gippeastrum di rumahHippeastrum di rumah tumbuh seperti bunga hijau. Tumbuhan ini mekar dengan indah di atas tingkap. Seperti semua tumbuhan bulbous, hippeastrum membelanjakan bunga yang terkumpul semasa tempoh rehat. Tempoh ini berlaku pada musim luruh atau musim sejuk, bergantung pada jenis bunga. Untuk tumbuhan berkembang, sepanjang tempoh rehat, penyiraman berkurangan, baja yang mengandungi fosforus dan kalium yang diperkenalkan ke dalam tanah, dan gippeastrum juga ditransplantasikan ke dalam periuk yang luas.

Pada musim sejuk, baja nitrogen tidak boleh digunakan untuk tanah, kerana hippeastrum tidak memasuki tempoh rehat. Dia akan terus tumbuh-tumbuhan yang aktif. Batang bunga dan daun baru akan cepat memakan keseluruhan bekalan nutrien yang terkumpul di dalam mentol. Dalam dua musim, kilang akan layu dan mati.

Bagaimana untuk meletakkan tumbuhan dalam keadaan berehat

Pada pertengahan September – awal bulan Oktober, hippeastrum harus memasuki tempoh istirahat, yang akan berlangsung lebih kurang dua bulan. Jisim hijau tumbuhan akan beransur-ansur memudar. Jika ini tidak berlaku, daun hijau perlu dilipat dua kali dan diapit. Aliran nutrien kepada mereka akan berkurang, dan bahagian udara bunga akan layu. Pot dengan hippeastrum harus dikeluarkan dari ambang jendela dan dimasukkan ke dalam ruangan untuk menghentikan proses vegetatif.

Hippeastrum akan pulih dengan cepat dan membentuk peduncle baru jika ia ditransplantasikan ke dalam periuk yang lebih besar yang dipenuhi dengan tanah yang subur dan disenyawakan dengan baja fosforus dan kalium.

Pengenalan hippeastrum dalam tempoh tumbuh-tumbuhan aktif

Dari keadaan rehat, hippeastrum keluar pada awal Mac. Pada masa ini terdapat masa tumbuhan aktif, dan tumbuhan memerlukan penyiraman dan pembajaan yang banyak. Ini ditunjukkan oleh tiga faktor:

  • pertumbuhan pesat peduncle baru;
  • pengurangan mentol dalam diameter;
  • pengeringan tanah dan rupa anjing laut di atasnya.

Related  Proiectarea serii pentru tăierea butașilor

Semasa tempoh tumbuh-tumbuhan yang aktif, bunga dituangkan ke palet, untuk mengelakkan membusuk mentol. Pengairan dilakukan setiap tiga hari. Sekali seminggu, satu sudu teh mengandungi mineral dan baja nitrogen yang kompleks digunakan di tanah. Untuk mempercepatkan pembungaan, satu pertiga daripada satu sudu teh superfosfat boleh ditambah ke dalam tanah, ia diperkenalkan dalam bentuk padat setiap dua minggu.

Bunga itu akan membentuk tiga peduncle di mana tunas akan menjadi. Semasa berbunga, tidak diperlukan untuk memberi makan hiperastrum.