bilik jubah di dalam bilik tidurBagi kebanyakan orang, bilik persalinan tidak lagi menjadi impian jauh. Pada masa kini, ia merupakan ciri wajib rumah atau apartmen yang selesa. Kerana itu lebih mudah untuk menyimpan pakaian, kasut dan aksesori yang tidak di dalam almari ketat atau peti laci, tetapi di dalam bilik yang selesa dan pelbagai fungsi.

Rak dan kabinet di dalam bilik ini dipasang mengikut prinsip ergonomik. Dan jika anda ingin membuat bilik persalinan di dalam bilik kecil, anda boleh menguruskan ruang supaya mudah untuk meletakkan banyak perkara.

Saiz almari pakaian

almari pakaian sudut kecilBilik yang optimum untuk bilik persalinan adalah ruang tanpa bilah, dengan bilangan sudut tidak lebih dari empat. Kawasannya hendaklah sekurang-kurangnya 3 m², dan panjang satu dinding – sekurang-kurangnya 2 m.

Pilihan ideal untuk pangsapuri kecil adalah almari pakaian 2 hingga 2. Dalam keadaan sedemikian, sistem almari pakaian boleh diatur dengan huruf “P”, di mana rak dan petak terletak di sepanjang perimeter 3 dinding. Di dalam bilik kecil, sistem itu disusun dengan huruf “G”.

bilik persalinan yang besarSekiranya anda tahu jumlah sebenar kabinet, maka anda boleh mengira kawasan bilik dengan mudah. Sebelum membuat bilik persalinan, anda perlu mengira bilangan bahagian sepanjang panjang dan berganda dengan lebarnya (biasanya lebar satu petak adalah 50, 75 atau 100 cm). Ini akan menjadi panjang bilik persalinan. Sekarang kita perlu untuk menganggarkan kedalaman kabinet, darabkannya dengan 2 (dengan mengambil kira laci) dan tambah jarak untuk laluan (minimum – 50 cm, optimum – 80-100 cm). Ini akan menjadi lebar ruang ganti, di mana kabinet terletak di sepanjang satu dinding.

almari pakaian yang cerahSaiz optimum sistem penjagaan diri dengan tangan mereka sendiri, menjamin keselesaan terbesar – 3,5-5 m². Perlu diingat bahawa 1.5 m² mesti diperuntukkan untuk berpakaian. Dimensi sedemikian membolehkan anda untuk memasang bukan sahaja kabinet, tetapi juga untuk menggantung cermin atau mengatur najis empuk untuk kemudahan.

Pengudaraan

pengudaraan di bilik persalinanKeadaan penting untuk almari pakaian adalah pengudaraan. Ia boleh dilengkapi dengan dua cara:

 1. Dalam bilik tertutup tanpa tingkap, ia perlu memasang hud dengan kipas, yang mesti masuk ke sistem pengudaraan umum. Ia akan mengurangkan tahap kelembapan dan menghalang penampilan bau, terutamanya dari kasut dan pakaian luar.
 2. Di hadapan tingkap, ia cukup untuk mengalihkan bilik secara berkala. Tetapi mungkin ada masalah dengan sinar matahari, yang merosakkan pakaian. Untuk mengelakkan ini, anda perlu menggantung langsir atau tirai pada tingkap.

Anda boleh memasang ventilasi khas dalam kabinet dengan pakaian dan kasut luar. Dan untuk pengudaraan yang baik untuk membeli bakul bersih dan rak sarang lebah.

Petua untuk pencahayaan

lampu bahagian almari pakaianPada peringkat perancangan bilik persalinan, anda harus segera menyediakan lampu bilik, yang akan membantu anda dengan cepat dan cepat memilih pakaian yang anda perlukan:

 1. Pilihan yang paling umum ialah pencahayaan lampu siling yang ditujukan kepada rak kabinet.
 2. Ia sangat mudah untuk menyerlahkan kandungan rak, bakul dan kotak. Dalam kes ini, lekapan boleh diperbaiki kepada kurungan atau dipasang di dalamnya.
 3. Dalam sistem sudut, sangat menarik untuk melihat lekapan pada pakaian, yang membolehkan anda mengubah sudut pencahayaan.
 4. Apabila anda mengatur bilik persalinan yang luas, seperti dalam foto, anda boleh memasang lampu gantung.kandil di bilik persalinan yang besar
 5. Di dalam sebuah bilik kecil, lebih baik tidak membebankan ruang. Adalah lebih baik untuk memasang pencahayaan automatik, yang akan dihidupkan apabila anda membuka pintu.

almari pakaian lampu halogenKadang-kadang di dalam bilik persalinan menggunakan lekapan halogen atau pendarfluor, di mana cahaya sedekat mungkin ke alam semula jadi. Walau bagaimanapun, mereka tidak disyorkan untuk dipasang berhampiran pakaian, kerana mereka sangat panas. Lebih baik menggunakan lampu sorot LED untuk pencahayaan.

Lokasi almari pakaian

almari pakaianAnda boleh melengkapkan bilik persalinan yang mudah dengan tangan anda sendiri, seperti dalam foto, dengan cara berikut:

 • memperuntukkan bilik yang berasingan;
 • membuat papan eternit di bilik tidur atau lorong;
 • untuk mengubah bilik stor;
 • tempat dalam niche;
 • memasang sistem terbuka;
 • ketuk sudut bilik;
 • gunakan balkoni atau loggia.

