fruktkakao och pulverFörmodligen finns det ingen sådan person i världen som inte gillar choklad. Men inte alla vet att de får de bästa delikatessen hos barn och vuxna från kakaoträdets frukter. Vi kommer att ta reda på vart det här trädet växer, och hur från dess frukter får vi en chokladkälla som är känd för oss eller en välsmakande dryck.

Vad är det, ett chokladträ

mognad av kakaoDe första européerna var så fascinerade av dryckets smak av frukterna från detta träd, som kallades Theobroma, som på grekiska betyder “gudens mat”. Därefter legitimerade Carl Linney detta namn i sin vetenskapliga klassificering.

Kakao, eller chokladträ, hänvisar till vintergröna träd. Den växer i heta områden i Sydamerika, men odlas i ett varmt och fuktigt klimat runt om i världen på grund av dess frön – kakaobönor – den mest värdefulla ingrediensen i choklad. Kakaoträdet växer till 12 m i höjd. Bladen växer i sin tur, tunna, vintergröna. Små rosa-vita blommor växer direkt från stammen och stora grenar.

Pollenblommor av kakao är inte bin och små flugor är slimiga.

Kakao har en annan intressant funktion – dess blommor växer inte på grenar, utan på stammen själv.blommar kakao Frukt har samma form som ett långsträckt citron med längsgående spår. På längden når de 30 cm och väger upp till 0,5 kg. Inom varje frukt finns det från 20 till 60 frön omgivna av ett vitt löst kött. Frukten mognar i genomsnitt i 4 månader.

Hur kakao var kokta av indianerna

Indierna lagar kakaoForskare av forskare har visat att kakao träd odlades fortfarande antika maya. De ansåg kakao en helig drink och kokas vid de viktigaste ceremonierna. Aztekerna hedrade honom som gud Quetzalcoatls gåva. Älskade bönor indianer beräknades vid ingående av transaktioner och kokade från dem en kryddig dryck, som var väldigt annorlunda än den vanliga för oss kakao. Det kan bara försökas i högsta stegen i hierarkin.

Related  Sørg for å plante i landet en nyttig bær – sanberry

krossning av kakaobönorEuropéer med gudarnas indiska mat införde Cortes. När bönorna kom till Europa, beskrev medeltida läkare sin handling enligt följande: “Med en måttlig dryck uppfriskar potionen och ger styrka, mjuknar temperamentet och lugnar hjärtat.” Till en början fylldes en drink från kakao med olika kryddor, och när de tänkte på att tillsätta socker till det började en riktig chokladkock i Europa, som en varm dryck som ger styrka.

I riksdagens Louis XIV hade varm choklad ära av en kärleksdryck.

I början av IX nådde chokladproduktionen en ny nivå. Holländaren Conrad Van Hoyten uppfann en metod för att extrahera smör och pulver från bönorna i ett chokladträ. Från dem var det redan möjligt att laga riktig hård choklad i form av en kakel som är bekant för oss. En dryck baserad på kakaopulver var billigt, så även låginkomstmänniskor kunde ha råd med det.

Hur man odlar ett kakaoträd

växande kakao trädI naturen är chokladträd vanliga i de tropiska områdena i Sydamerika, och kulturella plantager finns i de varma och fuktiga kanterna i hela världen. En betydande del av exporten av kakaobönor produceras av afrikanska länder.

Kakaoträdet kräver vissa villkor för odling:

  • stabil temperatur inom 20 ° С;
  • hög luftfuktighet;
  • utspridda solljus.

Den sista faktorn tillhandahålls genom att plantera kakao i skuggan av långa palmer och kronan är formad så att de inte växer över 6 m. Växten växer i 5-6 år och fortsätter i genomsnitt 30 år. Patriarkerna bland kakao överlever till 80 år. Frukt skördas två gånger om året – före slutet och början av regntiden.

För att erhålla 1 kg kakaopulver måste omkring 40 frukter eller 1200 bönor behandlas.

Plantagen använder fortfarande barnarbete. Stora företag som köper bönor blir hela tiden kritiserade runt om i världen på grund av detta, men de har inte för avsikt att stoppa den omänskliga praktiken.På plantagen finns det barn

Related  Mystiska naturliga delikatesser – tryffel svamp

Under tiden växer världens produktion av kakaobönor varje år. Om 1930 uppsamlades runt 1230 tusen ton över hela världen, så senast 2010 hade det vuxit till 4230 tusen ton. Den afrikanska staten Cote d’Ivoire leder exporten av kakao.

Varianter av chokladträ

kakaofruktDet finns flera typer av kakao träd. De skiljer sig ifrån varandra beroende på bönans smak och subtiliteten i jordbrukstekniken:

  1. Criollo är en sällsynt sort som växer endast i Centralamerika och Mexiko. Criollo är komplex i växande på grund av olika sjukdomar. Chokoladesort Criollo har en trevlig arom och en delikat nötaktig smak.cacao olika criollo
  2. Nationalen produceras endast i Sydamerika. Produkter från denna mängd bönor har specifika smakegenskaper och är sällsynta, eftersom träden växer i ett begränsat område och också är mottagliga för sjukdomar.kakaosortiment
  3. Trinitario. Sorten erhölls genom att korsa två arter – Criollo och Forastero. Distribueras över hela världen, eftersom bönor har utmärkt smak och träd är resistenta mot sjukdom.kakaovariationen trinitario
  4. Forastero är det mest kända varumärket och upptar upp till 80% av världens produktion. Träd växer snabbt och bär frukt. Choklad av detta slag präglas av en karakteristisk bitter anteckning med en sur färgton.kakaoort forastero

Bearbetning av kakaobönor

samla cacaoAtt samla och extrahera bönor från frukt är en mycket arbetskrävande process. Nästan alla åtgärder utförs manuellt. Kakao frukter samlas för hand, skär dem med en speciell machete kniv, skärs i flera bitar och lägger ett tag för jäsning mellan bananblad. Under denna tid mörkar bönorna och får en karakteristisk smak.

jäsning av kakaobönorEfter jäsning torkas bönorna i solen, blandas regelbundet. Torkade bönor förlorar upp till hälften av deras vikt.torka frukter i solen

Därefter hälls de i väskor med jute och skickas för vidare bearbetning.kakaoförpackning

Related  En verdifull gave til folk – et korktre

I bearbetningsfabrikerna, med pressar från bönor, pressas oljan ut och spinnningen används för att förbereda pulvret.

Chokladens fördelar och skador

bönor, pulver och kakaoplattorI måttliga doser är kakaobönor mycket användbara. De innehåller vitaminerna A, B, E, folsyra. Kakao förhindrar åldrandet och stärker hjärtat och blodkärlen. Kakao smör används i medicin och kosmetologi som grund för beredning av salvor, krämer, lotioner.

Produkter som innehåller kakao är inte användbara för alla. Rekommendera inte dem att använda gravida kvinnor – det komplicerar absorptionen av kalcium. På grund av det höga innehållet av koffein är de oönskade i näring av barn under 3 år. Också, få inte bäras av choklad till personer med diabetes.

Video om växande kakao träd