Blossoms AmorfofallusAntara wakil-wakil flora di kawasan tropika dan subtropika terdapat tumbuhan raksasa dan kerdil, menarik jenis daun, bunga dan batang yang luar biasa. Iklim yang diberkati di Hemisfera Selatan telah memberikan dunia kemenyan yang paling terkenal dan bunga unik. Amorphophallus, sebagai wakil keluarga aroid, juga tidak berhenti memukau saintis dan ahli botani, dan pencinta alam biasa.

Tempat pertumbuhan dan ciri-ciri amorfus

Mana-mana 170 spesies yang diklasifikasikan sebagai amorphophallus adalah layak untuk cerita yang berasingan, tetapi kebanyakannya masih memerlukan kajian dan deskripsi yang teliti. Hari ini diketahui ramai ramai wakil genusnya yang endemik dengan sempadan habitat yang jelas. Secara semula jadi, mereka boleh didapati di pelbagai kawasan tropika Afrika, Pasifik dan Asia. Kawasan ini termasuk Afrika Selatan dan Madagascar, wilayah Australia dan pulau-pulau berdekatan, serta China, Jepun dan India, hutan Nepal dan Thailand, Vietnam, kepulauan besar dan kecil di Lautan Pasifik. Tanah air ini berumur pendek, tetapi dalam tumbuh-tumbuhan luar biasanya adalah Indochina.

Amorphophallus lebih sering dilihat di semak belukar atau di batu kapur berbatu di antara rumput dan pokok renek lain. Di atas tanah mereka membentuk batang tegak padat dengan daun tiga-pinnate, kuat dibedah. Bahagian bawah tanah adalah umbi besar, beratnya bergantung kepada spesies.

Kebanyakan kilang itu berada dalam keadaan rehat, dan berbunga berlaku tidak lama sebelum rupa kehijauan.

Amorphophallus titanic (Amorphophallus titanum)

Amorphophallus titanicDi antara amorphophallus terdapat tumbuh-tumbuhan yang mempunyai saiz dan bentuk yang berbeza, yang paling cemerlang adalah titanic amorphophallus. Spesies ini ditemui dan diterangkan pada akhir abad ke-19 oleh ahli botani, Odoardo Bekkari semasa perjalanan di sepanjang bahagian barat Sumatera.

Kemunculan tumbuhan yang tidak diketahui mengagumi orang ramai. Tidak pernah sebelum ini, orang ramai dapat melihat bunga dari perbungaan dua meter dalam bentuk batu permata yang kuat yang dibingkai oleh stipulator yang berair. Bukan hanya saiz yang luar biasa, dan bau yang datang dari tumbuhan tidak mempunyai apa-apa yang sama dengan aroma bunga dan tidak dapat dilupakan.

Hari ini, apabila saintis dapat menjalankan analisis kimia “wangian”, menjadi jelas bahawa orang asli yang memanggil amorphophallus bunga cadaverous benar-benar betul. Antara komponen komposisi aromatik ialah:

  • Dimethyl trisulphide, yang menentukan bau beberapa keju;
  • Dimetil disulfida dan trimethylamine, hadir dalam bau ikan yang rosak;
  • asid isovalerik, yang memakai sarung kaki berpeluh;
  • Benzil alkohol, yang berbau manis manis;
  • indole, salah satu komponen bau najis.

Keamatan menjadi lebih kuat, manakala kehijauan di luar dan bract ungu diturunkan. “Aroma” amorphophallus, seperti dalam foto, berfungsi untuk menarik serangga pencemar, sehingga kekuatannya berubah dalam sehari, mencapai maksimum pada pertengahan malam.

Aroma amorphophallus menarik penyerbu seranggaPada tahun 1894 titanic amphofallus diiktiraf sebagai simbol Taman Botani Indonesia. Spesimen individu dihantar ke England dan negara-negara Eropah lain untuk belajar dan menunjukkan kepada orang ramai.

Tetapi, tidak ada bengkak gergasi, dan bau tidak membantu untuk menyelamatkan spesies ini dari hampir keseluruhan pembunuhan di alam liar. Hampir semua yang diketahui hari ini “arum titanum,” sebagai tumbuhan bernama David Attenborough, ini adalah spesimen dari kebun botani dan rumah hijau. Amorphophallus ini mempunyai nama mereka sendiri dan pemantauan berterusan pembangunan dan berbunga.

