Recite mi, u kojoj skrbi treba orah? Prije tri godine zasađene sadnice velikog oraha, preživljavanje je bilo uspješno. Ne bih htio uništiti stabla pogrešnim pristupom, jer nemam iskustva u vrtlarstvu.

orah

Neki vrtlari, nakon što su sijali orah na mjestu, odmah zaboraviti na to, vjerujući da orah će rasti bez njihovog sudjelovanja, a nakon desetljeća se čuditi zašto ne postoji žetva. Naravno, orah je jedna od najpretenciznijih dugovječnosti vrtova, ali treba i određenu količinu pažnje. Inače, tijekom vremena, umjesto velikog visokog stabla s lubanjom, rastrgati jarbol s malim plodovima će rasti.

Oštrina je jednostavna i uključuje:

  • redovito zalijevanje;
  • periodično gornje odijelo;
  • obrezivanje;
  • liječenje od štetnika i bolesti.

Način navodnjavanja

zalijevanje

Učestalost navodnjavanja izravno ovisi o učestalosti padalina i dobi stabla. Mlade sadnice matice, od proljeća do jeseni, trebaju obilno zalijevanje 2 puta mjesečno. Međutim, ako se ljeto ispostavilo da je kišovito, dodatno navlaživanje nije neophodno, tako da se korijeni ne trune. U nedostatku jesenskih kiša, mladi lješnjak treba navodnjavanje za vodu za dobro zimljivanje.

Velike matice s visine veće od 4 metra, ima malo potrebe za navodnjavanje (isključujući duže suše), kao i njihove snažne korijene u mogućnosti da se vlaga iz dubine zemlje.

Što se tiče raspuštanja panja nakon navodnjavanja, često to nije potrebno učiniti kako ne bi oštetili korijene. Dovoljno je dva opuštanja za sezonu i jesen perekopki. Nut općenito ne voli prekomjerne smetnje, i za zaštitu tla od stvaranja suhe korice, bolje je koristiti malč.

Značajke hranjivih gnojiva

matica s plodovima

Hranjenje hranom započinje četvrtom godinom života. To se odnosi na one sadnice, kada su zasađene u slijetanje, potrebne za razvoj drvnih tvari. Njihova matica obično je dovoljna za prve tri godine.

Počevši od četvrtog dana nakon sadnje u proljeće treba dušika gnojiva (amonijev nitrat), te se u jesen – mineralnih pripravci koji sadrže fosfor i kalij (kalijeve soli, superfosfat).

Rezanje matice

obrezivanje

Tijekom prvih pet godina života od oraha nastaje drvena kruna:

  • na jednoj godišnjoj matici da izaberu i napuštaju najjači bijeg koji postaje glavni, a na preostalim granama da se probode vrhove;
  • kasnije se izbacuju lateralni izbojci, dok se na stablu ne formiraju 6 do 10 kostiju (oni su iskopani).

Kada se formiraju konture krune, sama matica će se samostalno nositi. Ostaje samo za obavljanje sanitarnog obrezivanja, izrezivanje oštećenih i bolesnih izbojaka, kao i onih grana koje ulaze u krunu.

Oblikovanje obrezivanje je bolje provesti u proljeće, i sanitarni – u jesen.

Preventivni tretmani

Nut, poput ostalih vrtnih stabala, voli štetočine i bolesti, pa je bolje poduzeti mjere i zaštititi ga od poraza nego što je tada aktivno liječi.

Za sprječavanje matice mora biti dva puta godišnje sprej otopina bakrenog sulfata u rano proljeće, kada pupoljci još nisu procvala, au kasnu jesen, nakon što su lišće otpale.

Video o značajkama formiranja mlade matice