merah jambu di kedaiDalam isu pemindahan tanaman yang dibeli, tidak ada pendapat tunggal di kalangan penanam bunga: ada yang percaya bahawa bunga itu perlu ditransplantasikan segera, sementara yang lain lebih suka meninggalkannya di dalam periuk dan tanah sehingga belukar tumbuh dari situ. Walau bagaimanapun, bagi orang-orang violet yang dibeli pada jualan, sudah ada pencinta bunga dalam perpaduan – mereka hanya perlu segera menukar tanah.

Lagipun, tumbuhan yang terdiskaun sering mempunyai masalah dengan sekurang-kurangnya penampilan, dan walaupun dengan “kesihatan”, dan agak mungkin bahawa violet rosak oleh reput akar. Di samping itu, mereka tumbuh di tanah pengangkutan (gambut), yang praktikalnya tidak mengandungi nutrien. Dan semasa menyiram, air tidak tinggal di dalam periuk, tetapi segera mengalir melalui cahaya bumi.

Jika gambut sekali kering sepenuhnya, ia kemudian kehilangan harta penahan kelembapan.

Di mana untuk menanam?

Violet tidak sia-sia dijual di dalam periuk kecil, kerana tumbuhan ini mempunyai keupayaan besar untuk apa-apa. Keindahan yang lembut ditanam kerana berbunga bergaya mereka, tetapi dalam pot bunga yang luas, ungu tidak akan mekar sehingga sistem akar sepenuhnya mengisi, dan ia tidak akan berlaku tidak lama lagi. Dalam kes yang paling teruk, bunga itu hanya dapat mati, membusuk, kerana jumlah tanah sedemikian kering sangat perlahan.

Diameter optimum vas untuk violets muda tidak lebih daripada 10 cm, manakala kehadiran lubang saliran di dalamnya adalah wajib.

Apakah jenis tanah seperti violet?

Menanam bunga adalah terbaik dalam campuran tanah khas, dalam hal ini dimaksudkan untuk violet. Ia mengandungi pelbagai aditif yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembungaan violet, termasuk:

  • bahan humic;
  • phytobacteria berguna;
  • kompleks mikro dan makroel.

Substrat seperti itu tidak pernah kek dan kekal longgar dan lapang, yang sangat penting untuk mengekalkan sistem akar violet.

Pemindahan tumbuhan

Walaupun dalam kes pemerolehan bunga diskaun pada musim sejuk, ia sama-sama harus segera dipindahkan, kerana pada musim bunga ia mungkin tidak hidup. Untuk melakukan ini, berhati-hati mengeluarkan ungu daripada periuk dan membebaskan akar dari tanah kedai. Sekiranya terdapat akar busuk, kering atau rosak, ia harus dipotong. Ini terpakai kepada daun.

Tuangkan tanah segar ke dalam periuk baru dan hati-hati letakkan belukar di tengah. Tuangkan penyelesaian ungu yang ditanam phytosporin (1 sudu teh setiap 1 liter air).

Agar tumbuhan itu untuk secara aktif menanam akar dan daun baru, periuk selepas pemindahan perlu diletakkan di ambang tingkap yang hangat, mengelakkan tingkap sejuk.

Pemindahan violet diskaun – video