Grožđe može biti napadnut od strane štetočinaVinograd privlači pažnju mnogih desetaka štetnika. Oko 800 vrsta insekata registrirano je diljem svijeta, koje je moglo oštetiti usjev ovog usjeva. I ne samo bobice trpe, već i korjenice, višegodišnji i zeleni izbojci, cvjetovi i lišće.

Bez pravilno izgrađenog sustava zaštite bilja, preventivnog i terapeutskog tretmana grožđa od bolesti i štetnika postoji opasnost od gubitka 30 do 50% usjeva, a neki neprijatelji ovog usjeva mogu potpuno uništiti plantažu.

Grinje i metode njihova suzbijanja

Grožđe oštećeno krpeljomNajčešći štetnici grožđa na svijetu su brojne vrste krpelja, koje se hrane sokovima zelenih dijelova biljke, oslabljuju vinograd. Uz opću štetnost, insekti se oslobađaju, uzrokujući najviše oštećenja bubrega i lišća grožđa.

Ako vrijeme ne spriječi razmnožavanje insekata i početi koristiti metode borbe s grožđa grinje, njihovu egzistenciju negativno utječe na sazrijevanje mladica, kvaliteti i količini bobica, a pogođenim dijelovima biljke mogu rasti kolonije bakterija i gljivica, uključujući i patogene takve ozbiljne bolesti kao što su plamenjače i praškaste rosa.

Oštećeni listovi vinaHibernacija na korov ili unutar bubrega ženskih grinja u proljeće, već na temperaturi od oko 7-8 ° C početi jesti i jaja. Kao rezultat toga, pupoljci cvata i izbojaka su oštećeni, rezultirajući četke su manji nego prije poraza, a dobitak je slabiji. Ako je grinja pogodila pupoljke, one se crvene, postaju guste i raspadaju.

Šteta od davanja insekata tijekom sezone od 6 do 11 generacija, raste u ljetnim mjesecima, kada je hrana od grožđa svrbež zbog sok od zelenog dijela grma.

Tragovi prisustva štetnika izgledaju kao deformacija vanjske strane listova ploče, a na njemu se pojavljuju znatne tuberkule, koje odgovaraju malim udubinama pokrivenim pustitom, što je slično osjetilu ili pletenici.

Što je lezija lista jača, to su slabiji u metaboličkim procesima tkiva. Ako ne poduzmete hitne mjere za borbu protiv svrbeža grožđa, upakirane mrlje na stražnjem dijelu lišća se spajaju, ploča s listovima naliježe, gotovo ispadaju iz procesa fotosinteze. List slabi i grebena. Ponekad ispod podnožja pokriva također zrele četke.

Stanje lišća nakon infekcije svrabom grožđaAko se na početku sezone ugrize na donji stup vinove loze, a zatim bez odgovarajuće kontrole, ona se također može naseliti u mlađe izbojke. Širenje grinje promiče sušno vruće vrijeme, bujni vjetar, od bolesnih dijelova biljke do zdravih insekata, koji se podižu, sadnju ili presađivanje. Kako bi se smanjio rizik od gubitka usjeva od grožđa, metode za suzbijanje ove štetočine moraju uključivati ​​agrotehničke tehnike i prskanje s modernim insekticidima i akaricidima.

Related  Uspješno uzgoj i održavanje na otvorenom za brokulu

Smanjene ili zamrznute zimi, izbojci moraju biti uklonjeni. U jesen ili rano proljeće, kada pupoljci grožđa još nisu počeli rasti, trsovi i potencijalna mjesta agregacije vinove loze tretirani su s 2% otopinom DNOC. Protiv zimske ženske krpice, 3% -tna otopina nitrafena će biti učinkovita. Budući da su kukci često skriveni oblikovanim kaputom, posebna pažnja posvećuje se stražnjoj strani lišća kod liječenja grožđa od bolesti i štetnika.

Odavno je dokazano mjeru borbe s grožđa grinje smatra dvostruko odredišnim tretman sumpora droge. Važno je da temperatura zraka u ovom slučaju bila je viša od 20 ° C, te su 10-14 dana između tretmana.

