Jagoda ispod filmaŽetva jagoda, kao i bilo koji drugi voćnjak, ovisi o kvaliteti sadnica. Stoga je vrlo važno saditi sjemenke, pažljivo pratiti njihovo navodnjavanje i hranjenje. Sadnja jagoda sa sjemenjem postaje sve popularnija, ali budući da je ta biljka vrlo hirovita, sijanje sjemenki jagoda na sadnicama zahtijeva vrlo veliku pažnju.

Potrebno znanje o uzgoju jagoda iz sjemena

Prije uzgoja sadnica jagoda, nužno je opremiti potrebnim znanjem tako da se sadnice prijateljski podignu, sadnice su bile jake i nisu prerasle, te su vremenski presadene na zemlju.

Da biste uzgajali sadnice jagoda, trebali biste znati:

 • Vrijeme sjetve. Ispravno kada biljka jagode na sadnicama? Počele su je sijati krajem veljače – početkom ožujka. U ovom trenutku, dok su sadnice još kod kuće. Briga za nju bit će trajna i puna. Početkom sezone, krajem svibnja – početkom lipnja, sadnice su već dovoljno jake da se sruše na mjestu stalnog rasta.
 • tloPriprema tla. Kako bi se uzgojili sadnice jagoda, neophodno je da se vrsta tla pomiješa – plodna, a istodobno i svjetlost. Ove osobine su zbog miješanja sljedećih sastojaka: treset, pijesak i travnjak. 50% kopnenog zemljišta dodaje se na 25% preostalih sastojaka.
 • Razlike u sjemenu:
  1. Na tržištu sjemena postoji mnogo vrsta malih voćnih jagoda. Njihov trošak nije veoma velik, pa su dostupni prosječnom potrošaču;
  2. Za sadnju sjemenki jagoda na sadnicama, možete koristiti sjeme vlastite proizvodnje koja se skuplja iz sorti koje nisu hibridi. Tada će potomstvo biti iste kvalitete kao i roditeljske grmlje. Ali prije nego što su posađene, potrebno je provesti testove i odabrati najbolje vrste i uzorke;
  3. Trgovine velikih bobica jagoda također su zastupljene u trgovinama, ali njihova cijena je prilično visoka. Međutim, želja da imaju jake i zdrave biljke s velikim i ukusnim plodovima privlače vrtlare i kamione.

Related  Ampelnye begonija – uzgoj, primjena, reprodukcija

Priprema i sijanje sjemena jagode i povećanje klijavosti

Sadnja jagoda sa sjemenkama na sadnicama zahtijeva pripremu. To uključuje aktivnosti poput pre-klijavosti. To omogućuje kontrolu klijavosti sjemena i odbijanje neispravnog sjemenja.

Voda za natapanje koristi se kišom ili rastopljenim snijegom i treba ga mijenjati nekoliko puta dnevno.

sadnice jagodeTo doprinosi uništavanju inhibitora klijanja, koji utječu na usporavanje rasta embrija. Sjeme se polaže na toaletni papir ili filter tkaninu u tankom sloju, na pločama koje se trebaju staviti u vrećicu celofana kako bi se stvorila posebna mokra mikroklima. Ovaj dizajn trebao bi biti instaliran na toplom mjestu, dostupnom sunčevim zrakama. Kada sijanje sadnica jagoda iz sjemena, morate započeti proces sjedenja.

Možete zgrabiti sjemenke koje su zasijane zubnom čizmom ili pooštrenom podudaranju. Tare za sadnice može poslužiti kao zajednički okvir, plastične čaše ili tresetne posude, punilo u kojem mora biti labav tlo. Prikladno je koristiti sadnice kaseta jagoda, u kojima nije potrebno izmjeriti udaljenost između sadnica. Sjeme u sjemenkama spremnika treba navlažiti i staviti u hladnjak tijekom nekoliko tjedana, a tek onda ih možete staviti na toplo mjesto.

