strawberi pada patch hangatStrawberi sangat memerlukan penjagaan. Untuk menanam tanaman strawberi yang baik, lebih baik menanamnya di atas katil yang hangat. Pada musim bunga, sangat penting untuk menjalankan beberapa langkah untuk meningkatkan imuniti tumbuhan dan mendapatkan hasil beri yang lazat.

Menanam strawberi

Strawberi ditanam dalam dua baris, maka kumis menjadi akar, mengisi seluruh kawasan taman hangat. Mulsa tumbuhan. Tanah di bawah mulsa sentiasa lembap dan tidak padat, yang membolehkan anda menyingkirkan kelonggaran, dengan itu memudahkan penjagaan strawberi.

Dari masa ke masa, teras semak strawberi lama menonjol di atas permukaan tanah, mendedahkan pada masa yang sama akarnya. Mereka perlu tertidur di atas tanah untuk melindungi diri mereka daripada mengering pada musim panas dan beku pada musim sejuk.

Penjagaan tumbuhan pada musim bunga

Pada awal April, cuaca sudah membolehkan anda menangani pemprosesan strawberi. Penarikan pertama adalah penting untuk penuaian masa depan.

Pertama sekali, selepas musim sejuk adalah perlu untuk memangkas semua daun kering dan sakit dengan pruner, kerana ini adalah sumber jangkitan, dan perosak suka menyembunyikan di bawahnya. Memandangkan tanah di atas katil ditutup, sukar untuk menggunakan rake penggemar.

Oleh sebab tumbuhan mempunyai banyak daun dengan bintik coklat, maka, stroberi dipengaruhi oleh penyakit kulat. Dalam kes ini, perlu untuk merawat katil dengan persediaan tembaga yang mengandungi. Ini termasuk cecair Bordeaux.

Anda hanya boleh menggunakan penyelesaian 1%, supaya tidak membakar daun strawberi halus.

Cecair Bordeaux adalah ubat yang sangat kuat yang melindungi strawberi dari penyakit untuk jangka masa yang panjang. Tetapi anda boleh menggunakannya sebelum berbunga. Sekiranya anda terlepas tempoh pemprosesan stroberi pertama, kemudian gunakan produk yang mengandungi tembaga yang kurang toksik, seperti “Hom” dan “Oxych”.

Satu lagi ubat yang baik untuk penyakit kulat adalah Fitosporin-M. Penyediaan biologi adalah benar-benar selamat, ia digunakan pada suhu di atas +10MengenaiC.

Related  Зашто не препелити и како побољшати ситуацију

Ia adalah perlu untuk memberi stroberi baja mineral kompleks penuh atau penyerapan sampah ayam. Juga, sebagai baja nitrat, ammonia dapat digunakan (2-3 sudu per 10 liter air).

Satu ubat yang sangat baik untuk perosak dan penyakit kulat adalah abu. Ia pada masa yang sama memberi makan tumbuh-tumbuhan dengan makro dan mikroelen yang diperlukan. Ia perlu menyemburkan semak strawberi pada daun basah.

Strawberi memerlukan air yang banyak pada musim bunga.

Menjalankan cadangan ini untuk penjagaan pertama stroberi pada musim bunga, anda akan mendapat tumbuh-tumbuhan yang kuat dan tuaian yang besar.