kako uzgajati kikiriki u vikendiciKikiriki ili kikiriki su biljka koja voli toplinu, koja je nastala u Južnoj Americi, a potom se preselila u Aziju i Afriku. Danas se sve više poljoprivrednika, vlasnika kućanstava i običnih vrtlara pitaju je li moguće i kako uzgajati kikiriki na svoje. Unatoč južnom podrijetlu, ovaj koristan poljoprivredni kultura potpuno je neprivlačan, s određenom primjenom sila koje može rasti i prinos usjeva iz Krima i Krasnodarskog područja u Moskvu.

U sovjetskim vremenima došlo je do iskustva uspješnog uzgoja kikirikija na području Stavropola, na području Transkaucaze i središnje Azije, u Ukrajini. Zahvaljujući entuzijazmu sadašnjih poljoprivrednika, svladavamo uzgoj kikirikija u središnjem dijelu Rusije.

Kikiriki: karakteristike kulture i njena kultivacija

Kikiriki – zeljasta jednogodišnja biljka s grananja stabljike dragovoljno, mnogi formirana u pazušcu, žute ili crvenkaste boje i karakteristične za mahunarke paripinnate lišća, podijeljena u nekoliko manjih ovalnim letaka. Snimke u rasponu od 20 do 70 cm su uspravne i smještajne jedinice. Visina grma na krevetu ovisi o raznolikosti, uvjetima stvorenim za uzgoj kikirikija ili kikirikija, kao i vanjskih čimbenika.

Termofilne stanovnik Južne Amerike platou kod kuće ne manjka topline i svjetla, toliko prepun zelenila, uspješan rast, cvatnju, vezanje grah i kikiriki sazrijevanja potrebno je od 120 do 160 dana. U tom slučaju, biljka ne podnosi zamrzavanje i počinje aktivno rasti samo pri temperaturama tla od najmanje 12-15 ° C.

jajnika i razvoja fetusaOblikovanje jajnika i njegovo daljnje sazrijevanje u kikirikija potpuno se razlikuje od ostalih mahunarki. Samoopulirajuće cvijeće živi samo za jedan dan, nakon čega izraslina s jajnicima spušta se na zemlju i doslovno odlazi u nju. Dakle, ispod sloja tla, kikiriki grah se izli i zrenja. Dubina ukopavanja može biti od 5 do 12 cm, a unutar svakog zrna je od jedne do sedam sjemena.

Kraća, hladnija kišna klima, to je teže uzgajati kikiriki, i dobiti željenu žetvu ukusnih “matica” iz biljaka. Međutim, moderni zaštitni materijali i mogućnosti uzgoja u zatvorenom tlu opetovano smanjuju rizike.

Kako uzgajati kikiriki u zemlji?

kikirikija na zemljištuPoput svih graha, kikiriki se brzo oguljavaju i rastu. Stoga, kada se uzgajaju, uvijek ga vode klimatske značajke i vrijeme. Ovisno o regiji, obavljaju:

  • sadnju kikirikija na otvorenom terenu;
  • sjetvu sjemena kod kuće, a zatim odrasle sadnice prenesu na krevete;
  • raste u zatvorenom tlu, naime u staklenicima s skloništem filma ili netkanog materijala.

Related  Značajke kovrčava peršina i način na koji raste

Prije sadnje kikirikija u vrtu trebate pripremiti sadni materijal i tlo. Kikiriki ne stvaraju nikakve posebne zahtjeve na tlu, već preferiraju labave, lagane tlo gdje će biti udobne i duge korijen korijena, a jajnika koja ostaje pod zemljom.

Kultura u redu korijen u pjeskovitim tlima, loams, ali ako imate da stane u kalup, prethodno uvedene u prizemlju pijesak, nizinskom treseta i ostalih komponenti koje poboljšavaju prozračnost podloge.

Sjeme namijenjeno sadnji razvrstava se, odvaja se oštećena ili oštećena pljesniva gljiva, a potom 12-24 sata potopiti u odjeću. Ponekad je savjetovano ukloniti grašak s kože kotleta s ružičastom-crvenom kožom. Međutim, u ovom slučaju, potrebno je postupati vrlo pažljivo, kako ne biste oštetili blago ispruženi “kljun” budućeg izbojka.

kikiriki su dali prokletstvoNatečene sjemenke su spremne za sadnju. Ako vrijeme dopušta, mogu izravno biti ugrađen u otvorenom terenu, pokopan na 5-7 cm. Shema sadnju ovu mahunarki osigurava da je u ljeto biljke trebaju Spud, a svaka biljka treba mjesto za hranu i udoban smještaj jajnika. To je najbolje kada se sadnja kikiriki na otvorenom terenu između redova ostaviti razmak od 50-70 cm, a razmak između biljaka ne smije biti manja od 20 cm. Sjetva se provodi od svibnja do sredine lipnja.

