ägg av olika formerÄgg i ett mjukt skal, små ägg utan äggula, ägg med deformerade skal eller spetter. Jag ställs ofta på frågor (och skickar alla skrämmande bilder till min e-postadress) om orsakerna till ovanliga ägg i kycklingen – med koner, tubercles, små fläckar, prickade i ett mjukt skal. I de flesta fall är detta inte en anledning till oro.

Även om typen av ägg ofta används för att bedöma kycklingens hälsotillstånd – friska fåglar äter ett hälsosamt balanserat foder och bär samma ägg av den vanliga stamformen, kan de ibland uppträdande onormala äggen anses vara ganska normala. Det är värt att oroa dig bara när det händer hela tiden, eftersom orsaken kan täckas av allvarliga hälsoproblem.

Så jag bestämde mig för att beskriva några av de mest typiska och icke-farliga arten av onormala kycklingägg.

Små ägg utan äggula

litet äggDet är ägg storleken på en liten boll, som ofta finns i unga lager. Anledningen till deras utseende är att skalet bildas runt ägget utan äggula och omger bara proteinet, så äggets storlek är så liten. Detta är ett ganska vanligt fenomen bland unga lager innan deras kropp når puberteten. Sådana ägg är bättre att äta än att försöka ta bort kycklingar från dem – även om de har äggulor inuti, är utrymmet i skalet för litet för embryonets normala utveckling.

Ägg med dubbelt äggula

två äggulor i ett äggNär de två äggulorna är för nära varandra i äggledaren, är de ibland täckta med ett protein (och skalet), vilket resulterar i att ett ganska stort ägg bildas. I allmänhet är dubbeldula i ägget inte en anledning till oro, så om din höna alltid bär sådana ägg, skulle jag bara stänga dina ögon för det. Det finns ingen potentiell fara för kycklingens hälsa, dessutom ägg med dubbelt äggula – en underbar mat.

Related  Bygga ett hus för ensamma bin

Ägg i fläckar

ägg i fläckarNär ägget rör sig längs äggledaren vänder det sig. Om rotationen är för snabb kan ägget ha ett “suddigt” mönster. Om ägget rör sig långsamt, förefaller det på små impregneringar av pigmentet. Många raser av kycklingar (särskilt Veljmer) lägger regelbundet ägg i fläckar. Det är en av de vackraste sorters ägg, och de ser bra ut på matbordet.

Ägg med vita hyllor på skalet

Kalk deponering på ett äggDe fina vita partiklarna på ägget är inget annat än kalciumutfällningen. Om i ovidukten finns olika typer av partiklar från vilka skalet bildas, börjar kalcium att släppas för att binda dem. Detta leder till bildandet av vita avlagringar på skalet. De är väl rengjorda med en nagel, varefter ägg kan ätas.

Ägg med rynkade eller ribbade skal

ribbet skalUtseendet hos sådana ägg är ganska vanligt för mer skickliga värphöns. Detta kan orsakas av stress under läggning av ägg på grund av högt skällande av en hund, en lurande rovdjur, åskväder och andra irriterande ämnen. Även ur estetisk synvinkel kan sådana ägg inte kallas vackra, men de kan framgångsrikt konsumeras som mat.

Ägg i mjukt skal

mjukt skalTypiskt uppträder sådana ägg på grund av avsaknad av kalcium i kosten, även om det kan finnas andra skäl till exempel ett överskott av spenat i matningen. Jag riskerar inte att ta sådana mjuka skal ägg eftersom de berövas första försvaret från bakterierna som kommer in i ägget – skalet.

Ägg utan skal

Det enda undantaget från listan över säkra ovanliga typer av ägg kan vara ägg utan skal. Kanske fick du höra om dem. I sju år har jag uppfödt kycklingar och har aldrig mött ett sådant problem. Men jag vet säkert att detta inte är en dödsdom för en höna, som du kanske hört eller läst någonstans.

Ändå är det farligt att äta sådana ägg.

Faktum är att de inte är riktiga ägg – det är en mjuk gummiliknande massa som kycklingen ibland slår av närmare cykelns slut. Enligt många experter inom fjäderfä är dessa som ägg i själva verket en del av det reproduktiva systemet där något bryts. Som ett resultat utsöndras de från kroppen genom äggledaren.

Som regel, efter utseendet av sådana ägg, rusar kycklingar inte längre.

Ovanliga ägg – detta är vanligtvis ett slumpmässigt fenomen, där det inte finns något hemskt. Det är dock bättre att bekanta sig med användbar information … bara om det är fallet.

Related  Mites hos kycklingar – förebyggande och behandling med naturläkemedel

En video om korrekt utfodring av kycklingar för att stoppa snittet av ägg