domaći inkubatorZa svaku peradarsku farmu potrebna je inkubator za jaja za uzgoj vlastite ptice. Inkubatori koriste industrijske inkubatore s kapacitetom od 400 do 1.200 kokošjih jaja. U privatnim poljoprivrednim gospodarstvima ili na malim farmama obično se koriste inkubatori kapaciteta do 200 kokošjih jaja. Takav inkubator može biti samostalno. Princip domaćeg i tvorničkog inkubatora je isti.

Načelo rada inkubatora

Za uklanjanje pilića u inkubatoru mora se održavati stalna temperatura zraka od 37,5 ° C. Vlažnost zraka za inkubaciju kokošjih jaja bi trebala biti 60% – 65%.

Da biste zagrijali sva jaja tijekom inkubacije, morate osigurati stalnu cirkulaciju zraka. U inkubatoru se instaliraju dva ventilatora, od kojih jedan privlači zrak iz sobe, a drugi – osigurava grijanje pomoću spirale.

Vrste inkubatora

Inkubatori su jednosmjerni i dvodijelni. Stanice s jednim komorama mogu ugostiti više jaja, ali oni gube temperaturu. Prikladni su za kućnu upotrebu, a za industrijske uzgojne piliće koriste se dvotaktni inkubatori. Dvokomorni inkubatori sastoje se od dva odjeljka, od kojih jedan sadrži palete s jajima i rasvjetnim tijelima, te u drugim komorama – grijaćim elementima i spremnikom s vodom za vlaženje zraka. Dvije komore povezane su cijevom kroz koju zrak ulazi u komoru s jaja uz pomoć ventilatora.

Uređaj inkubatora

U tvorničkim inkubatorima ugrađuju se senzori temperature i senzora vlažnosti, kao i automatski mehanizmi koji osiguravaju kretanje i okretanje jaja. Komora za inkubaciju opremljena je mrežnim policama. Veličina ćelije je nešto manja od veličine kokošjeg jaja. Uobičajeno, zajedno s tvorničkim inkubatorima, isporučuje se s umreženim mrežama za jaja malih i velikih ptica:

  • prepelica;
  • biserka;
  • purana;
  • kokoši.

Također je u tvorničkim inkubatorima ugrađena elektronika, koja vam omogućuje da odaberete program inkubacije, temperaturni režim i broj udara po danu.

Usluga inkubatora

Prije polaganja nove šarže jaja, inkubator se mora prati. Tijekom inkubacije, ventilaciju komore s jajašcima. Što češće provjeravate stanje jaja za valenje i otvorite komoru, više će svježeg zraka ući u inkubator.