superfosfat gnojil Včasih tudi dobro urejene rastline lahko izgubijo svojo obliko: vihrajo in listi postanejo modro-vijolična. V tem primeru je potrebna uporaba superfosfata gnojil.

Potrebna snov za zagotavljanje normalnega življenja in razvoja rastline je fosfor. Naravna nasičenost prsti s to koristno snovjo je samo 1%, pri čemer so spojine, ki so na voljo z njim, še manjše.

Fosfor je vključen v energetske procese metabolizma, ki zagotavljajo prehrano rastlinskim celicam, pa tudi pri fotosintezi. Zaradi tega se donos povečuje in rastline pridobivajo moč za pospešeno rast.

Superfosfat gnojila se proizvaja na osnovi spojin fosforja in dušika v kombinaciji z mikroelementi in minerali. Taka sestava je nasičena z različnimi naravnimi snovmi, ki so potrebne za dobro rast in razvoj sadja.

Univerzalni superfosfat gnojil pomaga povečati količino žetve. Kompleks mikroelementov pospešuje proces cvetenja in celoten razvoj koreninskega sistema in pobeg ter zagotavlja zdravljenje in zaščito pred pojavom različnih bolezni.

Vrste gnojil

Kompleksna spojina fosfor-dušik ima dve glavni vrsti:

  • Preprost superfosfat. Koncentracija fosforja v gnojilu koncentriramo pri 25%, dušika – do 8%, žvepla – do 10% in kalcijevega sulfata (gipsa) pri 40%. Za prodajo preprost superfosfat je na voljo v dveh oblikah: prašek in zrnca.
  • Dvojni superfosfat. V skladu s tem vsebuje dvakrat toliko prebavljivega fosforja (45-55%). Kapaciteta dušika je 17%, žveplo pa 6%. Dvojni superfosfat se proizvaja predvsem v granulah, ki so zlahka topni v navadni vodi.

vrstePrisotnost različnih oblik tega gnojila omogoča njegovo uporabo pri določenih vrstah rastlin, različnih vrst tal in na različnih stopnjah zorenja.

Kako uporabljati superfosfat

gnojenje Da bi dosegli visok rezultat, je treba poznati načela interakcije in potrebnih razmerij za določene rastline ali sadovnjake. Kako uporabljati superfosfat gnojila, je naveden na embalaži ali priloženih navodilih.
Enostavno in dvojno sestavo univerzalne, kompleksne fosfatno-dušikove gnojil je mogoče uporabiti pri sajenju sadik ali semen v kateri koli zemlji. Obstajajo tudi omejitve za vrtnarske pridelke in sadike dreves.

Vendar pa je uporaba tega gnojila potrebno upoštevati majhen odtenek – superfosfat slabo deluje v kislih tleh.

Če gnojilo ne izgubi hranilnih lastnosti, je potrebno zemljo z dehidriranim prahom ali apnenčasto zmesjo deoksidirati (500 ml apna ali 0,2 kg pepela je treba šteti na 1 m2 tla).

gnojenje Celoten postopek deoksidacije traja dolgo časa. Po enem mesecu lahko v tla dodamo superfosfat. Šele po tem obdobju, ne prej. Najbolj učinkovit način za dodajanje superfosfata je neposredno zaspati v vrsticah ali luknjah, izkopanih pod sadilnimi rastlinami ali sadikami. Poleti prebivalci priporočajo takoj po uporabi gnojila za rastline sadike.

Preprost superfosfat se pogosto uporablja za gnojenje tanjših tal, peščenih ilovikov, podzolnih tal. Odlična stopnja rasti in hiter razvoj so rastline, ki porabijo veliko žvepla (repa, krompir, pesa, lan, korenje, redkev, čebulice vseh rastlin).

Ne pozabite, da je pri delu s superfosfatom strogo prepovedano ustvarjati mešanice amonijevega nitrata, krede, apna, sečnine.

Superfosfat je neodvisno univerzalno gnojilo, pridobljeno iz naravnih mineralov (mineralizacija živalskih ogrodij in žlindre pri predelavi železove rude). Učinkovita uporaba je možna le v skladu s priporočili strokovnjakov.

Navodila za uporabo superfosfatov

nanašanje talSuperfosfatna dvojna gnojila se nanese na tla v zgodnji pomladi pred sajenjem ali v jeseni po žetvi. Fosfor mora obvladovati tla. V intervalu med glavnimi vhodi gnojila je priporočljivo zagotoviti napajanje rastlin približno dvakrat.

Superfosfat gnojil, navodila za uporabo:

  • Enotna uporaba dvojnega superfosfata je najbolje narediti s semenskim vrtalnikom, ker ima obliko granul;
  • Glavna uporaba dvojnega superfosfata je treba opraviti pred setvijo vrtnih posevkov. Ponavadi se to opravi pod plugom. Od začetne uporabe se granulirano gnojilo ne spere z zalivanjem ali deževnico in ne pade pod plastjo za sejanje;
  • Uporaba metod za ročno porazdelitev peletov je manj učinkovita, saj mora biti to gnojilo bližje koreninskemu sistemu pridelkov;
  • Mnogi poletni prebivalci uporabljajo dvojne superfosfatne formulacije v kombinaciji z dušikovimi kalijevimi in kalijevimi gnojili, ki so uvedeni spomladi in jeseni.

Zelenjavne in zeliščne začimbe se vnašajo v tla od 30 do 40 gramov na kvadratni meter dvojnega superfosfata. Za gnojenje vrtnega sadnega drevja jeseni v tleh je potrebno dodati do 600 g dvojnega superfosfata na 1 m2. Za sadike in rastline v rastlinjakih in tališčih uporabljajte 100 g / 1 m2. V jarku s krompirjem je potrebno dodati 4 g dvojnega superfosfata. V primeru izčrpane zemlje je treba količino gnojila povečati za 30%.

Za saditev in oploditev so še posebej potrebni mladi sadik in sadike dreves in grmov, ker ni drugih načinov pridobivanja vitalnih snovi. Današnji trg ponuja raznovrstne sestavine hranilnih snovi, katerih prvo mesto je superfosfat.

Video o uporabi superfosfata v jesenski pripravi rastlin