hrđa na ribizuRibiz je jedan od najkorisnijih plodova, tako da svaki vrtlar brine o svom grmu da dobije dobru žetvu. Pojava znakova bolesti biljaka može biti uzrujana i zastrašujuća, ali uz pravovremene i točne mjere, farmer kamiona može se lako nositi s bilo kojim problemom. Članak će se baviti pojavom hrđe na listovima lišća i kako se riješiti.

Što je, hrđa na riblji lišća?

Rđa na listovima lišća je gljivična bolest. Najčešće spore pada na grmlje od crnogoričnih stabala, točnije od cedrova i borova. Zbog toga je bolest uobičajena u središnjem dijelu zemlje.

Ako su spore pale na listove lišća, to ne znači da će ove sezone biti znakovi njihove dostupnosti. U pravilu, bolest se razvija u vlažnoj atmosferi. Ali, ipak, gljiva savršeno zima, tako da širenje infekcije može započeti u proljeće.

hrđa na listovima lišajeva - fotografijaRust na listovima lišća je lako prepoznati. Iznad lišća nalaze se sitne žućkaste mrlje. Na dnu listova možete vidjeti jastučiće žute ili narančaste. Imaju ljetnu gljivu koja će se kasnije razvijati.

Tijekom vremena, stupovi žute i crvene izrastaju se iz jastuka, zalijevajući jastuci će se objesiti na njih. Budući da se bolest širi do jeseni, cijeli unutarnji dio listova će biti prekriveno hrđavim dlačicama, list će doslovce postati ljut.

Kako se nositi s hrđu na ribizu?

Postoji niz preventivnih mjera koje će izbjeći problem hrđe na lišću. Prije svega, postoje posebne vrste koje su posebno otporne na ovu gljivičnu bolest. Bolje je da stanovnici središnjeg dijela zemlje daju prednost njima.

hrđaNemojte biljke grmlja ribe u blizini crnogoričnih biljaka. Inače, rizik spora je vrlo visok. Nemojte zaboraviti na raspršivanje grmlja ribe sredstvima koja povećavaju izdržljivost biljaka.

U najvažnijim razdobljima kulture preporučuje se raspršivanje grmlja ribe:

  • izgled prvog lišća;
  • oblikovanje pupka;
  • razdoblje cvjetanja;
  • 10 dana nakon trećeg raspršivanja pri visokom riziku širenja bolesti.

žarišta hrđeZa prskanje koristite Bordeaux tekućinu ili bakreni klorid. Prva je otopina bakrenog sulfata (50 grama) i vapna (75 grama) u 5 litara vode. Da biste pripremili drugi, trebate razrijediti 35 grama 95% lijeka u 10 litara vode.

Ako je svejedno, nesreće hrđe pojavio na grmlje, potrebno je poduzeti hitne mjere. Sljedeće opisuje kako se nositi s hrđu na ribizu:

  1. Uklonite zaražene listove iz grmlja tako da se spore ne mogu širiti dalje.
  2. Zaražene lišće najbolje se spaljuju, jer čak iu kompostama gljiva može zimziriti i padati u proljeće drugim biljkama.
  3. Grmlje posipati jedno od gore navedenih sredstava.

Čak i nakon što se mjere provode, vrtlar mora biti vrlo pažljiv, budući da bi spore moglo ostati na grmu. Ako se znakovi infekcije ponovo pojavljuju, gore navedene operacije trebaju se ponoviti. Nemojte zaboraviti na preventivne dodatke koji povećavaju otpornost biljaka na razne štetnike, uključujući hrđu.

Ako se grm borovnice približi, onda je vrijedno obratiti pozornost na njih, budući da se spore mogu smjestiti tamo.

Bilo je hrđe na listovima lišća – što učiniti u ovoj situaciji je sada jasno. Glavna stvar je da ne počnete brinuti o biljci, već će dugo godina donijeti plod s velikim plodovima. Gljiva je, naravno, sposobna ubiti ribizle, ali u brižljivim rukama, i to nije problem. S vremenom se sporovi mogu definitivno povući.

Kako se brinuti za riblji krumpir (video)