Kada biljke su napadnuti od obol, sredstvo za kemijsku obradu, uključujući Fufanon, Neoron i Akhtar, aktellik ili Tevit Jet, izabrao ne samo na temelju njihove učinkovitosti, ali i sigurnost u odnosu na pčele i ljudi.

Voda od grožđa ili filoksera

Voda od grožđaIzuzetno opasna za podloge i sorte europskog štetnika vinove loze – je grožđe biljka uš, što uzrokuje oštećenja na postojećim biljkama u svim oblicima, bilo da se ličinke, nimfe, krilati kukci i tla.

U Europi se sredinom XIX. Stoljeća pojavio razarajući šteta najpoznatijim vinogradima, propitivši uzgoj ovog usjeva u Francuskoj.

Za sezona uš daje 7-8 generacija, kao rezultat zaraženog korijena obliku filoksera postrojenja značajno oslabiti, njihov korijen sustav je nezreo, i bez prerade grožđa od bolesti vinove loze i štetnika su ubijeni u roku od nekoliko godina. Kako se nositi s ovom obliku može biti samo potpuno uklanjanje zahvaćeni grmlje. List oblik, karakterizirana pojavom na poleđini lista galls sadrže jaja lisnih uši, obično se otkrije u drugoj godini.

Jaja odvijaju listove lozeBudući da je ovo opasno štetočinje karantena, mjere kontrole su spriječiti širenje lisnih uši, kao i koristiti podlaktice otporne na filoksere. Protiv obrazaca formirajte Actelik, Dilor, Confidor Maxi i Etaphos. Prvo se liječenje provodi kada se pupoljci nakupljaju, a drugi na stadiju kada se na puškama već nalazi 9-12 lišća.

Letci i ostali zelenili koji štete zelenilu

moljacRakovice grozdevoy, grožđe i dvogodišnji listići valjci hrane se na bubrezima, cvjetovima i pupoljcima grožđa, kao i jajnicima i već zrelim plodovima. Kao rezultat toga, pogođeni dijelovi trune trule ili će umrijeti. Na grozdovima grožđa i gusjenice u loncu i molji, koje se hrane bubrezima i lišćem, parazitiraju. Bez odgovarajuće pažnje, ozbiljna oštećenja zelenih dijelova biljke mogu prouzročiti mola-rudar, čije se larve razvijaju u lišću tkiva i hrane se njome i stvaraju uvijene prolaze.

Kako bi se zaštitila usjeva od listova valjaka i kašiča, liječenje grožđa od bolesti i štetnika s insekticidima provodi se tijekom razdoblja kada leptire leti.

Caterpillars kašičicaAko se na grožđu nalaze jaja i gusjenice, važno je pažljivo ukloniti oštećene dijelove biljke, sprečavajući širenje štetnika. Zaštititi usjeva može biti kroz tri uzastopna tretmana Fozalon, Abhush, Sumicidin ili biologics moderne serije.

Related  Ljubitelj suše i topline – pistača

Thrips: opis štetnika grožđa, fotografija i načina liječenja

Thrips na listovima grožđaParaziti na zelenom dijelu biljaka grožđa su mali, dostižući duljinu od 0,6 do 2 mm, insekti probode lišće lišća, izbojci i sisanje sokova, što dovodi do kašnjenja u razvoju grma u proljeće.

Na lišćima zahvaćenom triputom, prvo, duž rubova, a potom duž cijele ploče, pojavljuju se izgorjela površina, površina je deformirana i postupno se okreće.

Listovi grožđa potpuno su zahvaćeni triputimaSlične lezije mogu se vidjeti na mladim izbojcima, antenama i kasnije na bobicama. Kao u slučaju krpelja grožđa, metode suzbijanja tih insekata su uporaba fosfamida ili BI-58, karbamila i metomila.

Štitovi i slatkiši

Štitovi na loziVrste mladunaca privlače mnoge štetočine. Mala škripavci i zubari, koji vode sjedeći stil života, naseljavaju se na vinu, sisaju sokove. To dovodi do slabljenja pogođenih dijelova biljke, njihovog sušenja i smanjenja prinosa. Prisutnost ljestvica daje sjajne mrlje od rosa od meda, koju dodjeljuju ti insekti. Međutim, oštećenje biljke od takvih štetnika nije ograničeno na slabljenje izbojaka i lišća, u mjestima gdje se nalaze crvovi i šiške, gljive se brzo razvijaju, a žarišta teških bolesti nastaju. Gdje te štetnici, prikazani na fotografiji, žive i kako postupati s pogođenim grmom?

