soba hibiskusaSoba hibiskus je hitro rastoča rastlina. Ta lepa roža lahko raste do višine do 2 m pod ugodnimi pogoji. Gibiscus rastejo v peščenih ilovnatih tleh. V zimskem času se v tla vpelje biohumus ali drugo organsko gnojilo. Tudi pozimi je hibiskus pod umetno razsvetljavo. Svetlobni dan hibiskusa je treba povečati na 15 ur na dan.

Sobni hibiskus ne prenaša stoječe vode, zato ga je treba posajati v lonec z drenažnimi luknjami. Brez drenažne vode se bo koreninski sistem cvetenja gnil, prostorni hibiskus pa bo umrl. Upoštevajoč vsa pravila o skrbi za to neverjetno rastlino, boste postregli z močno rožo, ki jo je možno že v drugem letu po posaditvi v lonec.

Odkupni potaknjenci

Za razmnoževanje morate izbrati dolgo pol-razpleteno vejo. Na primerni veji mora biti vsaj 8 listov. Vsaka podružnica mora biti nasičena zelena barva. Listi bodo bledo zeleni, če rastlini manjka svetloba. Če nalijete preveč hibiskusa v notranjosti, bodo listi rumeni.

Podružnice šibke rastline niso primerne za razmnoževanje. Za pripravo potaknjencev morate ustvariti udobne pogoje za notranji hibiskus. Postavite bledo rožo na sončni okenski okvir in zmanjšajte zalivanje notranjih hibiskusa, če so listi postali rumeni.

Sčasoma bo obnova barve listov in bo mogoče zbrati potaknjence. Čebulice hibiskusa se izvajajo pred cvetenjem hišne rastline. Za rezanje potaknjencev se veje razreza na 10 cm segmentov. Odstranite spodnje liste s potaknjencev in zaključite peduncle.

Korenenje potaknjencev

Root hibiskus potaknjencev v vodi ali neplodni substrat. Za pripravo substrata uporabite en del nizko ležeče šote in štiri dele žganega rečnega peska. Ta tla se vlije v lonec za sadike z drenažnimi luknjami. Položite steblo v tla, tako da je spodnji vegetativni poprscica 2 cm nad nivojem tal. V 10 dneh je steblo dobro zaliti. Po dveh tednih bo vzel korenine, nato pa se stebel presadijo v lonec s plodno zemljo. Za sendvič rastline je primerna peščena ilovnata tla z dodatkom biohumusa.

Da se sadika hitro razvija, je postavljena na južno okensko polico, površina tal pa je posuta s perlitom. Ta mulking material nevtralizira spore glivičnih bolezni, tako da mladi hibiskus ne bo trpel zaradi “črne noge”.