penanaman taman callaCallas bilik – fenomena yang biasa, tetapi menanam bunga ini pada tukang kebun bunga tidak begitu banyak digunakan. Dan benar-benar sia-sia, kerana bunga-bunga ini berasa baik di udara segar. Semasa berbunga, mereka akan menjadi kemuncak sebenar katil bunga, terutama jika anda memilih varieti dengan warna yang terang dari seprai. Sudah tentu, mereka tidak akan selamat musim sejuk di jalanan, kerana mereka adalah tumbuhan yang menyukai haba, tetapi banyak tanaman taman lain (contohnya, dahlias) juga musim sejuk di rumah, jadi mengapa tidak cuba menanamnya di dekat mereka?

Di atas katil bunga, anda boleh tumbuh kedua-dua ubi dan rizoma callas, perkara utama adalah tidak lupa untuk musim sejuk untuk mengambil semua bunga ke bilik, jika tidak, mereka akan membekukan.

Jadi, apa yang diperlukan untuk mengetahui bahawa calla telah berakar umbi dalam bunga, telah berkembang dan tidak hilang pada musim depan?

Bagaimana untuk menanam?

Terlepas dari jenis calla dan sistem akar, bunga dapat ditanam dalam dua cara:

  1. Segera ke dalam tanah terbuka. Ini boleh dilakukan tidak lebih awal daripada pada bulan Mei, apabila frosts kitar semula akan meninggalkan dan tanah itu hangat. Di dalam sumur cetek, ubi / rizom diletakkan dan dibumikan, tanpa pemadatan, supaya tidak merosakkannya. Jarak antara lubang mesti sekurang-kurangnya 30 cm.
  2. Pra-menanamnya dalam periuk. Pada akhir bulan Mac, calla perlu ditanam dalam periuk kecil dengan substrat nutrien dan meletakkan pada ambang jendela yang ringan. Pada bulan Mei, semak belukar yang dibesarkan bersama dengan benjolan tanah di atas katil bunga.

Kaedah kedua adalah lebih baik, kerana apabila tanam tanpa percambahan ubi atau rimpang sangat lama di tanah. Pucuk pertama akan muncul hanya dalam sebulan, yang seterusnya akan bergerak dan berbunga.

Di mana untuk menanam?

Untuk callas, anda mesti mengambil tempat yang cerah, tetapi sedemikian rupa sehingga tengah hari bunga tidak berada di bawah sinaran langsung. Tidak baik jika terdapat pokok di sebelah mahkota terbuka.

Tanah harus berkhasiat, tetapi tanpa bahan organik yang berlebihan, semenjak belukar itu akan memacu dedaunan itu dan melupakan pembungaan.

Saliran di lubang adalah wajib, terutamanya untuk callas umbi. Mereka tidak bertolak ansur dengan kelembapan lembapan di akar.

Ciri-ciri musim sejuk

Pada musim gugur callas mesti digali dan disimpan di tempat yang sejuk untuk penyimpanan. Spesies rhizome digali di tengah musim panas, spesies umbi pada akhirnya. Semasa penyimpanan, adalah perlu untuk melihat bahawa callas tidak kering daripada kekurangan kelembapan dan tidak reput daripada kelebihannya. Juga perlu untuk mengelakkan premis dengan kelembapan yang tinggi – proses pertumbuhan di sana akan bermula dari masa ke masa.

Related  Pripravujeme tatárske národné jedlo: pie-gubadja so sadou kvasnicového cesta

Video tentang menanam callas di kawasan terbuka