Buah Labu BesarLabu adalah tumbuhan yang sangat bersahaja. Ia boleh ditanam walaupun di tanah miskin, tetapi untuk pembentukan buah-buahan berukuran besar, tanaman memerlukan nutrien. Labu sangat menyukai organik segar. Ada beberapa cara untuk menanam sayuran yang sihat.

Penanaman pada longgokan kompos

Labu “Muscat” adalah yang paling manis dari mereka yang ditanam di Rusia. Untuk matang sepenuhnya, dia memerlukan lebih banyak cahaya matahari dan haba daripada seluruh jenis labu. Oleh itu, tetapkan seperti labu yang terbaik pada longgokan kompos. Overdosis, kompos akan memberikan tumbuhan lebih panas dan nutrien untuk pembentukan buah-buahan yang besar dan manis. Daun tumbuhan akan menjadi tempat perlindungan yang sangat baik untuk kompos, dan ia tidak akan terbakar di bawah matahari.

Pendaratan di tanah terbuka

Tidak seperti tembikai lain, labu sangat menyukai organik segar, jadi sebelum menanam tumbuhan, kotoran lembu segar digunakan untuk tanah. Apabila ia berhenti, ia akan mula melepaskan haba, yang diperlukan untuk pembangunan sistem akar kuat. Akar tumbuhan boleh masuk ke dalam tanah 2 m dalam, ini membolehkan labu menyerap nutrien dengan sangat baik.

Kebanyakannya untuk menanam labu sesuai untuk tanah lembap ringan atau tanah subur berpasir. Tanah liat atau tanah paya harus disenyawakan, dan tanah asid – limau. Apabila labu tumbuh cukup besar, tumbuh-tumbuhan ditanam pada jarak 1 m dari satu sama lain. Katil-katilnya adalah 1.5 m lebar.

Apabila menyiapkan tanah untuk menanam labu di setiap lubang, buat:

  • 6 kilogram bahan organik;
  • 80 gram ammonium nitrat;
  • 50 gram garam kalium;
  • 50 gram superfosfat.

Sebelum menanam benih labu di dalam tanah, mereka mesti dirawat dengan penyelesaian lemah kalium permanganat (2 gram setiap segelas air). Biarkan mereka dalam penyelesaian selama 15 minit. Kemudian benih harus dibasuh dan dibalut dengan kain lembap atau diletakkan di antara dua helai bulu kapas untuk percambahan pada suhu 20Mengenai C.

Biji-bijian sprouted boleh ditanam dengan segera di tanah terbuka, dan anda boleh menanam benih dari mereka.

Penuaian labu

Pada musim luruh anda akan gembira dengan buah labu masak dan lazat. Mereka perlu dibersihkan sebelum fros, apabila labu luaran mencapai kematangan, namun, buah-buahan itu masak dengan baik dan ripped jika mereka berada di tempat yang kering dan cerah. Potong labu bersama dengan peduncle, maka ia boleh disimpan sehingga musim bunga atau bahkan hingga musim menuai berikutnya.