ladang jagungJagung tidak tumbuh di dalam hutan. Ia boleh ditanam hanya dari biji benih. Untuk menuai dua minggu lebih awal, perlu menanam benih. Jagung terbaik didasarkan pada habuk papan panas. Untuk mendapatkan bibit, benih ditanam pada jarak 2 cm dari satu sama lain ke dalam lapisan habuk papan 5 cm tebal ke kedalaman 2 cm.

Dalam dua hari benih jagung akan melepaskan akar. Kemudian benih ditanam dalam bekas berasingan yang penuh dengan tanah yang subur. Bumi harus menutupi benih dengan lapisan 0,5 cm. Selepas penanaman, tanah disiram dengan baik.

Dalam satu minggu benih jagung perlu ketinggian 5cm hingga 10cm. Penanaman jagung di ladang terbuka dijalankan pada pertengahan bulan Mei.

Penanaman jagung di tanah terbuka

Benih jagung ditanam dalam telaga siap dalam 5cm. Jarak antara lubang di baris hendaklah 25 cm, dan di antara baris – 60 cm.

Dalam setiap lubang menambah satu segelintir kotoran lembu dan abu kayu busuk. Jika anda tidak menyuburkan tanah, jagung akan mengambil masa yang lama untuk menetap. Ini adalah ciri budaya ini.

Selepas persenyawaan, telaga dibuang dengan air suam. Selepas air diserap ke dalam tanah, anak benih ditanam di telaga, dan kemudian sekali lagi disiram. Merawat jagung sangat mudah:

  • setiap tiga hari, air tanaman;
  • menjalankan kelonggaran tanah;
  • jagung mulsa untuk mengekalkan kelembapan tanah.

Kira-kira tiga minggu selepas penanaman di jagung tanah terbuka akan membentuk dua daun yang benar. Dalam seminggu, pembentukan tongkol pertama akan bermula.

Penting! Jagung tumbuh sangat perlahan, jadi tongkol tidak berkembang sehingga ditutup dengan daun.

Tongkat akan mulai menebal sebulan setengah selepas penanaman jagung. Di dalam daun banyak spikelet hijau terbentuk, dari ketinggian 5 cm hingga 7 cm, bergantung kepada pelbagai, maka telinga cob terbentuk dari spikelet.

Related  U stanu rastemo moćnu zgodnu Ficusovu gumu

Jagung membentuk beberapa buah lobang. Pada awal bulan Julai, buah kurungan akan tumbuh rambut berambut hijau – stigma, yang akan segera menjadi kering. Apabila stigma menjadi coklat, jagung akan siap menuai. Pada masa ini, ketebalan tangkai jagung harus 5 cm.

Jagung sangat menyalirkan tanah, jadi ia tidak boleh ditanam di satu tempat selama beberapa tahun. Pengerusinya yang terbaik untuk jagung adalah kacang polong dan kekacang lain.

Jagung adalah sangat dekat dengan labu. Batangnya boleh menjadi trellis yang sangat baik untuk kacang-kacangan dan timun.