U jesen mladi štitaste uši su koncentrirani na temelju istih dobnih izdancima u prilogu i zime. Proljeće sazreo insekti roditi nove generacije koja dolazi iz pod preklopima mrtvih žena.

Praškasti pasiviMealybugs iz labave bjelkaste voštana mase kao premaz može uzrokovati ozbiljne štete na grožđu. Zima kao ličinke pod kore odraslih mladica, pa čak i podržava rešetka, štetnici s početka topline kreću na zelene dijelove biljke, na mladice i lišće, gdje su postali odrasli. Uz mealybugs i štitaste uši bore različite vrste obrade svih nadzemnih dijelova grma, kao i tapiserije detalje. Prskanje se vrši u rano proljeće, prije otvaranja pupova i, po potrebi pod visokim tlakom, tako da lijek je prodrla u slojeve korteksu.

Related  Najčešće bolesti breskve

Skosari ili kljunovića

Vinogradi su oštećeni od nekoliko vrsta kljunovačkih kornjaša, koji su izbacivali bušotine i listove letećih mladih lišća, a njihove ličinke mogu ozbiljno oštetiti korijenski sustav.

Bube - plijesni štete grožđuOdrasle jedinke i ličinke kukaca štetnika na koje prezime tlo na dubini od 15 do 30 cm. Aktivnost kukaca započinje dolaskom opruge kada zrak se zagrije iznad 10 ° C Prerada grožđa od bolesti i štetnika, uključujući žižak, provode insekticida u razdoblju od travnja do svibnja, kada su kornjaši su aktivno hranjenja, te je u lipnju, a ostavljajući maloljetnike tla. Vinograd raspršena dva puta u intervalu od 10 dana pomoću triklorfon i fosalon, u tlu između redova raskliman do dubine od najmanje 15 cm.

Zaštita grožđa od grudeva

Na grožđu su se naselili očni kapciAko većinu godine kolonije grčeva aktivno povećavaju broj i traže proteinske hrane za hranjenje potomaka, u kolovozu se insekti počinju pripremati za zimu i njihova se prehrana radikalno mijenja. Od grudica, koji su sada isključivo zainteresirani za slatkoću, trpi mnoge vrtne usjeve, uključujući i grožđe. A zbog tanke kože grožđa, ove štetočine mogu ozbiljno smanjiti prinose i negativno utjecati na kvalitetu četkica.

Stoga je zaštita vinograda od oporaka zadatak od primarne važnosti za hortikulturista.

Neraspadanje s otrovima nije lako jer s zrenjanjem bobica uporaba insekticida postaje opasna.

Aspenov gnijezdoNajbolji rezultat možete postići ako unaprijed pustite kontrolu štetočina i koristite sve postojeće metode. Uništavanje pera gnijezda bolje je proveo u večernjim satima, kada se kukci skupljaju za noć. Kada ćemo obaviti takav zadatak, moramo poduzeti sve mjere osobne sigurnosti. Mjesto koncentracije štetočina se tretira velikom brzinom, aktivnom protiv insekticida.

Zamke za osiKorištenje industrijski proizvedenih i domaćih zamki neće pomoći da se riješe kukaca, ali s sustavnim pristupom znatno će smanjiti njihov broj. Početkom ljeta zamka je opremljena mesnim ili ribljim mamcima, au kolovozu i rujnu posuda se napuni sirupom ili drugim slatkim proizvodom. Nakon dovršetka punjenja, uređaj se čisti i objesi u blizini vinograda.

Sklonište zrelih grozdova iz grudicaKada četke počnu sazrijeti, kako bi zaštitili grožđe od grčeva, drugih kukaca i ptica, pokrivaju ih mrežaste pokrivače ili netkane materijale. Takav sklonište treba biti dovoljno slobodan da ne utječe na punjenje bobica i spriječi kondenzaciju unutar i razvoj truleži.

Video o bolesti i štetnika grožđa