tempat geranium mencubit

Geranium merujuk kepada tumbuhan-tumbuhan yang mana ia adalah prosedur penting. Pelargonium tumbuh sangat cepat dan boleh mencapai ketinggian yang baik, jika tidak dilakukan dalam waktu ke prishchipku. Sudah tentu, semak belukar tinggi juga cantik, tetapi hanya jika terdapat pucuk sampingan yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes geranium itu sendiri tidak menggigit sangat banyak. Di samping itu, dari masa ke masa, batang menjadi lignified, pembungaan berkurangan, dan inflorescence dikurangkan. Oleh itu, adalah penting untuk memegang secubit dalam masa untuk merangsang perkembangan cawangan-cawangan baru dan mendapatkan belukar yang padat dan bukan batang yang tinggi dengan puncak hijau.

Jangan mengelirukan prischipku dengan pemangkasan! Mencubit adalah proses menghilangkan titik pertumbuhan dari tumbuhan, sedangkan ketika memotong, hampir semua tembakan dikeluarkan.

Penyediaan alat

Untuk prosedur ini, anda perlu gunting kuku tajam atau pisau kertas nipis. Mereka mesti disucikan dengan alkohol terlebih dahulu.

Sekiranya tiada alkohol, anda boleh mengelap instrumen dengan hidrogen peroksida.

Anda juga boleh mencubit bunga dengan tangan anda, tetapi ia akan menjadi lebih kemas dengan gunting.

Kapan dan bagaimanakah saya perlu melakukan penipuan?

Untuk meneruskan pembentukan geranium sepatutnya dalam kes apabila terdapat 5-6 risalah pada cawangan muda.

Adalah perlu untuk mengira pada cawangan 5 daun dan secubit (gunting dengan gunting) titik pertumbuhan bersama-sama dengan daun-daun yang masih belum berkembang. Kemudian, buah pinggang baru akan muncul dari sinus, yang akhirnya akan menjadi cawangan. By the way, bunga pertama pada mereka boleh dilihat selepas hanya 2 bulan.

Sekiranya geranium berkembang pada akarnya, ia juga boleh dicincang – jadi semak belukar akan menjadi lebih subur.

Bagaimana untuk meremajakan kilang lama?

Sesetengah penanam menanam geranium di tanah terbuka dengan kemunculan musim panas, dan hanya keratan daripadanya berakar pada musim luruh, sehingga memperbaharui bunga. Jika tidak ada kemungkinan sedemikian atau hanya kasihan untuk meninggalkan belukar yang indah di luar, anda boleh mengemas kini tumbuhan dengan bantuan pemangkasan kardinal.

Related  Kami membuat makanan sendiri untuk ayam

Ia perlu dilakukan selepas berbunga, tetapi tidak lewat dari bulan Disember – hapus daun dan peduncle kering dan potong cawangan-cawangan yang diregangkan oleh satu pertiga.

Pemangkasan utama untuk tujuan membentuk dan meningkatkan kualiti bunga dilakukan pada bulan Mac.

Pinch geranium dengan betul – video