Bunga raya SyriaTaman bunga adalah bunga yang sangat indah. Pada abad kedua puluh lebih daripada 250 jenis tumbuhan taman ini telah dituai. Sesetengah semak boleh membesar hingga ketinggian 3 meter, dan yang lain – hanya sehingga 1.5 meter. Pereka landskap menggunakan jenis bunga kurcaci untuk membuat loghat di tapak, kerana jenis tersebut mekar dalam warna yang besar. Jenis yang lebih tinggi digunakan untuk membuat lindung nilai berbunga atau membahagikan kawasan menjadi zon. Varietas tinggi mekar dalam warna yang lebih kecil.

Pengeluaran semula dan penjagaan bunga raya taman

Kebun bunga taman didarab dengan membahagikan belukar ibu atau benih yang tumbuh dari benih. Apabila membahagikan belukar, semua ciri varieti bunga raya dipelihara. Apabila membahagikan belukar, sebahagian daripada rimpang dan beberapa pucuk basal dipisahkan.

Kebun bunga raya ditubuhkan dengan baik di tanah berpasir berpasir dan berpasir. Untuk penanaman memilih tempat yang cerah, dilindungi dari angin utara. Agar bunga raya menjadi mantap, ia dipijar dengan kotoran lembu.

Dalam usaha untuk bunga raya untuk membentuk lebih banyak tunas, pada awal baja fosfat musim bunga diperkenalkan ke dalam tanah, contohnya, nitroammophoska. Pada musim bunga, bunga raya dipulihkan dengan perlit atau taman perlit. Tanah berhampiran bunga raya dilonggarkan, dan penyiraman dikurangkan, kerana kelembapan berlebihan semak belukar boleh membuang tunas dan tidak berbunga. Pada musim panas, baja nitrogen diperkenalkan di bawah belukar, sebagai contoh, ammonium nitrat. Semasa berbunga, baja magnesium yang mengandungi dan potash diperkenalkan ke dalam tanah.

Apabila bunga raya benih disebarkan oleh biji, tumbuhan akan berbunga tidak lebih awal daripada dalam tiga tahun, tetapi semak yang tumbuh dari benih akan lebih tahan terhadap keadaan iklim setempat.

Sekiranya anda ingin mendapatkan bunga dengan cepat, kemudian kembangkan bunga raya perlu dengan membahagikan rimpang.

Dengan cara ini, tumbuhan muda tidak dapat disebarkan. Ia adalah mungkin untuk membahagikan rizom pokok renek berusia lima tahun.

Agar anak pokok menjadi baik di tapak penanaman baru, ia ditransplantasikan ke dalam periuk yang ketat. Untuk 15 hari taman bunga raya membentuk sistem akar yang dibangunkan, yang akan terbang melalui jumlah keseluruhan periuk. Anak pokok dengan sistem akar tertutup akan memindahkan pemindahan lebih mudah. Untuk anak benih itu, perlu untuk menggali lubang penanaman dengan kedalaman dan lebar 50 cm. Leher akar tumbuhan itu harus 10 cm di atas permukaan tanah. Jika tumbuhan ditanam di tanah terbuka pada bulan Julai, maka pada akhir bulan Ogos, bunga bunga raya taman.