Jenis Begonia Rex dalam bentuk daun:

  • bentuk hibrid. Daun dengan hijau, merah jambu, perak dan perceraian merah. Permukaan daun dari atas boleh benar-benar perak, mempunyai warna merah jambu atau merah;
  • Begonia Mason. Ia mempunyai dedaunan yang lebih hiasan, ia memerlukan keadaan yang sangat baik untuk pertumbuhan. Daun spesies ini mempunyai tekstur beludru, hijau dengan garis-garis warna coklat. Corak daun mempunyai bentuk silang berbentuk, yang mana begonias sering dipanggil salib besi.

begonia rex

foto Begonia rexDalam keadaan apartmen, begonia dan rex Mason ditanam di dalam pasu biasa dan pasu bunga. Pada musim panas, bunga boleh diletakkan di balkoni, sambil mengelakkan tempat berangin dan matahari yang terang. Adalah dinasihatkan untuk meletakkannya di penumbra. Begonia Rex menggunakan tanah lembut, yang berdasarkan pada pra-dedaunan. Gambut dan pasir ditambah ke tanah.

Pada masa ini terdapat banyak jenis begonia reks, yang diperolehi dan sebagai hasil daripada persimpangan. Secara umum, tumbuh-tumbuhan mempunyai pertumbuhan yang rendah sehingga satu setengah meter. Setelah beberapa lama, tangkapan Begonia rex hang dan merebak ke bawah. Jejak daun mati menjadi kelihatan.

Begonia Rex mempunyai jenis daun yang berikut:

  • mudah bulat;
  • bujur;
  • berbentuk jantung serong;
  • koklea;
  • pinnate.

Selalunya bentuk daun itu dentata atau bergelombang, jarang begonia rex mempunyai bahagian tepi daun. Daun, daun tangkai bunga dan batang bulu yang mempunyai pelbagai warna: dari putih hingga kemerah-merahan. Rambutnya sangat padat dan tidak lama, yang memberikan daun begonia rex kelihatan halus.

Pelbagai Begonia Rex bergantung kepada bahagian bawah tanah

rex begonia merahApa yang tersembunyi di bawah tanah, mentakrifkan satu lagi begonia diraja:

Lembaran. Ini adalah perennials yang mempunyai akar yang menjalar. Kebanyakan untuk pembiakan Begonia rex memohon. Batang lurus atau menjalar meluas dari akar. Daun mempunyai pewarna hiasan: keperakan, merah, dan sering hitam. Penjagaan yang baik untuk tumbuhan membantu mengelakkan daun jatuh. Untuk begonii Rex dicirikan oleh peranan sekunder bunga. Adalah adat untuk menghiasi premis tersebut dengan warna-warna tersebut. Spesies ini mewakili begonia diraja atau rex, Mason dan borshchevikolistnaya. Perkara utama yang perlu diingat ketika merawat begonia – tanah tidak boleh dibasahi secara berlebihan, sinar matahari langsung tidak hadir;

Related  Teknologi memaksa bawang pada pena di rumah hijau, hidroponik dan habuk papan

Tuberous. Begonia jenis ini mempunyai bentuk hibrid, didarab dengan ubi. Keanehan spesies – tumbuh-tumbuhan berbunga sangat indah, mempunyai bunga besar tekstur yang berbeza: sederhana, terry, semi-double. Juga, warna-warna berbeza: putih, kuning, merah jambu dan merah. Tumbuh begonia di rumah dalam periuk, letakkan di balkoni. Sering kali anda dapat melihatnya di atas katil bunga. Bunga itu perlu diletakkan dalam cahaya atau dengan tempat teduh cahaya. Begonia rex semacam ini juga tidak menyukai angin, tetapi jika ia berada di dalam rumah, maka ia mesti sentiasa berventilasi;

Berumput. Spesies ini termasuk pokok renek yang luas dengan batang lurus dengan daun. Untuk membesar mereka tidak menggunakan rimpang. Tempoh berbunga mempunyai karakter yang panjang, walaupun bunga itu sendiri tidak seperti subur seperti spesies lain. Ini adalah kerana tidak ada tempoh rehat musim sejuk di begonia – mereka juga kekal hijau. Tanaman secara ringkas, penyiraman yang banyak, anda boleh mencapai bahawa bunga itu panjang. Untuk berkembang dengan jayanya, perlu untuk mengelakkan hari-hari panas, limpahan air dan matahari. Dan masa malam tidak boleh menjadi sejuk.

Pada gambar begonia, rex sentiasa kelihatan menarik, menyebabkan keinginan untuk memperoleh tumbuhan ini di taman atau rumahnya.

Begonia rex, tanpa mengira variasi, menyesuaikan dengan baik kepada keadaan bilik: ia tumbuh dalam periuk di tingkap, beranda. Ia adalah perlu untuk menyerlahkan satu lagi ciri begonia reks – ia memerlukan kelembapan udara yang besar. Dengan penjagaan yang betul menghias mana-mana bilik dengan berbunga yang indah.

Video: tentang begonia Rex