tanaman kacangPada pertengahan Mei kacang tanah ditanam di tanah terbuka, dan pada pertengahan Oktober penuaian kacang tanah sedia untuk menuai. Kacang sedia untuk menuai apabila puncak tumbuhan itu telah dikeringkan. Ini berlaku pada pertengahan musim luruh. Untuk mengumpul kacang, adalah perlu untuk menggali buahnya. Tidak seperti kentang, buah kacang dapat digali dalam satu gerakan sekop. Untuk melakukan ini, spade digunakan untuk menyodok tumbuhan, dan kemudian menariknya keluar dari tanah di belakang puncak. Dengan kacang tanah, masukkan sisa-sisa tanah.

Pod kacang kacang membentuk warna krim. Dalam jenis kecil-berbuah kacang tanah di shell adalah antara empat dan kacang, manakala jenis besar-berbuah -. Dua diameter buah 4 cm untuk memastikan kacang tanah di musim sejuk ke depan, anda perlu betul menyediakan buah-buahan kacang untuk simpanan.

Menyediakan kacang untuk penyimpanan

Selepas penuaian, buah-buahan kacang mesti dibasuh dari sisa-sisa tanah dan puing-puing di dalam air suam. Kemudian kacang diletakkan di kotak plastik plastik untuk mengeringkannya. Kotak dengan buah-buahan diletakkan di tempat yang berventilasi di atas bukit, supaya udara menyiarkan buah dari semua pihak. Kemudian kacang dibawa masuk ke dalam bilik yang hangat dan diletakkan di atas jendela yang berdekatan dengan bateri untuk pengeringan akhir. Di atas kacang windowsill perlu menghabiskan satu atau dua minggu.

Dalam kes tidak tidak meletakkan palet dengan buah kacang di dalam oven, jika tidak zapekutsya buah-buahan dalam kulit dan tidak sesuai untuk penanaman. Jika anda menetapkan suhu yang lebih tinggi, kacang tanah tidak boleh dimakan, kerana ia merupakan karsinogen.

Selepas pengeringan, kacang yang dimaksudkan untuk kegunaan dibersihkan dari cangkang dan diletakkan di dalam peti sejuk. Selepas dua hari penyejukan, kacang akan siap untuk digunakan segar, dan juga boleh digoreng.

Jika anda ingin meninggalkan kacang untuk ditanam untuk musim depan, kulitkan kulit buahnya dan keringkannya untuk kedua kalinya. Kemudian buah-buahan diletakkan di dalam beg kain dan disimpan pada suhu bilik di dapur atau di dapur. Sebelum penanaman musim bunga, kacang tanah direndam. Setelah mereka lagi tepu dengan air dan bercambah, kacang akan memberi pucuk yang baik.

Sediakan bahan penanaman anda untuk menerima kacang berkualiti setiap tahun. Jika anda akan menuai biji anda, kemudian simpan semua ciri varieti kacang tanah.

Related  Kenmerken van het kweken van grootbloemige chrysanten