kruška ChizhovskayaČak i neiskusni amater u vrtu će nazvati dva stabla koja se često mogu vidjeti na selu: jabuka i kruška. Rast u našoj nepredvidljivoj klimi znatno prilagođenu kruhu Chizhovskaya, čiji opis i fotografija govore rječitijim od bilo koje riječi.

Glavne prednosti sorte

Ova kasno-ljetna sorta uzgajala je izvanredan uzgajivač S. T. Chizhov i vrlo je popularan među ljetnim stanovnicima iz više razloga:

 • otpornost na oštre kapljice temperature, što omogućuje rast kruške u sjevernim područjima;
 • voće može izdržati do -3 ° C, a sam stablo do -30 ° C;
 • slabo se sruši;
 • visoka količina prinosa na izlazu (oko 55 kg iz jednog stabla);
 • pod odgovarajućim uvjetima voće se može pohraniti 3-5 mjeseci;
 • kruška pulpa je slatka i sočna;
 • lako se sastaviti bez alata;
 • već 3 godine nakon sadnje drvo počinje donositi plodove.

Sadnja i skrb

kruška sjemena ChizhovskayaSadnja i briga za Chizhovskaya kruška ne uzrokuje poteškoće za iskusne vrtlare, kao i za početnike. Sadnja je najbolja u proljeće ili u prvoj polovici jeseni – ovo je najpovoljnije vrijeme.

Slijetanje se mora provesti najkasnije mjesec dana prije početka hladnog vremena.

Prilikom pripreme stranice za novu sadnicu i brigu o tome slijedite sljedeće preporuke:

 • najbolja kruška će rasti na chernozem i loam;
 • u jami sadnje staviti organsko gnojivo (na primjer, konj humus ili humus i vapno kako bi se smanjila kiselost tla);
 • vode najmanje 4 puta mjesečno dva puta dnevno za 10-12 litara vode po stablu;
 • Ako podzemne vode teče blizu površine, treba najprije podići tlo ili dobro osigurati sustav odvodnje;
 • unatoč tvrdnjama da je sorta otporna na parazite, svakako postupajte s stablo protiv štetnika (oni se razvijaju, tako da prirodna zaštita kruške neće biti nezaobilazna prepreka za njih);
 • U ulozi oprašivača za Dlake Chizhovskaya, preporučujemo upotrebu vrste “Lada”, kao alternativa, koriste se sorte “Severyanka” i “Rogneda”;
 • redovito koroviti i uklanjati prilično deblo krug.

Kako bi se zaštitili od glodavaca, kao što su zečevi i miševi, preporučujemo omatanje drvenog debla s kapronskim materijalom ili pantyhose. Oni također pomažu u zaštiti kruške u razdoblju od teških mrazova.

navijanje cijevi protiv glodavaca

obrezivanje

Obrezivanje grana treba izvesti svako proljeće krajem ožujka ili u travnju za određenu sortu. Pear Chizhovskaya bi trebao pravilno rasti: za to, rezati isušivanje izbojaka i tanki broj grana, ali ne više od 1/4 od ukupnog broja, kako ne bi ozlijedio stablo. To poboljšava plodnu funkciju i smanjuje rizik od bolesti kore i lišća.

kruške za obrezivanje proljećaBranke novijih sadnica obično se skraćuju za trećinu i ostavljaju samo 3-4 jake i ravne, odbijajući one koji su manji. Tako se formira buduća kruna. Ako to nije učinjeno, nemoguće je dobiti voće s vrha stabla. Pravo je obaviti obrezivanje Chizhovskaya kruške po opisu i fotografijama, dovoljno je slijediti naš savjet.

Related  Sve o bolesti krumpira

Obrezivanje treba dati maksimalnu pozornost. Od nje će odrediti konačnu količinu žetve u tekućim i narednim godinama. Nemojte zaboraviti ukloniti procese koji idu paralelno s tlom ili se savijati prema prtljažniku.

Ponekad su donje grane izrezane zbog činjenice da ne raste dobro na plodovima. Gotovo uvijek to uzrokuje nedostatak svjetlosti. Obrađujte nepotrebne grane tako da sunčeve zrake prođu kroz gornje razine, pa pada na niže razine.

žetva

zrelog krušnog voćaDakle, vrijeme je za prikupljanje dugo očekivane žetve. Kao što je ranije spomenuto u opisu pizza Chizhovskaya, to je kasno zrelo stablo, tako da možete sakupljati kruške u drugoj polovici kolovoza, a da ne čekate jesen. Ako pravilno izrezete i pazite na biljku, donijet će više od 50 kg voća. Nažalost, taj iznos će se smanjiti s dobi stabla.

Težina krušaka varira oko 120 grama za sedam godina staru biljku. Za usporedbu, stablo je 2 puta stariji od voća težine oko 75-85 grama. Sposobnost dugo vremena da zadrži zrelog voća od pada često se nalazi u opisu Kruške Kisušovske. Fotografije velikih žuto-zelenih voća, koje se lako mogu okupiti ljestvama i kantom, ne mogu samo impresionirati.

Nemojte pohranjivati ​​povrće zajedno s kruškama, inače će voće izgubiti svoj prvotni ukus.

Optimalna temperatura skladištenja je + 3 ° C. Skladištite kruške u suhom drvenom spremniku s rupama za prozračivanje. Odbaceni i zamračeni plodovi odbacuju u početnom odabiru. U takvim uvjetima, vaša žetva može se čuvati duže od 3 mjeseca.

Pear Chizhovskaya je odličan za izradu marmelade. Budite sigurni da napravite praznine iz nekoliko limenki da se ugodno i njemu budu u hladnoj zimi.

džem od kruškeDobra prilagodljivost našoj klimi čini Pear Chizhovskaya jedna od najpopularnijih sorti za sadnju u predgrađu. Ako odlučite koje će stablo voća ukrasiti vaš vrt za buduće godine, preporučujemo da zaustavite izbor na ovoj vrsti kruške.

Related  Fotografija s opisom sočne kruške kruške

Video o kruškama razreda Chizhovskaja