crvene ružeMnoge žene, nakon što su dar darovitih ruža darovale, gori sa željom da raste isto u predgrađu ili na vlastitom prozoru. Kao što kažu stručnjaci, ovo je sasvim realno i, štoviše, nije teško. No, prije nego što sijete ružu iz buketa, potrebno je znati sve suptilnosti ovog procesa, budući da će od detalja na prvi pogled biti beznačajni, ovisno o uspjehu.

Odabrali smo reznice

Želim odmah zapamtiti da nisu svi cvjetovi prikladni za uzgoj. Za uzgoj ruže iz reznica buketa potrebno je odabrati pravilan sadni materijal:

  • Nemojte računati na cvijeće koje se donose iz inozemstva. Kako bi produžili rok trajanja nizozemskih ruža podvrgavaju se vrlo jakom tretmanu s konzervansima. Stoga je bolje davati prednost cvijeću uzgojenim u lokalnim staklenicima. Veliki postotak ukorijenjenosti (do 90%) pokazuju čajni hibridi, polianthus, miniature i penjačke sorte.
  • Vrlo je teško uzgajati ružu iz reznica buketa koji je stajao u cvjetnom loncu s vodom dulje od četiri dana.
  • Nije prikladna za klijanje je previše debela i prilično zelena fleksibilna stabljika. Optimalna opcija je meka blago ukrutena stabljica koja ima jedan ili dva bubrega na vrhu i jedan bubreg odozdo.

Priprema reznica ruža

Kako bi se uzgajale ruže iz reznica buketa, morat ćete pažljivo pripremiti sadni materijal. U tu svrhu, iz stabljike se formira stabljika dužine 12-25 cm, čiji donji dio ima kut od 45 ° i nalazi se 1 cm dalje od donjeg bubrega. Gornji izrez je izrađen ravno i udaljen je od gornjeg bubrega za 0,5-1 cm.

Po završetku formacije, stabljika se može spustiti 12 sati u vodi s otopljenim preparatima za ubrzavanje rasta ili stavljanje u sok od aloe, koji ima ista svojstva.

rezanje ružeNakon toga, isušite stabljiku i pritisnite gornji dio zelenilom ili kalijevim permanganatima. Donji rez poželjno je umočen u korijen, što će doprinijeti boljem ukorjenjivanju. Kako bi se poboljšao opstanak, svi donji lijevi listovi uklanjaju se, a gornja polovica ili 1/3 su odrezani. Spikes, ako ih ima, uklanjaju se s grlom.

Related  Lisnice na ribizu – što da radimo?

Sadnja reznica

Prije sadnje ružičaste stabljike iz buketa potrebno je pripremiti tlo za njega. Ako se slijetanje vrši u sobnim uvjetima, možete kupiti posebnu zemlju koja sadrži sve potrebne dijelove. Kada ukorijenite reznice u otvorenom tlu, tlo na krevetu treba biti plodno i lako. To se može postići miješanjem humusa, riječnog pijeska, kao i listopadnog i tresetnog zemljišta.

Sadnja sadnica provodi se tako da najmanji dio ostane iznad površine zemlje. To će omogućiti biljci da izbjegne gubitak vlage. Međutim, također se ne preporuča produbiti: gornji pupoljci trebaju ostati iznad tla. Zatim rezati reznice ruža i prekriti plastičnom bocom ili 1,5 l posudom kako biste stvorili svoju mikroklimu. Na tlo pod njima ostao je uvijek vlažan, preporučuje se da se gornji sloj tla prska pijesakom od 2-3 cm.

reznice ruža u krumpiraUzgajati ružu iz reznica buketa na još jedan izvorni način. Za to se koristi krumpir. Prije sadnje sadnica u tlo, zaglavi se u voće krumpira u donjem rezu, od kojeg su sve oči prethodno izrezane. Dalje se stabljika krumpira stavlja u tlo kao i na prethodnu metodu.

 

Prema iskusnim uzgajivačima cvjetova ova mogućnost povećava vjerojatnost korijenja nekoliko puta, budući da biljka krumpira prima neophodne hranjive sastojke.

Održavanje reznica

Da bi uzgajali ružu iz reznica tijekom faze korijenja, potrebna je posebna briga. U prva dva tjedna sadnica bi trebala dobiti veliku hidrataciju. U tu se svrhu raspršuje do 5-7 puta dnevno. Međutim, tlo bi trebalo ostati vlažno, ali ne i viskozno. Nadalje, takva manipulacija može biti smanjena do 3 puta. Zalijevanje i prskanje provode se kroz vrata boca.

Optimalni temperaturni režim, u kojem su ruže iz reznica buketa dobro ukorijenjene, iznosi 23-25 ​​stupnjeva. Također, ne zaboravite na dodatnu rasvjetu. Ako biljka dobije nedovoljnu sunčevu svjetlost, osvjetljenje se vrši pomoću fluorescentnih svjetala.

korijen korijenaNegdje u 3-4 tjedna, korijen se počinje pojavljivati ​​u reznicama. Od tog trenutka možete ga postepeno priviknuti na prirodne uvjete. Da biste to učinili, sadnice se najprije uklanjaju 5 minuta, zatim 10, a zatim se vrijeme provedeno na sobnoj temperaturi postupno povećava.

Related  Upute za uporabu insekticida Fastac

Ako se cijeli proces provodi ispravno, onda za par godina možete vidjeti mirisnu grmu na vašem balkonu ili u cvjetnom vrtu. Nemojte se uzrujati ako reznice nisu ukorijenjene. Budući da je ruža kapriciozan biljka, možda nije prvi put. Stoga pokušajte ponovo i nemojte se bojati riskirati i eksperimentirati. Možda ćete ići za vašu metodu uzgoja, koja najbolje odgovara vašim uvjetima.

Video o rastućim ružama iz buketa