Pada musim luruh mereka membeli kediaman musim panas. Kami merancang untuk memecah kebun kecil, tetapi ada masalah kecil – laman web ini mempunyai bentuk segi empat panjang yang panjang. Beritahu saya bagaimana anda boleh melengkapkan diri dengan taman di seksyen panjang yang sempit?

Pemilik tanah yang mempunyai bentuk biasa, persegi hanya dapat dicemburui. Lagipun, ada praktikal tiada masalah dengan lokasi bangunan kediaman dan rumah tangga, serta taman dan taman. Lebih sukar dalam masalah ini adalah untuk mereka yang mempunyai stretch stretch. Lebar bidang seperti biasanya tidak melebihi 20 meter, yang membuatkan kita berfikir lebih rancangannya, terutamanya jika anda perlu untuk menampung lebih banyak sayur-sayuran dan katil.

Walau bagaimanapun, jangan takut akan kesukaran ini, kerana untuk melengkapkan diri anda dengan taman di seksyen panjang sempit tidak terlalu sulit pada prinsipnya. Perkara utama adalah mengikuti cadangan tertentu, dengan mana anda boleh mengembangkan perniagaan anda secara visual dan merancang bukan sahaja taman, tetapi juga taman kecil.

Cadangan umum untuk perancangan seksyen yang sempitbahagian sempit

Untuk mengalihkan perhatian dari lebar kecil tapak, disarankan agar ia dibahagikan kepada tiga zon dan masing-masing dirancang sebagai wilayah bebas:

  1. Ruang tamu (rumah, gazebo, kolam renang kecil).
  2. Tempat di bawah perladangan (taman, taman).
  3. Zon ekonomi (bangunan ladang).

Untuk taman sayur-sayuran di kawasan yang sempit, anda harus meninggalkan sebelah cerah.

Pilihan susun atur di tapak sempitgaris besar

Dengan susunan taman dan taman sayur-sayuran di atas plot yang panjang, tidak perlu menggunakan kaedah penanaman ladang berturut-turut di sepanjang plot. Dengan cara ini secara visual menjadikan laman web itu lebih sempit. Adalah lebih baik untuk menggunakan penyelesaian bukan standard, contohnya, menanam tumbuhan dalam bulatan.

Related  Pasu untuk benih dengan bahagian bawah tarik – adakah ia patut diambil?

Cantik dan jangan menarik perhatian kepada kawasan masalah di laman web ini:

  • Katil Perancis;
  • katil pelbagai peringkat;
  • katil yang tinggi, terletak di atas atau di seluruh tapak.

Laluan antara kumpulan tumbuhan perlu juga tidak membentuk garis lurus dan cerdik, atau menyerong supaya mereka “berpecah” seksyen panjang garis.

Katil PerancisKatil Perancis

Katil sedemikian dilakukan dalam bentuk kumpulan angka geometrik yang jelas dipisahkan oleh jalan bentuk yang tidak teratur. Tepi-tepi katil bersempadan dengan jalan pintas, yang juga bersifat hiasan. Anda boleh melengkapi mereka dengan unsur-unsur reka bentuk landskap (pelbagai ukiran).

Apabila merancang katil Perancis di kawasan yang sempit, lebih baik menjadikannya dalam bentuk bulatan atau bujur.

Katil pelbagai peringkatkatil pelbagai peringkat

Seksi panjang boleh dipecah menjadi tangga bertingkat dan digunakan sebagai tanaman taman. Dan jika anda membina katil berasingan untuk 2 orang dan lebih “lantai”, ia akan bukan sahaja menjimatkan ruang, tetapi juga meningkatkan kawasan penanaman.

Katil yang tinggikatil yang tinggi

Katil besar, yang terletak di sepanjang tapak, akan membantu memecahkannya ke dalam serpihan. Di samping itu, mereka mudah dijaga. Jika anda menguruskan katil yang tinggi secara menyerong, anda mendapat penyelesaian yang agak luar biasa untuk merancang taman di kawasan sempit.

Petua landskap untuk bahagian panjang sempit – video