Že več let poskušam rasti peteršilj brez uspeha. Rezultati so žalostni – bodisi pride le polovica semen, ali sploh ne rastejo listja. Povej mi, kako pravilno narediti peteršilj, da bi dobili bujno zelenje?

Brez peteršilja ni nobenega zelenjavnega vrta in tudi na najmanjšem območju je več postelj z zelenjem. Ampak ne vedno je mogoče dobiti dobro žetev – pogosto sadike rastejo slabo ali se močno raztezajo, ki tvorijo dolg steblo z malo lističi. Zato je pred kmetovalci v tovornjakih nujno vprašanje: kako si zelite peteršilj tako, da se harmonično vzpenja in vas razveseljuje z bujno listje?

To ni težko storiti, če sledite splošno sprejetim priporočilom. Torej, ko rastejo peteršilj, morate upoštevati naslednje dejavnike:

  • pravilno izbere mesto pod posteljami;
  • pripravi tla;
  • pripravi seme;
  • določi čas setve.

Izbira mesta za postelje

peteršilj na soncu

Narava peteršilja ni zelo muhast, razvija se dobro na skoraj vseh zemljiščih, razen težkih. Če je mogoče, je bolje, da ga rastejo na plodnih tleh na dobro osvetljenem kraju. Vendar pa se v penumbri tudi peteršilj tudi počuti udobno.

Priprava tal

priprava tal

Pred sajenjem parcele je zaželeno gnojenje. Za pomladno setev se jeseni na posteljo nanese nekaj kilogramov organske snovi, pa tudi mešanica mineralnih gnojil:

  • 10 g superfosfata;
  • 10 g kalijeve soli;
  • 15 gramov amonijevega nitrata.

Potem je treba zemljo izkopati in s prihodom pomladi izravnati zgornji sloj zemlje.

Kako pripraviti semena?

seme peteršilja

Seme peteršilja ima v svoji sestavi veliko število eteričnih olj, zaradi česar se močno dvigne. Da bi pospešili ta proces, je treba seme predhodno kaliti. Da bi to naredili, jih damo na vlažno krpo, zložite v vrečko in pustite pri sobni temperaturi.

Ko semena kalijo, jih postavite v hladilnik za en teden na najnižji polici za žigosanje.

Čas za setev peteršilja

spomladanska setev

Peteršilj je posejana na dva načina:

  • spomladi;
  • jeseni (za zimo).

Related  Značilnosti pristankov in skrbi za mešanico anemona

Za sajenje spomladi je mogoče pričeti z delom konec marca, pod pogojem, da je snežni padel na mestu. Optimalna temperatura je več kot 4 stopinje Celzija. Žlebovi se namakajo pred setvijo, a po zalivanju ni potrebno, da se fino seme skupaj z vodo ne globoko segreje.

podzimnius setev

Podzimniy setev se uporablja za proizvodnjo zgodnje pridelave zelenja, poleg tega so takšne rastline bolj robustne. Semena ne namakajo, temveč le strdi, zato je za jesensko setev potrebno vzeti še nekaj semen v primeru, če ne bodo vsi vzpenjali. Spomladi, če je potrebno, so posejane. Posejana površina od zgoraj se mulči s plastjo 3 cm.

Značilnosti rastočega peteršilja – video