кукурузно пољеКукуруз не расте у дивљини. Може се узгајати само од семена. Да би сакупљали две недеље раније, неопходно је узгајати саднице. Најбољи кукуруз је укорењен у топлу пиљевину. За добијање садница, семена су посадјена на растојању од 2 цм један од другог у слој пиљевине дебљине 5 цм до дубине од 2 цм.

За два дана кукурузно сјеме ће ослободити корен. Затим се семе посади у одвојеним контејнерима испуњеним плодним земљиштем. Земља треба да покрије семе слојем од 0,5 цм. Након садње, земљиште је добро залијепљено.

За недељу садња кукуруза треба да буде висина од 5цм до 10цм. Садња кукуруза на отвореном простору се обавља средином маја.

Садња кукуруза на отвореном простору

Саднице кукуруза посадите у припремљене бунаре дубине 5цм. Растојање између рупа у реду треба бити 25 цм, а између редова – 60 цм.

У свакој рупи додајте једну гомилу трулих крава и пепела дрвета. Ако не испунимо тло, кукурузу ће потрајати дуго времена да се смири. Ово је карактеристика ове културе.

Након ђубрења, бунари се улијевају топлом водом. Након што се вода упије у земљу, саднице се посадјују у бунарима, а затим поново залијевају. Брига о кукурузу је врло једноставна:

  • свака три дана, водите биљке;
  • спроводити опуштање тла;
  • мулч кукуруз да одржи влагу у тлу.

Приближно три недеље након што се садња у отвореном кукурузу формира два истинска лишћа. За недељу дана ће почети формирање прве коцкице.

Важно! Кукуруз расте веома споро, па се црева не развија док се потпуно не прекривају листовима.

Кољица ће почети да се губе месец и по након сакупљања кукуруза. Унутар листова формира се велики број зелених спикелета, од 5 цм до 7 цм у висини, у зависности од сорте, тада се из клипова формира ухо пужева.

Related  Изготовление шпалеры для гороха

Кукуруз формира неколико кобака. Почетком јула, цоби ће расти зелене влакнасте длаке – стигме, које ће ускоро почети да се осуше. Кад стигме постану смеђе, кукуруз ће бити спреман за жетву. До тог времена, дебљина кукурузног стабла би требало да буде 5 цм.

Кукуруз веома испушта земљиште, тако да се не може садити неколико година на једном месту. Најбољи предник за кукуруз је грашак и друге махуне.

Кукуруз је веома близу тиквице. Њено стабло може бити одлична решетка за кравље брашно и краставце.