guzmania memerlukan bantuanPenjagaan untuk guzmania mempunyai keunikan tersendiri yang berkaitan dengan sifat individu tumbuhan. Berkembang sebagai epifit di dalam rumah memerlukan perhatian khusus. Pertama sekali, ia menyangkut tanah dan penyiraman, sebenarnya, tidak seperti kebanyakan tumbuhan dalaman, guzmany perlu disiram tidak langsung ke dalam periuk, tetapi terus ke rosette.

Oleh itu, penanam berpengalaman sering mempunyai keadaan di mana guzmania mengalami kelebihan kelembapan. Selalunya ini disebabkan oleh tumbuhan yang banyak dibanjiri dengan air, dan jika ditanam di tanah berat dan bekas tanpa lubang saliran, sistem akar mula reput. Akar Guzmania adalah cetek dan bereaksi secara sensitif terhadap limpahan – jika tanah itu basah sepanjang masa, bunga itu mungkin akan mati tidak lama lagi.

Walau bagaimanapun, jika masa diambil untuk mengambil tindakan, adalah mustahil untuk menghalang akhir yang tragis. Jadi, apa yang boleh anda lakukan untuk menghidupkan semula gusmania, yang meletus daripada limpahan?

Peringkat satu: penyingkiran tanah lama

Pertama sekali, guzmany mesti diambil dari periuk. Dengan tangan anda dengan berhati-hati menghias semua tanah basah yang lama. Juga, anda perlu mengeluarkan semua tanah dari pasu itu sendiri, basuh dengan baik dan keringkannya.

Tahap dua: pemeriksaan akar

Dibersihkan dari semak tanah harus diperiksa dengan teliti. Semua akar yang busuk dipotong, dan juga menghilangkan daun busuk atau kering, jika ada.

Selepas pemangkasan sistem akar, bilas baki rootlets dalam penyelesaian merah jambu permanganat kalium untuk pembasmian kuman dan mencegah penyebaran reput kepada tisu yang sihat.

Peringkat tiga, akhir: mendarat di tempat yang baru

Dibersihkan dari tanah basah dan akar busuk guzmanyu harus ditanam di tanah segar. Ia bukan idea yang buruk untuk menggunakan kulit untuk ini, atau substrat khas untuk bromeliad, yang mana guzmania tergolong. Ia boleh dibeli di mana-mana kedai bunga.

Periuk mesti semestinya mempunyai lubang untuk saliran air yang berlebihan, jika tidak, tumbuhan akan membusuk lagi, dan tidak mungkin untuk menyimpannya.

Bagaimana jika saya tidak mempunyai akar selepas dibersihkan?

Kadang-kadang selepas mengeluarkan akar busuk dari outlet mereka tidak tetap sama sekali. Dalam kes ini, anda boleh cuba yang berikut:

  • tuang sedikit air ke dalam gelas (kira-kira dua jari);
  • letakkan guzmaniyu dalam satu gelas, manakala di dalam air harus hanya bahagian bawahnya.

Sudah tentu, roset tidak mungkin tumbuh akar baru, tetapi jika ia dengan tangkai bunga, ia mungkin untuk menyokong tumbuhan dengan cara ini sehingga anak-anak terbentuk, dan apabila mereka mempunyai akar mereka, memisahkan tumbuhan muda dan menanamnya. Semen tua boleh dibuang.

Video mengenai resusitasi gusmania yang dibanjiri