kolam renang untuk kediaman musim panasRamai penduduk musim panas bermimpi untuk memasang kolam renang di laman web mereka. Menjadi tempat di mana anda boleh berenang di hari-hari musim panas, dan di mana anda boleh mengaturkan kawasan rekreasi dengan kerusi berjemur, atau hanya kolam kanak-kanak, anda perlu memilih saiz yang betul dan kelihatan.

Saiz kolam yang sesuai

Adalah dipercayai bahawa untuk pelayaran yang selesa setiap orang diperlukan dari 4 m2 kawasan permukaan air. Angka ini boleh berbeza bergantung kepada kedalaman kolam. Juga perlu untuk memperuntukkan tempat di bawah penapis dan pam yang menduduki kira-kira 1 m2 kawasan mangkuk.

Sudah tentu, anda boleh meletakkan sistem pam dan penapis di luar kolam. Kemudian perlu menghubungkan hos dan pam tambahan ke sistem penapisan, yang akan melibatkan kos yang besar.

Jenis kolam

Terdapat kolam renang untuk dachas:

  • kembung;
  • wireframe;
  • konkrit.

Kolam konkrit memerlukan banyak wang untuk pembinaan dan penyelenggaraan. Mangkuk mereka boleh diletakkan hanya pada kawasan lebih daripada 10 ekar. Kelebihan mangkuk tersebut adalah hayat perkhidmatan mereka. Mereka adalah yang paling tahan lama dari semua jenis kolam.

Kolam renang kembung mudah alih, dan pemasangan dan pengisian mereka tidak mengambil banyak masa. Walau bagaimanapun, mangkuk kembung mempunyai beberapa kelemahan. Yang paling penting dari mereka – jumlah kecil dan kehidupan yang pendek.

Di dalam kolam tiub tidak ada sistem pembersihan air, oleh itu tidak disyorkan untuk memasangnya di kawasan pinggir bandar jika anda mempunyai haiwan kesayangan. Di samping itu, anjing atau kucing boleh merosakkan mangkuk kembung dengan mudah.

Pilihan ideal untuk kawasan kecil adalah kolam bingkai. Tubuhnya ditutup dengan jaringan logam, di mana sebuah filem kalis air diregangkan. Baskom lembangan dipasang pada sokongan, yang memastikan kestabilan struktur.

Termasuk dengan kolam ini adalah penapis pasir untuk air dan pam yang boleh dipasang di luar mangkuk. Selepas dua hari penggunaan, kolam ini mesti dibersihkan.

Permukaan untuk memasang kolam bingkai sepatutnya rata. Begitu juga dengan mangkuk getah getah.

Walaupun kekuatan struktur berbanding dengan kolam kembung, tidak disarankan untuk melompat dari rim ke air.

Pipa logam dapat menahan berat seseorang, tetapi seumur hidup kolam akan menurun dengan ketara, dan mesh memperkuat akan gagal.