Postupak sjetve može se provesti u dvije verzije:

 1. Pripremljeni tlo mora se uliti u posudu, izravnati i sabijati daskom. Zatim rezati utore u kojima ćete morati staviti sjeme s mokrim podudaranjem ili pinceta. Udaljenost između sjemenki treba biti barem 2 cm. Ako je nekoliko sjemenskih sorti zasađeno u jednom spremniku, redovi moraju biti potpisani.
 2. Na tlu se ulijeva u posudu, na njemu se položi sloj snijega od oko 1 do 2 cm, a na njoj položi ravne sjemenke s jagodama. U ovom slučaju, zakon fizike djeluje, snijeg se upija u vodu i povlači sjeme s njom. U slučaju da neki sjemenke ostanu na površini, mogu se postaviti na vrh.

Related  Cherry Bessey – ukrasni grm ili ukusna bobica?

posude s sadnicamaDaljnja briga za obje mogućnosti nije drugačija. Kako bi se isključila erozija tla tijekom navodnjavanja, mora se proizvesti iz pištolja za raspršivanje. Nakon temeljitog vlaženja tla, spremnik treba prekriti celofanom ili staklom, tako da se isparavanje vlage smanjuje. Ali nemojte zaboraviti na emitiranje. Što treba periodično provoditi.

Glavna briga za klijanje sjemena je dostatno osvjetljenje. Štoviše, treba imati na umu da bi trebalo biti više svjetla pri višoj temperaturi. To vrijedi za sobe u kojima sunčeve zrake prodiru i zagrijavaju samo jednu stranu posude okrenute prema prozoru. Za bolju rasvjetu potrebno je koristiti posebne svjetiljke koje simuliraju sunčevu svjetlost. I, naravno, što više vrućine i svjetlosti postoji, više vlage isparava, pa stoga treba osigurati da se tlo i sadnice ne isuše.

Sadnja sadnica jagoda na mjestu stalnog rasta

Kako sadnice rastu, potrebno je provesti određene aktivnosti tako da su klice jake i jake. Periodički, morate kopati klice i skratiti obrastao korijenski sustav. Ako su sjemenke zasađene u zajedničkom kontejneru, moraju se saditi u zasebnim posudama, tako da se korijeni ne isprepliću.

Dva mjeseca kasnije, nakon uzgoja soje jagoda iz sjemena, trebate razmišljati o vremenu ponovnog sanacije izbojaka u otvorenom tlu. Ali prije toga moraju biti temperirani, tako da se biljke ne počinju razbolijevati zbog neuobičajene klime. Unaprijed početi uzimati otvoreni zrak kontejnera s sadnicama i ostaviti najprije nekoliko minuta, a zatim satima.

Varijacije slijetanja mogu se razlikovati, mogu se proizvesti krajem svibnja, a zatim u stakleničkim uvjetima, tj. pod celofanom. Pa, i ako treba li posaditi u lipnju, a zatim na otvorenom terenu, bez grijanja.

Grm sadnica jagoda je spreman za sadnju na otvorenom terenu ako ima najmanje tri lišća, od kojih dva moraju biti dobro razvijena, a treći može biti u djetinjstvu.

O tome kako ispravno saditi sadnice jagoda, već znamo. Sljedeća faza je slijetanje na otvorenom terenu. Za to je potrebno napraviti utore u tlu do dubine 10 cm, što bi trebalo biti više za nekoliko centimetara od visine čaše.
Ako su sadnice u plastičnoj posudi, onda je bolje da ga ne protresite. I izrezati sa strane i nježno izvaditi cijeli proklet s korijenskim sustavom.
Pa, ako su sadnice u šalici treseta. Mora biti natopljena prije sadnje. Nakon što ispadne proklijalu u rupu, tlo nježno sprječava korijenje rasta i nagomilava odozgo.

Related  Suptilnosti sadnje i rastu rane, kasne i cjelogodišnje vrste jagoda

Ako je slijetanje na otvorenom terenu napravljeno početkom proljeća. To će vrtlari ovog ljeta moći kušati plodove iz novog usjeva. Iako to neće biti tako obilato kao iu narednim godinama. Općenito, sadnice se mogu saditi prije kraja ljeta, tj. kolovoza. Naravno, ove godine neće biti usjeva, ali iduće godine sve napore će biti nagrađene obilnim voćem.

Video: sadnja sjemena jagode za sadnice