tuaian artichokeArtichoke Yerusalem mengandungi sebilangan besar nutrien dan vitamin. Hidangan menggunakan akar tumbuhan ini dalam kuantiti yang besar dimakan di negara-negara Asia. Ciri-ciri berguna sayur-sayuran ini telah diketahui sejak zaman purba.

Untuk mendapatkan jumlah yang paling banyak bahan berguna, artichoke Yerusalem mesti dimakan mentah. Sayur-sayuran akar ditambah kepada sayur-sayuran salad, yang dibumbui dengan minyak sayuran.

Pir tanah mengandungi dua kali lebih banyak besi seperti pada epal, jadi tanaman akar parutan gelap di udara. Agar zat besi tidak bertindak balas dengan oksigen, perlu mengisi salad dengan jus lemon atau jus limau.

Rasa artichoke Yerusalem mentah menyerupai tunggul kubis. Kerana rasa pahit, artichoke Yerusalem sedikit merengsakan membran mukus mulut, sehingga ubi tumbuhan tidak tersebar luas di Rusia.

Rasa sedemikian adalah kerana kehadiran phytoncides dalam komposisi topinambour. Bahan-bahan ini menguatkan imuniti. Oleh itu, ubi pir buah tanah digunakan untuk merawat dan mencegah selesema.

Rawatan panas Yerusalem artichoke

Tanaman akar dari artichoke Yerusalem adalah panas dirawat. Rasa eartart rebusan atau goreng kelihatan seperti ubi jalar. Ubi boleh digunakan untuk memasak:

  • daging dalam periuk;
  • kentang goreng;
  • kentang tumbuk.

Jika anda menggunakan tanaman akar bukannya kentang, rasa hidangan tidak akan berubah banyak, tetapi kandungan kanji dalam hidangan tersebut akan menjadi minimum. Oleh itu, ubi periuk tanah digunakan untuk pemakanan dan pemakanan sukan.

Menyediakan minuman dari artichoke Yerusalem

Anda boleh membuat teh dari daun artichoke Yerusalem. Minuman ini mengurangkan tekanan dan mempunyai kesan sedatif. Untuk membuat teh hijau yang menguatkan imuniti, bersama-sama dengan daun, mereka membuat bunga artichoke Yerusalem.

Sekiranya anda sangat suka kopi, tetapi anda tidak boleh minum minuman dengan banyak kafein, kemudian minum minuman keras dari ubi pir.

Untuk membuat “kopi” dari artichoke Yerusalem:

  • Kering ubi artichoke Yerusalem di dalam ketuhar;
  • coklat sehingga coklat;
  • memotong sayur-sayuran akar dan mencurahkannya.

Related  Готовим оригинальное лакомство — цукаты из имбиря

Rasa minuman ini sangat mirip dengan rasa kopi hitam.

Kvass dibuat dari tanaman akar artichoke Yerusalem. Mereka tanah dan ditambah ke artichoke Yerusalem dan ragi dan sedikit gula. Campuran ini dicurahkan dengan air dan dibiarkan di tempat yang hangat untuk penapaian selama dua minggu. Kemudian kvass dimasukkan ke dalam peti sejuk.