V vrtcu smo kupili sadik pistacije. Prodajalec je rekel, da se bo iz njega razvil majhen grm, in vedno sem mislil, da je to drevo. Povej mi, kako rastejo pistacije? Kako visoko dosežejo in kako široka je krona? Na vrtu imam eno prosto mesto, vendar ne vem, ali imajo dovolj prostora.

podružnica pistacijZeleni mandlji – tako pogosto imenovani pistacija. Okusni, mastni in hranljivi sadeži zelenkaste barve predstavljajo dostojno konkurenco orehu. Kljub temu, da se v celoti nadomestiti, ne morejo, ker za razliko od pistacije, orehi rastejo samo v določenih klimatskih pogojih in mnogi vrtnarji lahko samo sanja o tej kulturi in biti zadovoljni s-store kupil uvoženega plodove.

To je pravo ime za plod pistacije, dlani pa so pravzaprav užitna kost ali intraspin. Vendar pa ljudje “ne skrbijo” z botaničnimi vrstami in preprosto pokličejo pistacijeve oreške, kot vsako sadje, ki ima lupino in jedro.

Grm ali drevo?pistacija dreves

Kako rastejo pistacije, je odvisno od podnebnih razmer. V naravi rastlina raste na kamnitih tleh, kjer toplota in vlaga nista dovolj. Taki pogoji potisk na obliki koreninskega sistema: iskanje korenin v vodi globlje v tla do 15 m in več segmenti, ter ob straneh lezenje in – do širine 25 m. Seveda, niti od tega soseska ne more govoriti, pistacije trdno izpodrinejo druge pridelke, zaseg prostor in rastejo ločeno, s posebnim goščavi gostote ne more pohvaliti.

pistacija bushV zapuščenem podnebju z občasnimi padavinami pistacija pogosto raste v veliki grm, ki tvori več debla. Dobro se veže, oblikuje bujno krono z podolgovatim, do 20 cm, zelenimi listi s sledenimi svetlobnimi žilami. Če je vlaga dovolj, pistacija zapusti v enem deblu in raste v obliki drevesa. Njegova višina lahko doseže 10 m, debelina prtljažnika pa do 1,5 m, medtem ko je krono ostala enaka debela zaradi aktivne razvejanosti poganjkov.

Pistacija je dolga jetra, v primernem ozračju in z ustrezno oskrbo živi do 1000 let.

Na grmovju in na drevesu je značilno, da je trup okrnjen in se upogniti. Lubje na mladih vejah je naslikano v čudoviti rdeči barvi, s starostjo postane sivo. Cvetna pistacija zgodaj, že v marcu ali maju, če je teren s hladnejšim podnebjem in pri plodu prihaja od druge polovice poletja. To je dvodomna rastlina, zahteva zasaditev sadik različnih spolov.

Zanimivo je, da kulturo dobro prenašajo ne samo suša, temveč tudi relativno hladno snap. Zamrzne na 25 stopinj ni grozno.

Kje v Rusiji rastejo pistacije?pistacija cvetov

V naši državi kulture ni mogoče vzgajati nikjer. V mrzlih severnih nekateri obupani ljubiteljski vrtnarji dal pistacije v kadi v zimskih, ampak kot rože kulturi, ki se zavzemajo preveč prostora, in jim z močnim koreninskim sistemom, dovolj prostora je zelo težko.

Toda v južnih regijah, v Krimu, ob Črnem morju na Kavkazu, pistacije so zelo udobne. Posebno všeč je sorta, imenovana pravi pistacija, ki v naših razmerah uspešno obrodi.

Related  Kako jagode spomladi spomladi

Video o tem, kako rastejo pistacije