ladang gandumGandum adalah salah satu daripada tiga “roti dunia” bersama dengan beras dan jagung. Ia ditanam di seluruh dunia kerana hasil yang tinggi dan kemudahan penjagaannya. Budaya ini tidak menuntut keseimbangan berasaskan asid tanah dan boleh tumbuh baik pada tanah neutral dan alkali.

Gandum menyemai boleh di musim panas dan sebagai tanaman musim sejuk. Kuman gandum musim sejuk terdedah kepada penyakit kulat dan virus, serta perosak. Semasa musim yang semakin meningkat, penyakit kulat, perosak dan rumpai adalah sebab utama penurunan hasil. Yang paling berbahaya adalah:

  • putih reput;
  • thrips gandum;
  • oat.

Oleh itu, semasa tempoh tumbuh-tumbuhan yang aktif, gandum mesti dirawat dengan racun kulat, racun serangga dan racun rumpai.

Permohonan herba

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, teknologi penanaman minimum telah menjadi semakin meluas. Teknologi ini memungkinkan untuk mendapatkan tanaman gandum mesra alam, tetapi kelemahannya adalah pengumpulan pesat benih rumpai bijirin di dalam tanah.

Berkembang bersama bijirin, rumput ini menimbulkan pertumbuhan tumbuhan yang ditanam: gandum, gandum, barli. Tumbuh-tumbuhan berniat jahat merosot tanah, sehingga hasil tanaman bijirin menurun dengan ketara.

Sebab itulah apabila bijirin berkembang sangat penting untuk melakukan rawatan herbisida. Dadah yang digunakan secara aktif dari syarikat «Bayer» – «Puma super 100» atau «Puma super 7,5».

Bahan-bahan aktif dari persiapan ini dapat menghancurkan rumput liar yang terlalu besar. Pada masa yang sama, herbisida tidak menyebabkan kerosakan pada tanaman bijirin. Dalam komposisi mereka, ada bahan penawar yang bertindak balas dengan asid amino yang terkandung dalam gandum.

Rawatan terhadap perosak

Untuk merawat gandum, insektisida perlu digunakan. Rawatan yang paling berkesan adalah semasa tempoh tumbuh-tumbuhan yang aktif, ketika gandum belum membentuk lonjakan gandum.

Jika tidak, serangga akan memanjat di bawah kulit keras bijirin. Thrips gandum mengurangkan hasil bijirin dengan sekurang-kurangnya 25%.

Rawatan dengan racun kulat

Fungisida yang paling berkesan dalam kekalahan karat gandum atau cendawan bawah adalah ubat Falcon. Ia mengandungi dua bahan aktif – triadimenol dan spiroxamine. Mereka bukan sahaja memusnahkan spora penyakit kulat, tetapi juga mempercepat pertumbuhan bijirin semasa tempoh tumbuh-tumbuhan yang aktif.

“Falcon” – fungisida, yang boleh digunakan dalam penyediaan campuran tangki dadah. Ini membolehkan anda menggabungkan rawatan penyakit kulat dan rumput rumput.