benih pokok buah-buahanUntuk setiap tahun mendapatkan hasil panen yang baik, anda perlu menanam pokok buah-buahan dengan betul di laman web ini. Ia juga bernilai memilih bahan penanaman berkualiti. Anak benih yang kuat akan memasuki tempoh berbuah lebih cepat dan membentuk sebilangan besar tunas buah.

Pemilihan bibit yang berkualiti

Anak pokok itu dicantumkan dan dimiliki. Kadar kelangsungan pokok buah-buahan yang berfaedah lebih tinggi dari akar umbi tumbuhan yang dicantumkan. Terlepas dari jenis benih, apabila memilih pokok buah, anda perlu memeriksa sistem akarnya. Ia mesti dibangunkan.

Dalam saplings dengan sistem akar yang cetek, akarnya mencapai 10 cm, dan sistem akar – berserabut. Pokok-pokok dengan sistem akar bercampur harus mempunyai akar pusat yang dibangunkan. Akar benih kacang, misalnya, mencapai 15 cm. Nut mempunyai akar utama yang berbeza.

Peraturan ini tidak terpakai kepada anak benih yang dicantumkan, kerana tanaman buah ditanam di stok dengan “Antipka” atau “Aiva A”, yang digunakan pokok liar.

Anak benih yang diperoleh dengan kaedah cantuman harus mempunyai batas yang jelas di antara stok dan graft – leher akar. Vaksinasi, biasanya terletak pada ketinggian 10 cm dari sistem akar, di beberapa pokok buah – 15-20 cm lebih tinggi.

Jika boleh, pilih anak benih dengan sistem akar tertutup. Kadar survival bahan penanaman itu jauh lebih tinggi daripada benih dengan akar terbuka. Dengan persiapan yang tepat untuk menanam, pokok buah akan berakar pada musim.

Penyediaan tapak untuk memindahkan anak benih

Benih pokok buah-buahan berakar di tempat yang cerah. Apabila menyediakan tapak untuk ditanam, kerja-kerja berikut dijalankan:

  1. Keluarkan lubang itu, membuang lapisan tanah subur dalam satu arah, dan tanah subur ke arah yang lain.
  2. Tanah subur bercampur dengan kotoran lembu.
  3. Anak benih dipenuhi dengan campuran sepertiga, dan kemudian membuat gundukan kecil.
  4. Telaga dicurahkan dengan air suam.
  5. Setelah air diserap, anak benih dikeluarkan dari bekas dan ditempatkan di tengah-tengah gundukan.

Related  Høytgjørende fiken Krim svart – et utmerket valg for planting i skjulte strukturer

The knoll harus dibuat untuk memastikan bahwa akar anak benih tidak diarahkan ke atas, tetapi merata merata di seluruh bukit.

Apabila menanam, adalah penting untuk tidak memotong leher akar tumbuhan, jadi inokulasi pokok buah dibangkitkan 10 cm di atas paras tanah.

Kemudian lubang itu ditutup dengan tanah yang subur, dan anak benih disiram dengan baik. Pukulan digerakkan dari anak benih. Pokok-pokok buah-buahan muda harus diikat supaya tidak pecah dari angin.