pelargonium tidak berbungaPelargonium adalah bunga bersahaja. Dengan penjagaan yang betul, geranium akan sentiasa menggembirakan anda dengan bunga yang indah.

Sekiranya Pelargonium kelihatan rapi, tetapi tidak berbunga, maka sebabnya boleh di dalam tanah. Tanah berpasir pasir atau berpasir sesuai untuk tumbuh geranium. Dalam pelargonium tanah gambut tidak akan berkembang. Walaupun kesuburannya, tanah tersebut tidak dapat mengalir dan mengekalkan kelembapan untuk masa yang lama. Disebabkan oleh genangan air dan kekurangan oksigen, sistem akar pelargonium boleh reput. Sistem akar sedemikian boleh terjejas oleh penyakit kulat.

Jika pelargonium anda berada dalam tanah gambut, transplantasi ke dalam tanah berpasir. Sebelum memindahkan, tuangkan tanah dengan larutan kalium permanganat yang lemah untuk mengecualikan kemungkinan jangkitan dengan penyakit kulat.

Penyiraman berlebihan

Jika anda tumbuh pelargonium diraja, air hanya di palet. Seperti bilik geranium, pelargonium berbunga besar tidak suka air berlebihan, jadi anda perlu menyiramnya apabila lapisan atas kering. Penyiraman berlebihan boleh menyebabkan kekurangan berbunga. Jika anda mencurahkan pelargonium anda, maka daunnya akan berubah menjadi kuning.

Dengan penyiraman berlebihan, daun akan menjadi kuning seragam, cerah. Apabila terjejas oleh penyakit kulat – dengan bintik-bintik warna kuning coklat atau tidak rata. Dengan beberapa penyakit kulat daun menghilangkan.

Sekiranya daun pelargonium telah berubah menjadi kuning, memendekkan sayu, dan dari masa ke masa, warna daun akan menjadi hijau.

Periuk yang luas

Selepas membeli, jangan tergesa-gesa untuk memindahkan pelargonium ke dalam periuk yang luas. Kilang tidak akan membentuk tunas sehingga sistem akarnya telah berputar keupayaan seluruh periuk. Pemindahan geranium diperlukan apabila akarnya mula melihat keluar dari lubang saliran. Pot baru harus 2 cm lebih besar daripada diameter sebelumnya. Jadi transplant pemindahan pemindahan pelargonium. Sistem akarnya dengan cepat membentuk awan earthen padat, dan bunga akan mula membentuk tunas baru.

Related  Banliyö bölgesinde bir çim yürüyüşü düzenledik

Kekalahan pelargonium oleh perosak

Apabila luka perosak geranium perlu melakukan rawatan dengan insektisida. Narkoba tindakan kenalan adalah yang terbaik. Persiapan sedemikian berkumpul di batang dan daun pelargonium selepas menyiram tanah dengan penyelesaiannya. Mereka boleh menghapuskan walaupun yang paling tahan terhadap perosak rawatan luar.