Kruške, jabuke, šljive, maline – to je sve jako dobro. Ali možete uzgajati nešto egzotično! Ne ostavljajte na otvorenom terenu, ali na balkonu ili u zimskom vrtu. Da, čak iu posudi na prozoru, naranče ili mandarina, ananasa ili kivi – to je tako cool!

kivi

Kiwi je puzajuća liana. Može stajati po balkonu, oko posebnih stalaka. Lijepo je i praktično – plodovi uzgojene kuće biljke mogu se uživati ​​i tretirati gostima.

Gdje mogu dobiti kivi sjemena?

Pronađite sjeme kivija i može se naći u online trgovinama, i skupljati najviše od kupljenog voća. To je učinjeno jednostavno:

Sjemenke kivija

 

  1. Zrelo voće voće je smanjeno na pola. Možeš uzeti kao smeđi kivi, i glatko kožno.
  2. Od sredine se dobije oko 20 komada malih sjemenki.
  3. Presavijanje sjemena u gaze, vezano s vrećicom, isprano pod vodom. Učinite ovaj postupak nekoliko puta, tako da sadni materijal ne ostane u tijelu. Inače, sjeme će trušiti u tlu.
  4. Oprano sjeme je izloženo sušenju nekoliko sati. Možete ga staviti na čiste novine i ostaviti je na suhom, bez vjetra (ne u blizini otvorenog prozora, a ne na svježem zraku, a ne u hladnjaku).

Kivi sjemena

Tako su sjemenke egzotične biljke spremne, a kasnije možete iznenaditi svoje prijatelje, poznanike i susjede.

Ali zašto se preporuča uzimati 20 komada sjemena, a ne dva ili tri? Da, jer ova kultura je bogata.

Postoje ženske i muške kivi biljke. Dakle, kako biste naknadno primali plodove, trebate imati oboje dostupne. Da biste utvrdili je li ova biljka muško ili žensko, možete tek nakon cvjetanja. Stoga je potrebno posaditi nekoliko klija tako da ne pate od njihovog nedostatka.

Sjemenarstvo klijavosti kivi sjemena

Ovaj proces će trajati cijeli tjedan. S obzirom na činjenicu da kivi raste u prirodi u zoni u kojoj je ljeto dugo i toplo, započnite eksperimentiranje u rano proljeće, sredinom ožujka.

Wadded disk navlažen toplom vodom i staviti u tanjur. Sjeme se polaže na površinu. Ne bi trebalo biti vode u tanjuriću.

Related  Izvorni krajobrazni dizajn stranice s korištenjem plakanja stabala

Sjemenke za klijanje

Pločica sa sjemenkama stavljena je u plastičnu vrećicu i zapletena. Ispada staklenik u minijaturi. Istaknite dizajn na suncu.

Proces klijavanja kivi sjemena

Noću, tanjur je uklonjen iz pakiranja, a ujutro je vata potopljena toplom vodom i materijal sjemena skriven ispod filma.

Proklijani kivi sjemenki

Nakon pojave bijelih izbojaka dolazi do slijetanja.

Priprema tla, sadnju sjemena

Sastav tla za kivi je jednostavan: humus, pijesak, travnjak i treset u jednakim omjerima miješaju se i stavljaju u lonce. Možete koristiti gotove tlo za povrće, dodajući pijesak u njih. Također je dobro postaviti lonce na dno gline, sitne šljunke.

Kirovi klica

Kivi izbojci

Nije preporučljivo koristiti građevni pijesak – komprimira tlo, što ga čini neprikladnim za rast biljaka.

Sjeme se stavlja na pripremljenu zemlju. Odozgo je pokriven tankim slojem suhe zemlje. Vodite tlo vrlo pažljivo, s prskalicom, kako ne bi isprati gornji sloj tla od sjemena. Ovaj postupak se vrši svakodnevno.

Važno je osigurati da se tlo ne osuši! Za kiwi, vlaga je jedva najvažniji čimbenik koji omogućuje da raste i donosi plod.

Zaštitite tlo od sušenja pomoći će kupoli iznad lonaca, izrađenih od izrezanih plastičnih bočica.

Kiwi na otvorenom terenu

Širi kivi ljeti i vani. Ali s početkom hladnog vremena, biljka treba toplinu i dodatnu rasvjetu. Stoga se u jesensko-zimskom razdoblju oko nasada postavljaju zidovi, krov, grijači i fluorescentne svjetiljke postavljaju u “zimski vrt”.

Osnovni zahtjevi za dobar rast kivija

Ista dnevna navodnjavanje biljaka s prskalicom važan je uvjet za ovu kulturu. Utvrdivši jednom, koliko pritisaka raspršivača osigurava jednolikost navlaživanja tla, treba se stalno pridržavati ove figure.

Rostock kiwi

Sadnja posuda s biljkama treba biti u južnom dijelu kuće, jer im je potrebno puno svjetla. Preporuča se upotreba fluorescentnih svjetiljki, budući da je kivi kultura dugog svjetla. Za primjenu dodatne rasvjete potrebno je vodoravno, a ne odozgo.

Related  Iznenađujuće poznavanje stabala željeza

Sadnice kivija

Jednom godišnje, potrebno je hraniti vinovu lozu s biohumusom ili kompostom. Stavite mješavinu hranjivih tvari u rovove koji se stvaraju oko pupka. Za vrijeme zalijevanja potrebna kiwija za rast i plodove će teći u korijenje biljaka.

Kivi u loncima

Ukucani način uzgoja kivija.

Jednom tjedno ljeti kultura se hrani kompleksom mineralnih gnojiva.

Kiwi na balkonu

Kiwi-liana, lutajući po balkonu.

Vrh lijane povremeno je opaljen, stimulirajući tako rast lateralnih procesa.

Voće voćnog jajnika

Da bi voće iz cvjetova trebalo je oprašivanje. Unutrašnjost, nema kukaca koji rade ovaj posao. Zato vlasnik zimskog vrta trebao bi to sam voditi.

Kiwi cvijet

Uzgajamo kivi kod kuće. video