Melalui pemantauan yang teliti, didapati bahawa ubi adalah berat rekod 117 kg pada tahun 2006, ia berjaya mendapatkan di Jerman, dan telinga 3 meter hingga 10 cm, yang telah ditunjukkan pada tahun 2010 di pameran di Amerika Syarikat, memukul Guinness Book of Records.

Batang AmorphophallusSebagai tambahan kepada inflorescence-cob yang unik, dianggap sebagai yang terbesar di dunia tumbuhan, dan corms, titanic amorphophallus mempunyai:

  • tangkai tegak yang agak berair;
  • satu helaian pinnate sehingga satu meter dengan ketinggian petiole berongga sehingga 3 meter.

Buat pertama kalinya gergasi dunia tumbuhan berkembang 7-10 tahun selepas menyemai. Dan bahagian hijau tumbuhan ditunjukkan di atas tanah hanya selepas hal berkembang itu telah layu.

Kemudian di dasar tongkol amorphophallus, seperti dalam foto, buah beri padat berwarna oren atau kuning dibentuk. Pembungaan sangat tidak teratur. Dalam sesetengah kes, perbungaan tidak dibentuk untuk 5-8 tahun, tetapi kadang-kadang pencinta alam setiap tahun dapat melihat perkembangan salah satu tumbuhan yang paling luar biasa di planet ini.Merapikan beri di telinga tumbuhan

Amorphophallus cognac (Amorphophallus konjac)

Satu lagi jenis Amorphophallus – berasal dari Asia Tenggara, China dan Semenanjung Korea. Konjac, atau seperti yang dikenali oleh penduduk tempatan Konjac kurang titanic abang, tetapi sama-sama menarik untuk ahli botani, dan untuk semua yang tidak ambil peduli kepada flora eksotik.

Amorphophallus cognacTetapi perkataan “Konjac” di China, Filipina dan Viet Nam berkenaan dengan pelbagai ini boleh mendengar nama “sawit ular” atau “lidah syaitan”. Ketakutan takhayul orang pribumi menyebabkan bentuk inflorescence menunjuk besar dari naungan burgundy, jadi sama dengan bahasa syaitan yang muncul dari yang paling infernal. Dalam kalangan saintifik, jenis tanaman gersang saka ini juga mempunyai nama kedua – sungai amorphophallus.

Struktur tumbuhan itu berbeza sedikit daripada titanic amorphophallus, tetapi ketinggian konnyaku tidak melebihi dua meter dari umbi ke ujung daun tunggal atau inflorescence.

Ubi amorfofallusa, seperti dalam gambar, telah tidak sekata bulat penampilan, dan boleh mencapai diameter 30 cm. Imej tempat yang boleh dilihat dengan pendidikan anak-anak, yang akan menjadi salinan penuh dalam beberapa tahun.

Tuber Amorphofallus RiveraDari tempoh rehat daun amorphofallus pada musim bunga awal dan musim bunga pada bulan April. Konnyaku mendedah terus pada tudung berwarna gelap dan cob panjang panjang kira-kira satu meter. Apabila berbunga di sekitar amorphophallus menyebarkan bau busuk daging, dan di telinga, bentuk tetesan melekit. Dengan cara ini, tumbuhan menarik serangga yang membawa debunga dari bunga jantan ke betina yang terletak di sini.

Walaupun terdapat bau yang tidak menyenangkan bagi spesies eksotik, budaya ini ditanam sebagai hiasan bukan sahaja di rumah hijau, tetapi juga di pangsapuri biasa.

Tetapi di rumah mereka tidak menghargai keindahan asli dari perbungaan dan palma ular hijau yang membosankan, tetapi kemungkinan menggunakan ubi amorphophallus untuk makanan. Dari corms kecoklatan menjadikan tepung dan penambahan bahan makanan, dalam kualiti yang tidak kalah dengan agar-agar.

Amorphophallus pionolipous (Amorphophallus paeoniifolius)

Amorphophallus pionaceousAmorphallus cognac bukan satu-satunya tanaman hiasan dan makanan dalam genus. Di sesetengah wilayah China, di Vietnam dan di kepulauan Pasifik, terdapat pyonolist amorphophallus, dipanggil gajah gajah.