Kada je u pitanju uzgoj kikiriki kod kuće u Ukrajini, Kuban i Stavropol, Astrahan i Saratov regija, njegova sjetva se obavlja nakon sadnje dinje, također mila oštre fluktuacije u temperaturi.

Kikiriki: uzgoj kikirikija u sadnicama

kikirikija u tresetnim posudamaU regijama s dugom proljetom, gdje postoji opasnost od vraćanja hladnog vremena, bolje je ne riskirati. Na primjer, prije uzgoja kikirikija u Urals, u predgrađima, u Bjelorusiji, pa čak i na sjeveru Chernozem regije, prvo je posađeno u prilično velikim tresetnim loncima.

U ovom slučaju:

  • Prijelaz na krevete odvija se početkom ljeta;
  • korijenski sustav uzgojene biljke nije povrijeđen;
  • nema opasnosti od zamrzavanja;
  • Acclimatization prolazi brzo i bez problema.

Related  Uzgoj marelica u vikendicama u blizini Moskve

Za dobivanje jake sadnice, sjetva se provodi u travnju. Pripremljene sjemenke su zatvorene na dubinu od 3 cm i stavite na dobro osvijetljenom mjestu, gdje biljke neće patiti od nacrta. Zalijevanje za ovu vrstu mahunarki treba redovito, ali umjereno. Temperatura zraka u sobi održava se na 22-25 ° C

kikiriki u loncuPrije uzgoja kikirikija na vlastitoj zemlji, kultura je odabrana kao svjetlost kao kuća, mjesto zaštićeno od hladnog vjetra.

Dobra zaštita za južne goste u ruskim vrtovima može se uzgajati visokim biljkama, kao što su kukuruz, rajčica, tikvice i tikvice. Oni će biti najbolji prethodnici za grah.

Za aklimatizaciju je korisno koristiti filmske staklenike ili skloništa gustog netkanog materijala.

Njega za sadnju kikirikija u zemlji

usjeva kikirikiZa razliku od graha, graška i ostalih mahunarki, u brizi da se fokusira na plijevljenje i navodnjavanje za uzgoj kikirikiju vrtlar često moraju naoružati a ne mogu zalijevanje i motiku ili drugi prikladan alat za okopavanje. Kako bi biljke lako prodrle u zemlju, često ih treba otpuštati, ali uredno.

U korovu, kikiriki trebaju dok ne dostignu veličinu odrasle osobe. Zatim korovi pojavljuju se samo u aisles, i oni su lako ukloniti bez uznemiravanja biljke usjeva.

Zalijevanje, osobito nakon stvaranja jajnika, provodi se rijetko, dok se gornji sloj tla osuši. I do kraja vegetacije, kada se podzemni grah mora ojačati, oni se dalje smanjuju. U proljeće i ljeto, kikiriki savršeno reagiraju na top-dressing s umjerenim sadržajem dušika i povećan postotak kalija i fosfora.

Za sezonu postoji dovoljno trostrukog gnojidbe, međutim, nije potrebno koristiti prirodnu organsku tvar, na primjer, gnoj ili izmet ptica.

Sakup kikirikija u predgrađu

dehidracija plodova kikirikijaNije dovoljno znati kako uzgajati kikiriki u dači, važno je da ga možete ukloniti i spremiti žetvu na vrijeme.

Prilikom sakupljanja podzemnih grah morate se usredotočiti na stanje zelenila. Čim grmlje postanu žute i počnemo izblijedjeti, to bi trebalo biti signal za iskapanje. Odgođeno, lako je izgubiti većinu graha, koji brzo pada iz sušenih podzemnih izbojaka i ostaju na zemlji za zimovanje.

I zelene biljke morat će se izvaditi ako temperatura zraka pada i približi se + 10 ° C.

Related  Sorti kineski šljiva za voćnjake u Rusiji

Najbolje vrijeme za čišćenje je topao i suh dan. A najbolji alat je snažna vilica s širokim zubima. Lopata za kopanje nije prikladna zbog rizika gubitka dijela usjeva. Oduzeta od tla biljke vežu se i objesiti u suhom ventilacijskom prostoru za sušenje. Ljetnik može naučiti o spremnosti za dugotrajno skladištenje suhim, bujnim zvukom sjemena koji se kotrlja unutar graha.

Video o uzgoju kikirikija