insektisida actellicAktellik adalah penyediaan kimia untuk kawalan serangga perosak. Ia digunakan dalam tanaman pertanian dan hiasan. Ia adalah insectoacaricide yang berkesan terhadap serangga dan tungau. Ia bukan sahaja membunuh perosak, tetapi juga mewujudkan perlindungan yang berpanjangan daripada penampilan mereka pada masa akan datang.

Acticle terhadap perosak

actinicus terhadap serangga dan tungauActellik adalah insektisida dan acaricide kumpulan fosfororag. Bahan aktifnya adalah pyrimiphos-metil, ditambah dengan komponen tambahan untuk meningkatkan tempoh pendedahan.

Actellik tidak menyebabkan ketagihan dan kutu dalam ketagihan. Tetapi dengan jangkitan yang kuat, disyorkan untuk menggunakannya dalam gabungan dengan racun serangga dan acaridida lain untuk meningkatkan hasilnya. Ia digabungkan dengan semua cara untuk tanaman pemprosesan, kecuali untuk cecair Bordeaux.

Dengan sifat interaksi dengan perosak, dadah Actellik adalah agen-agen usus yang tidak bersifat sistemik. Untuk kematian serangga dan kutu, ia mesti mendapatkan tubuh mereka. Insectoacaricide menembusi tubuh melalui kulit dan saluran pencernaan, dan kemudian menghentikan kerja sistem saraf.

Kualiti positif Aktellik:

  1. Tindakan pantas. Kematian perosak berlaku dalam beberapa minit atau beberapa jam – ini dipengaruhi oleh jenis serangga, serta keadaan cuaca.
  2. Perlindungan yang tahan lama. Apabila diproses oleh tanaman hiasan Actellik dan sayur-sayuran, ia berlangsung selama 2 minggu.
  3. Ketidaksuburan: berkesan terhadap aphids, scabs, tungau, whiteflies, dll.
  4. Tidak membahayakan tumbuhan dan kesihatan manusia apabila digunakan dengan betul.

Produk ini dikeluarkan dalam bentuk serbuk atau ampul untuk penyediaan penyelesaian kerja, kurang kerap – emulsi.

Kaedah permohonan

pemprosesan tanaman oleh aktellikomUbat ini digunakan dengan menyembur atau menghilangkan daun tumbuhan. Untuk melakukan ini, gunakan semburan atau span biasa. Ia tidak akan berlebihan dan menumpahkan tanah – serangga sering bersembunyi di dalamnya.

Produk itu adalah toksik kepada manusia, dan prosedur itu harus dijalankan di luar rumah. Seringkali digunakan Actellik untuk tumbuhan dalaman: dalam kes ini, anda mesti mengambil periuk ke jalan, supaya bilik itu tidak diisi dengan wap kimia.

Kecekapan Actellik meningkat pada suhu udara 23-25 ​​° C, jadi disyorkan bahawa rawatan dijalankan pada hari-hari panas jika mungkin. Kelembapan udara secara positif dipengaruhi oleh 60%.

actellik untuk tumbuhan dalamanMasa terbaik untuk diproses adalah pagi dan petang, apabila tiada sinaran matahari dan angin yang kuat. Adalah lebih baik untuk memilih cuaca yang berawan, tetapi tanpa hujan – ubat berfungsi selama 4-6 jam, dan pemendakan dalam tempoh ini boleh menyebabkan penurunan kesannya.

Penyediaan penyelesaian

aktellik untuk timunSemua yang diperlukan dan penting untuk membaca maklumat adalah dalam arahan kepada Actellik. Bentuk-bentuk ubat yang paling biasa digunakan dalam hortikultur dan florikultur – ampul dan serbuk basah, dibungkus dalam beg. Jumlah dadah di dalamnya adalah 2 ml. Mereka mestilah bercampur-campur dalam 2 liter air.

Sekiranya serangan hama meluas, konsentrasi larutan dapat dua kali ganda: 2 ml setiap 1 liter air.

Kadar permohonan bergantung kepada dua faktor: budaya dan keadaan tumbuh tumbuhan (angka diberikan pada 10 m2):

  • tanaman beri, diproses dari aphids, kumbang weevil, api dan lain-lain, – 1.5 liter;
  • timun, sayuran dari keluarga Paslenov (terung, lada manis, tomato) – 2 liter untuk tanah terbuka dan 1 liter untuk ditutup;
  • tumbuhan hiasan – 2 liter untuk tanah terbuka dan 1 liter untuk tumbuh di dalam rumah;
  • kubis, lobak – 1 l;
  • pic, lobak, honeysuckle – 2 hingga 5 liter setiap pokok atau belukar.

Penggunaan untuk tumbuhan pemprosesan hanya penyelesaian yang baru disediakan. Menerapkannya kepada sayur-sayuran, buah-buahan dan buah-buahan perlu diingati: sehingga masa panen adalah 1 bulan lagi, jika tidak terdapat kemungkinan besar sayur-sayuran dan buah-buahan akan menjadi toksik dan boleh menyebabkan keracunan. Atas sebab yang sama, ubat ini digunakan tidak lebih daripada 2 kali dalam 1 tahun. Masa optimum antara rawatan adalah 2 minggu. Selama ini telur baru akan muncul dari perosak yang diletakkan oleh perosak.

Langkah-langkah keselamatan

kami menggunakan peralatan pelindung diriDalam arahan untuk penggunaan Actellika dinyatakan bahawa bahan aktifnya tergolong dalam bahaya kelas kedua. Ini bermakna apabila ia memasuki tubuh manusia, ia mempunyai kesan toksik.

Oleh itu, apabila menggunakan ubat, anda mesti mengikuti langkah-langkah keselamatan: memakai sarung tangan getah, dan sebaik-baiknya alat pernafasan dan kacamata keselamatan. Jangan semburkan penyelesaian terhadap angin: ia akan jatuh ke dalam sistem pernafasan. Untuk rawatan tumbuhan domestik, disyorkan untuk menggantikan Actellik dengan analog dengan ketoksikan yang lebih rendah: contohnya, “Fitoverm”.

Ejen disimpan di -10 ° C hingga 35 ° C. Ia harus terletak di tempat yang tidak dapat diakses oleh kanak-kanak dan haiwan, serta jauh dari sumber api.

Actellik adalah insektisida yang berkesan yang membunuh kebanyakan spesies serangga perosak dan kutu. Agar produk berfungsi dan tidak menyebabkan kerosakan kepada kesihatan, perlu mengikuti arahan untuk digunakan.

Bagaimana untuk membiak seorang pelakon – video