Dengan persamaan umum umbi dan daun, hal berkembang dan tudung dalam penampilan sangat berbeza dari Konniaku dan Arum titanum. Coverlet berwarna ungu atau ungu-hijau di sepanjang pinggir mempunyai bilah yang jelas, dan bahagian atas tongkol yang memelihara petiole yang dipendekkan menyerupai badan berbuah jahitan yang ditumbuhi.

Pompa amofofillillus pionophyll dewasa boleh menimbang hingga 15 kg dan diameternya mencapai 40 cm Di rumah, spesies ini ditanam sebagai tumbuhan yang boleh dimakan, perubatan dan pakan. Makanan yang dimakan oleh tepung yang diperolehi dari ubi, dan corms sendiri, yang digoreng dan direbus seperti kentang.

Batang porpoids AmorphophallusSeperti bahagian bawah tudung, daun petiole mempunyai warna yang kelihatan. Daun spesies ini benar-benar menyerupai dedaunan bunga taman yang terkenal, tetapi tidak seperti ia boleh tumbuh dari diameter 50 hingga 300 cm.

Amorphophallus bulbiferous (Amorphophallus bulbifer)

Amorphophallus bulbonose atau voodoo lilyBau semua amorphophallus adalah disebabkan oleh pilihan serangga, yang menguapnya. Sebagai peraturan, ini adalah lalat dan pemasak, tertarik oleh miasma daging yang membusuk. Atas sebab yang sama, dalam kebanyakan spesies, tudung yang melindungi pembungaian itu mempunyai burgundy yang kaya atau darah berdarah.

Walau bagaimanapun, semua peraturan mempunyai pengecualian. Tumbuh dalam alam liar voodoo lily atau amorphophallus bulbose dapat dianggap paling indah, bahkan indah dari semua sanak saudara. Dia mempunyai cob putih kuning yang tajam dengan sempadan yang jelas dari susunan bunga betina dan lelaki dan tudung merah jambu di dalamnya. Dalam bentuk dan keanggunan, seperti yang dilihat dalam gambar amorfphallus, hal berkembang ini lebih mengingatkan pada calla, selain itu, hampir tidak ada bau yang mengecewakan bau yang tidak menyenangkan.

Tetapi ciri utama spesies bukanlah ini, tetapi dalam keupayaan untuk membentuk bulblet yang benar-benar berdaya maju di cawangan veins daun. Jatuh ke tanah, selepas tempoh istirahat yang singkat, mereka bercambah dan memberi hidup kepada tumbuh-tumbuhan baru bersama-sama dengan bayi-bayi yang terbentuk di corms.

Pembentukan bulblet dalam urat daunAmorphophallus bulbosonic di alam liar masih terdapat di hutan India dan Myanmar. Tetapi pengiktirafan sebenar adalah di Eropah dan Amerika Syarikat, di mana ia dianggap budaya dalaman yang megah.

Maturasi Amorphophallus BulbousSpesies ini mempunyai tempoh istirahat yang agak panjang, dari September hingga Februari umbi di tanah kering tanpa air, dan pada musim bunga selepas pemindahan ia memberikan anak panah di mana pembungaan besar putih dan merah jambu membuka.

Seperti spesies lain yang berkaitan, selepas pendebungaan di telinga, seperti dalam gambar amorphophallus, beri bujur mungkin matang. Bergantung pada kematangan, warna mereka berbeza-beza dari hijau ke karmum padat. Sebelum pematangan penuh buah beri tumbuhan berjaya memberi daun pada petiole berongga.

Amorphophallus pygmy (Amorphophallus pygmaeus)

Amorphophallus dwarfishKepentingan jelas untuk peminat tanaman tertutup Amorphophallus kerdil atau kerdil berasal dari Thailand. ketinggian tumbuhan tidak lebih daripada separuh daripada jumlah yang diperuntukkan saudara sepenuhnya tunas panjang putih dengan sedikit bract terlalu putih.

Ciri Konjac bau jenis ini isu hanya pada malam pertama selepas kemunculan bertelinga, dan dari musim bunga ke musim luruh dikehendakiNya pemilik Pandangan pertama perbungaan, dan kemudian terbentuk di beri cob, dan selepas daun ringan gelap-hijau atau hampir hitam.

Video tentang pembungaan Amorphophallus di apartmen