Fotografija malinaS početkom toplog proljetnog dana, mnogi ljetni stanovnici razmišljaju o širenju njihovog vrta ili, obrnuto, stvarajući nešto novo. Malina je grm koji se može naći na mnogim kućnim pločama. To se objašnjava činjenicom da postrojenje ne zahtijeva posebnu njegu i nije neobično za vremenske uvjete. Međutim, unatoč ovoj činjenici, prilikom sadnje malina trebate znati neka pravila i obratiti pozornost, čini se, manjim nijansama. Oni će pomoći u očuvanju usjeva i izbjegavanju neočekivanih iznenađenja, na primjer, smrti sadnica. Dakle, razgovarajmo o svemu važnom u redu.

Datumi sadnje malina

Počevši se vrtlari ponekad pitaju: “Kada saditi malu?” Danas ima puno mišljenja o tome: neki kažu da bi to trebao biti u proljeće, a drugi u jesen. Jedina ispravna opcija nije, međutim, primijetio je da se u proljeće sadnice grma povežu.

Prema savjetima iskusnih vrtlara, optimalna mogućnost sadnje je sredinom travnja – početkom svibnja, kada pupoljci još nisu cvjetali na stablima.

Potrebno je saditi u gore spomenutom vremenskom intervalu, jer ljetna vrućina još nije na ulici, au tlu je potrebna vlaga za biljke. Ako biljka grm malo kasnije, vjerojatno je da neće preživjeti i nemilosrdne sunčeve zrake ga uništiti, a ako je ranije, može umrijeti zbog mraza.

Odaberite mjesto za buduće maline

mjesto za malineVrlo odgovorno trebate uzeti mjesto gdje se raspadaju maline. Područje treba zaštititi od vjetrova i dobro posvećeno. Obično se takva stranica nalazi u blizini ograde. Također morate unaprijed pripremiti za činjenicu da u nekoliko godina malina može, vrlo rasti i ometati normalan razvoj usjeva. Kako bi se to spriječilo, kamioneri dolaze sa svim vrstama prepreka, na primjer, kopati (na dubini od 50 cm) duž ruba sadnje škriljevca.

VAŽNO! Na području gdje rastu maline, kišnica se ne bi trebala akumulirati. Grm iz preteklog vlage razvija se polako, plodovi su mali. Također, ova kultura ne podnosi blizinu podzemnih voda.

Priprema tla za maline

Vjeruje se da malina nije hirovita kultura i raste na gotovo bilo kojem tlu. Ipak, neke manipulacije s kopnom još uvijek trebaju. Konkretno, u rupe ili rovove dodano je malo pepela i humusa. Hranjivi sloj treba biti debljine oko 10 cm. Ako nema humusa, umjesto toga može se koristiti suho lišće ili trava.

Glavni načini sadnje malina

Postoje tri metode sadnje malina: rovovi, reznice i sadnice. Da bismo razumjeli razlike, dajemo opći opis svakog od gore navedenih metoda.

  • Metoda rova. Na temelju imena, postaje jasno da se ova metoda temelji na kopanju određene veličine rova. Njegova dubina mora biti oko 40 cm, a širina malo više – 50-55 cm. Na dnu iskopane jame položi se hranjivi sloj, koji se može sastojati od gnoja pomiješano s zemljom, lišćem, granama i travom. Posebna legla daje veliku prednost: već dugo hrani korijenje biljaka. Na vrhu hranjivog jastuka morate popuniti sloj zemlje (to vam omogućuje da započnete postupak propadanja).
  • sadnju po reznicamaSadnja reznica. Staza je korijen korijen koji se pojavljuje u redovima malina doslovno u 2 ili 3 godine. Pažljivo su iskopani i zasađeni. Metoda je prilično svestrana, koristi ga većina vrtlara.
  • Sadnja sadnica. Ova je metoda gotovo identična onoj prethodnoj. Međutim, sadnice se koriste kao sadni materijal.

Dobivamo sadni materijal

Možete kupiti sadni materijal u posebnim rasadnicima ili poljoprivrednim tržištima. Cjenovna kategorija je drugačija, izravno ovisi o raznolikosti i dobi sadnica. U prosjeku, trošak je 200-300 rubalja za jednog mladog grma.

Pri odabiru je vrijedno obratiti pažnju na korijenski sustav. Trebao bi biti moćan (ima mnogo grana). Inače, biljka može potrajati jako dugo.

Izrađujemo izračune: glavne sheme sadnje malina

sadnice malinaZa grmlje malina moglo bi se razviti dobro, morate znati ispravnu shemu sadnje. Općenito, upotrebljava se formula koja se dokazuje godinama: udaljenost između redaka treba biti oko 1 m 20 cm. I između grmlja – 20 cm.

Što se tiče dubine slijetanja, to ovisi o odabranoj metodi. Ako su sadnice posađene u rupe, zatim dovoljno dubine od 20 cm, a ako u rovu, zatim najmanje 40 cm.

Malina: osnovna njega nakon sadnje

  • Zalijevanje. U stalnom navodnjavanju, maline ne trebaju, osim u početnoj fazi (nakon iskrcavanja). U tom razdoblju, morate vodu biljka 1 put u 2-3 dana. U budućnosti, maline će imati dovoljno istaložene količine padalina.
  • Usitnjavanje. Ne smijemo zaboraviti povremeno uklanjati tlo oko grma (postaviti suhu travu). To vam omogućuje da zadržite vlagu.
  • Zlostavljanje i opuštanje. U početnoj fazi, kada se grožđe malina samo sadi i još nije stekla snagu, mora se osigurati da nema korova oko plantaža. Također, iskusni vrtlari preporučuju da povremeno otpuštaju tlo u rupi, što će omogućiti “disanje” korijena.
  • Obrezivanje. Kada rastu transplantirane maline, trebate posipati biljku. To je nužno da grm prestane rasti i počeo oslobađati bočne izbojke (grane).

Dodat ćemo, bez obzira na to kako ste odabrali način za sijanje malina, prije ili kasnije morat će se preseliti na drugo mjesto. Ako grm stalno raste samo na jednom području, to će prestati donositi plodove.

Iskusni vrtlari preporučuju promjenu dislokacije maline svake 5 godine.

Općenito, da u svom vrtu imaju dobro obradene maline, čak i početni vrtlar može učiniti. Glavna stvar je odabrati dobar sadni materijal i znati osnovna pravila brige za ovu biljku.

Sadnja malina – video