anak benih kalendulaKebanyakan penanam bunga menabur calendula dengan segera di tanah terbuka, kerana ia agak tahan beku dan boleh menahan sedikit penurunan suhu hingga 5 darjah di bawah sifar. Bagaimanapun, kaedah pembiakan anak benih yang tumbuh semakin menemui peminatnya.

Kelebihan kaedah benih

Sekiranya anda menyemai benih marigold bukan di atas katil, tetapi terlebih dahulu dalam bekas, dan biarkan mereka membesar di dalam rumah, anda boleh mendapatkan hasil yang baik, iaitu:

  • untuk mendekati tempoh berbunga – calendula, ditanam di dalam anak benih, mekar lebih awal daripada pilihan di tempat terbuka;
  • dapatkan peluang untuk menggabungkan penanaman tumbuhan dan marigolds untuk melindungi mereka daripada perosak – menanam benih yang telah disediakan di lorong adalah lebih mudah daripada benih menyemai yang mungkin tidak semua datang.

Di mana saya boleh mendapatkan biji?

Anda boleh membeli biji marigold di mana-mana kedai bunga. Juga, mereka mudah untuk mendapatkan sendiri, jika musim lalu bunga itu mempunyai tempat di atas katil bunga.

Walaupun benih marigold mempunyai rupa yang menarik dan berbeza-beza, mereka semua bercambah dengan baik: mereka yang mempunyai rupa yang jelas dari benih melengkung padat, dan juga cengkerang yang tidak biasa, sama dengan skala kering. Benih bercambah selama 3-5 tahun.

Satu-satunya perkara yang tidak boleh digunakan adalah benih hijau yang tidak matang, calendula. Itu sahaja, mereka mungkin tidak akan bercambah.

Bila dan bagaimana untuk menanam?

Masa benih menyemai bergantung kepada kumpulan cuaca di mana calendula akan ditanam. Rata-rata ini adalah bulan April. Ia perlu dibimbing oleh hakikat bahawa dari saat penampilan pucuk sampai permulaan berbunga, 50 hari berlalu.

Menyemai boleh dilakukan dalam bekas biasa dengan memilih lagi, dan segera ke dalam cawan individu. Tanah nutrien ditumpahkan dengan air dan sedikit dipadatkan, kerana calendula memerlukan penanaman yang agak mendalam (sehingga 2 cm kedalaman). Letakkan biji-bijian dan ditaburkan dengan bumi.

Related  Vorstbestendige cactus voor de stekelige peer

Teratas bekas dengan filem dan letakkan di ambang jendela hangat di dalam bilik dengan suhu sekurang-kurangnya 20 darjah Celsius. Benih-benih datang dengan cepat dan dalam masa seminggu, sudah ada benih muda. Pada ketika ini, filem itu mesti dikeluarkan.

Penjagaan Benih Calendula

Untuk mengelakkan penyebaran benih, suhu pertumbuhannya harus dikurangkan secara beransur-ansur hingga 18-15 darjah haba. Jika ini berlaku, ia sepatutnya:

  • tuangkan tanah ke daun cotyledon;
  • atau menyelam anak benih, memperdalamnya dengan cara yang sama.

Penanaman benih di atas katil boleh pada pertengahan Mei. Sekiranya semak mempunyai masa untuk berkembang pada masa ini – tidak mengapa, calendula akan memindahkan transplantasi dengan sempurna dan mengambil akar di tempat yang baru.

Video mengenai kehalusan penanaman anak benih kalendula