Melati MadagascarBagi peminat bunga dalaman yang eksotik, stephanotis dikenali sebagai melati Madagaskar. Pertama sekali, perlu diingat bahawa ini bukan perkara yang sama. Di bawah nama “Stephanotis” merujuk kepada spesies tumbuhan yang berasingan dari keluarga Lastivnevye. Secara keseluruhan terdapat kira-kira 16, dan hampir semuanya tumbuh dalam keadaan semula jadi. Ini adalah semak-semak belukar dengan daun malar hijau dan berbunga yang indah.

Dalam keadaan bilik yang sama, paling kerap hanya satu jenis luka ditanam – floribunda atau stephanotis mekar. Spesies ini juga dipanggil melati Madagascar untuk ciri aroma bunga.

Oleh itu, melati Madagaskar adalah salah satu jenis Stephanotis, yang paling disesuaikan dengan keadaan bilik.

Bagaimanakah rupa flonibunda stephanotis?

Stefanotis Madagascar, seperti wakil-wakil lain dari spesies ini, tumbuh dalam bentuk nuansa – pucuknya yang kuat dapat mencapai panjang hingga 5 meter. Sepanjang tahun, daun lilin dengan panjang sehingga 9 cm, dan lebar sehingga 5 cm, bergemerlapan pada cabang-cabang. Mereka berwarna hijau gelap, sangat padat dan sedikit menunjuk pada tip. Terletak di jalan bertentangan.

Pada permulaan musim panas di pokok anggur terdapat perbungaan yang indah: pada tiub kaki tipis terdapat lima kelopak yang dibalut sedikit, dan bunga itu sendiri menyerupai mahkota putih di batang (kadang-kadang terdapat warna krim dalam warna). Panjang keseluruhan bunga mencapai 4 cm, mereka dikumpulkan dalam perbungaan sehingga 7 keping dalam setiap. Dalam keadaan semula jadi, bunga stephanotis hampir sepanjang tahun, tetapi di bilik berbunga berakhir dengan kemunculan musim luruh.

Pembungaan ini berlangsung lama di cawangan, dan walaupun selepas dipotong, mereka tidak pudar untuk waktu yang lama. Oleh kerana itu mereka digunakan untuk membuat komposisi bunga, khususnya, bunga perkahwinan.

Setelah hujung berbunga di tempat perbungaan, buah-buahan yang serupa dengan plum dibentuk. Apabila mereka masak sepenuhnya, mereka pecah. Di dalamnya buah-buahan dalam bentuk payung terjun kecil. Jika mereka jatuh ke dalam periuk berhampiran, mereka bercambah dan membentuk sebuah loji baru.

Related  Ardıç meyvesinin iyileştirici özellikleri

Apakah cinta melati Madagaskar?

Apabila tumbuh stephanotis perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara seperti:

  1. Bunga itu suka pencahayaan yang baik. Ini sangat penting pada musim sejuk, apabila hari cahaya lebih pendek. Pada masa ini, anda mungkin perlu memasang lampu tambahan. Pada musim panas, periuk mesti pritenyat, supaya tumbuhan tidak mendapat sinar langsung yang membakar pada daun yang gelap.
  2. Jasmine perlu mencipta suhu yang selesa: pada musim panas ia tidak boleh melebihi 25 darjah Celsius, dan pada musim sejuk bunga perlu sejuk (sehingga 15 darjah). Ini menyumbang kepada musim bunga yang lebih subur tahun depan.
  3. Penyiraman harus tetap, anda tidak boleh membenarkan tanah kering sepenuhnya. Di samping itu, ia juga perlu menyemburkan daun untuk mengekalkan kelembapan. Dalam musim pemanasan, periuk boleh diletakkan di atas dulang dengan batu kecil.
  4. Dengan bermulanya musim bunga (apabila proses pertumbuhan diaktifkan) dan sepanjang musim panas, melati hendaklah diberi makan dua kali sebulan dengan persiapan mineral dengan keperakan utama. Anda juga boleh menggunakan baja organik, tetapi baling ganti.
  5. Setiap tahun pada bulan Mac, anda perlu memangkas belukar, dan semasa musim panas – jepit hujung pucuk. Jasmine Madagascar hanya mekar di cawangan baru.
  6. Untuk memberikan bunga yang indah dan menghalang kerosakan pada cabang lama lai, anda perlu memasang sokongan. Ia boleh menjadi gerbang, dan tali terikat. Lay cawangan lebih baik, semasa mereka masih muda dan tidak bermaruah, kerana itu sangat sukar dilakukan.

Ciri-ciri tumbuh melati Madagaskar di rumah – video