ribnjakRibnjak u predgrađu može se koristiti ne samo za ukrasne svrhe, već i za uzgoj ribe. U malom umjetnom spremniku s dubinom od 2 m može se čuvati više od 200 osoba šarana ili križnog šarana. Rakovi se također mogu naseliti u ribnjaku.

Vodootporna prevlaka

Ako ne ojačate zidove ribnjaka, s vremenom će voda isprati zemlju. Kako bi se izbjeglo klizište i propuštanje vode, unutarnja površina ribnjaka je prekrivena polietilenskim filmom koji ne dopušta prolaz vode. Na ribnjaku s dubinom od 2 m, širinom od 3,5 m i dužinom od 8 m, to će trajati oko 50 m2 polietilenskog filma.

Treće rezove dvostruko otvora s dužinom od 15 m i širinom od 3 m moraju biti lemljeni kako bi se dobila potrebna veličina prevlake otporne na vlagu. Lijevanje se vrši pomoću lemljenja za polipropilenske cijevi, grijane do temperature od 260 ° CohUz i pravila. Pod vrućim lemom za lemljenje stavlja traku papira. Nakon lemljenja treba dobiti dva glatka šavova širine 1 cm.

Položite film u jamu, zavarenu dvostrukim slojem. Tijekom vremena gornji sloj će postati neupotrebljiv. Dvoslojni sloj će trajati dulje.

Na rubu možete napraviti ogradu tako da životinje ne padnu u jamu prije nego što ga pune vodom. Osim toga, ograda će poslužiti kao zaštita od lopova, a njene potpore su idealne za instalaciju rasvjete.

Instalacija rasvjete i sigurnost

Metalni stupovi visine 2,5 metara postavljeni su duž čitavog perimetra ribnjaka na udaljenosti od 2,5 m – 3 m jedni od drugih. Onda su prekrivene grid-rabitsa. Unutar ograde morate postaviti električnu ploču s utičnicom za ventilator i prekidač.

Na jednom od stupova ugradite dvije LED svjetla. Jedan od njih bi trebao biti usmjeren na ribnjak, a drugi – u suprotnom smjeru. Na svjetiljke možete ugraditi svjetlosni senzor za automatsko uključivanje u večernjim satima ili u oblacima.

Ventilator snage i svjetiljke dobit će od zajedničkog s električnom energijom stambene kuće. Da biste izbjegli strujni udar, u kuću je ugrađen posebni RCD osjetljiv na dodir. Ako se žica prekine, pumpa se prekine ili se aparator prekine, zaštitni uređaj prestat će opskrbljivati ​​električnu energiju.

Raspored i punjenje ribnjaka

Da biste uzgajali ribu, trebate stvoriti sve uvjete za udoban život:

  • popuniti polietilensku masku na dnu ribnjaka s glinom i pijeskom;
  • napraviti hibernacijsku jamu za ribu;
  • uspostaviti umjetne bujice i mjesto polaganja;
  • leži na dnu trupaca, kamenja, posadi u ribnjak alge, to jest stvara uvjete blizu prirodnog.

Trupci se moraju vagati s teretom tako da ne plutaju kad se ribnjak napuni vodom. Mjesto za prtljagu je drveni pokrov s nekoliko umjetnih rupe od plastičnih cijevi ili boce.

Nadstrešnica se može podići iznad površine vode i na njega se pričvrstiti ljestve. Zatim u ribnjaku možete plivati.

U ovoj fazi, možete popuniti ribnjak s vodom za dvije trećine i izvoditi nekoliko riba tamo. U pravilu, prvi 20% od maksimalnog broja pojedinaca je naseljeno. U ribnjaku namijenjenoj za 250 osoba, možete voditi 50 malih riba. Poželjno je da su to tri različite vrste.

Jačanje obale ribnjaka i sadnju algi

Za sadnju biljaka u ribnjaku koriste se posude punjene gline i pijeska. Takve posude spuštene su na dubinu od 20-50 cm i pričvršćene žicom.

Pri pričvršćivanju posude, ne probijte polietilensku prevlaku. Za pričvršćivanje se koristi najlonska mreža, ispod koje se pokreće žica od nehrđajućeg čelika.

U umjetnom ribnjaku postavljene su više alge i močvarne biljke, kao što su:

  • zlatne alge;
  • kriptofita;
  • ayr močvaru.

Nakon što su biljke posađene, obala ribnjaka ojačana je hrasta lužnjaka. Oni su pričvršćeni na najlonsku mrežu. To će dodatno zaštititi ribnjak od klizišta, kao i osigurati zaštitu od prelijevanja. Za estetiku, obalu se može izravnati namočenjem pijeska i glina u razinu s panjevima.

Hrana za ribu

Riba će polako rasti ako ne odaberete odgovarajuću hranu za to. Napravite uložak za ribu i redovito ga napunite hranom. Kao hranu možete koristiti pšenicu, proso ili ječam. Kao poslastica, ribe se dobivaju gliste, krvavice ili malte pšenice.

Filtriranje vode

Za filtar vode pored ribnjaka napravite sporedni spremnik, napunite ga ruševinama i pokrijte finom mrežom, na primjer, stari zastor. Ovo je bioplatform. Stavite vodu u spremnik za filtriranje i natrag u ribnjak kroz cijev koja prolazi kroz mrežu.

Priprema za zimu i liming ribnjak

Ribnjak treba pripremiti za zimu. Da bi se dobila kisika za ribu, trska se stave u vodu. Ova biljka neće dopustiti da se voda zamrzne i nastaje prirodna rupa.

Zimi, riba lebdi i ne pomiče se. Zbog toga je osjetljiv na napad nametnika. Za sprječavanje bolesti u padu kaliranje ribnjaka se provodi. Do 50 m3 voda dodati 6 kg vapna.