije je znati u kojim uvjetima potrošiti hilling i ne zaboravite voditi grmlje biljke s vremena na vrijeme.

Praktični savjeti za uzgoj krumpira – video