Cvetoče grmičevje je moja bolezen. Na dachau ni skoraj nobenega prostega prostora, tudi ob vrtu je moral vzeti trak za moje hišne ljubljenčke. Nisem še posadil, načrtujem, da bom tam zasadil hidrante. Letos nisem imel časa za nakup sadik, moral sem odložiti do naslednje sezone. Povej mi, kdaj je bolje zasaditi hortenzo in če je primerna za svetlobo penumbra? Brezplačna stran je pod visokimi starimi drevesi, sonce gre tja, toda samo zjutraj.

sajenje hortenzijePred očarljivo lepoto hortenzije je ni mogoče upreti. Lush grmičevje z velikimi socvetji najrazličnejše barve krasijo vrt do jeseni. Najpogosteje rastline listavne rastlinske vrste, vendar so tudi zimzelene sorte, ki bodo tudi v zimskem času svetle s svetlimi listi proti ozadju snežnih odrov.

Cvetni grmiček ima umirljiv značaj in ko je pravilno posajen, bo skrb za to minimalen. Kako se to lahko naredi in kdaj bo posadila hortenzo, da bo prosla s svojo cvetenjem?

Čas zasaditve

Večina hidrantov je posajena v tleh spomladi, v začetku maja. Med cvetličarji obstaja mnenje, da spomladanska sajenja omogoča, da dobite močnejši in bolj zdravi grm. Skozi poletje raste in raste, veje postanejo lignified in z lahkoto prenašajo prezimovanje.

Če pa so sadike zdrave in imajo dobro razvit koreninski sistem, jih je mogoče saditi jeseni. Toda to je treba narediti najkasneje septembra, v nasprotnem primeru grmovnice ne bodo imele časa, da se ustalijo pred nastopom stabilnih zmrzali.

Za sajenje je bolje izbrati sadike z starostjo najmanj 3 leta. Več mladih hortenzije se izkrivlja izredno neradi in je bolj pogosto bolno.

Kje postaviti? hidrangeja

Hortense je ena od tistih rastlin, ki rastejo še boljše v svetlobnem senci kot pod močnim soncem. Vzhodna ali zahodna stran mesta ob hiši ali gospodarskih poslopjih je najbolj optimalna možnost za sajenje grmovja. Tam ne bo trpel žgočih sončnih žarkov in osnutka.

Kakšna zemljišča všeč hortenzije?

V tleh rastline je ena zahteva: mora biti kisla. Ko raste cvet v alkalnem ali nevtralnem tleh, začne trpeti zaradi kloroze in se slabo razvija.

Iz tega izhaja, da je med sajenjem strogo prepovedano uvesti pepel ali apno v tla.

Če je tla na mestu šibko kisla, lahko pred sajenjem dodate eno od naslednjih komponent:

  • žagovina;
  • rjava šota;
  • iglavcev.

Kako saditi? kako posaditi hortenzijo

Pri sajenju sadik je treba upoštevati, da se hortenzije zelo rastejo, zato mora biti razdalja med njimi vsaj 1 m. Odprtina luknje do 50 cm globoko in z enakim premerom. V tej deželi dodajte malo humusa in peska in ga prelijemo nazaj v luknjo, ki tvori hribovje v središču. Na njej postavite sadike, razpršite korenine in potresite tla, tako da bo koreninski vrat nekoliko rahlo potekal nad tlemi.

Video o spomladanskem zasaditvi hortenzije