Related  Prinsip pemanas convector

Bilik persalinan boleh dibuat menggunakan plasterboard, menggunakan sistem storan terbina dalam. Ia boleh ditutup dengan langsir atau pintu gelangsar.

bilik jubah di bilik storPantry adalah pilihan yang paling mudah untuk peralatan almari dengan tangan anda sendiri. Tidak perlu bekerja keras untuk mengaturnya. Anda hanya boleh mengeluarkan semua yang tidak perlu, membuat pembaikan kecil atau penuh. Ia hanya perlu untuk merancang bahagian-bahagian dan membeli komponen almari pakaian. Kemudian pasang mereka dan nikmati menggunakan hasil kerja mereka.

Tempat untuk bilik persalinan boleh menjadi niche. Di sini bahagian-bahagian yang terbaik diletakkan di sepanjang dinding.

bilik persalinan di ceruk ituDengan ketiadaan ruang yang diperlukan, anda boleh melengkapkan sistem lantai terbuka dengan tangan anda sendiri, seperti dalam foto, dengan banyak gantungan, rak, bahagian untuk kasut dan kotak. Di sini adalah perlu untuk menggantung cermin, meletakkan seorang puak atau kerusi. Ini adalah penyelesaian terbaik untuk sebuah apartmen dengan kawasan kecil. Walau bagaimanapun, terdapat satu kelemahan di dalamnya – anda perlu memerhatikan kebersihan dan memerintahkan sepanjang masa.

almari pakaian persegiTerlibat di sudut bilik, anda boleh melengkapkan almari pakaian sudut. Ia lebih luas dan terdapat lebih banyak petak untuk menyimpannya. Di dalam bilik tidur, sudut dibebaskan dengan meletakkan tempat tidur secara menyerong. Ternyata penjimatan ruang yang sangat baik.

almari pakaian di bilik tidurUntuk bilik persalinan juga boleh muncul loggia atau balkoni. Perkara utama adalah imaginasi anda. Untuk bilik kecil, almari pakaian mini adalah pilihan yang baik, di mana hanya perkara-perkara yang paling penting akan ditempatkan.bilik persalinan di loggia

Reka bentuk bilik persalinan mestilah sesuai dengan bahagian dalam bilik. Keadaan ini juga terpakai kepada warna dan tekstur perabot.

Bagaimana untuk memilih pintu

Apabila memilih pintu, anda perlu memahami bahawa sistem pintu dipasang apabila bilik persalinan terpencil. Sekiranya sebahagian daripada ruangan diperuntukkan kepadanya, lebih baik memasang partition.

Pintu mestilah selaras dengan keseluruhan kawasan apartmen atau bilik, jika tidak, mereka akan kelihatan tidak menentu dan asing.

Memilih pintu untuk bilik persalinan, anda perlu dibimbing bukan sahaja oleh keutamaan ahli keluarga, tetapi juga mengambil kira kawasan bilik, serta fungsi sistem itu sendiri. Apakah jenis pembinaan pintu yang boleh dipasang:

 1. Menyapu. Pilihan klasik yang telah digunakan selama beberapa abad berturut-turut. Untuk bilik persalinan, pintu-pintu tersebut adalah baik kerana mereka memberikan gambaran keseluruhan ruang dalaman. Model-model ini berkhidmat untuk masa yang lama, tidak seperti mudah pecah sebagai mekanisme kereta api. Di samping itu, pemasangan pintu itu jauh lebih murah. Kelemahannya ialah mereka memerlukan banyak ruang. Di samping itu, pencinta reka bentuk asal tidak suka kesederhanaan mereka.swing pintu di bilik persalinan
 2. Gelongsor. Mereka serupa dengan yang digunakan untuk almari pintu gelangsar. Reka bentuk ini membantu menjimatkan ruang sebanyak mungkin, menjadikannya sesuai untuk kawasan kecil.pintu gelangsar
 3. Lipat. Digunakan jika pemilik ingin menyimpan keadaan laminat dan parket yang ideal. Pintu-pintu struktur ini tidak menyentuh lantai. Mekanisme panduan dipasang pada siling atau atas tumpang tindih. Di tempat lipatan pintu, engsel pintu biasa diikatkan.pintu lipat
 4. Langsir. Versi yang paling mudah ialah kain kain, yang digantung di kornea. Mereka cepat dipasang, jika perlu, mudah dibasuh, mempunyai penampilan elegan. Di samping itu, harga mereka lebih rendah daripada jenis pintu lain.pintu tirai

Susunan almari pakaian

susunan almari pakaianDengan susunan bilik persalinan anda boleh fantasize selama-lamanya. Tetapi anda perlu mengambil kira beberapa nasihat pengalaman terbukti. Lagipun, ruang dalaman yang disusun dengan betul akan menjadikannya sangat berguna dan akan memastikan semua perkara bersih dan rapi:

 1. Adalah wajar untuk membahagikan ruang mengikut sifat seks ke dalam separuh wanita dan lelaki itu.
 2. Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan rak individu untuk ahli keluarga, tetapi keadaan ini tidak diperlukan.
 3. Kasut perlu diletakkan di bawah, di rak terbuka. Untuk ini, adalah mungkin untuk menggunakan struktur yang boleh ditarik balik.
 4. Di sebelah bahagian kasut, lebih praktikal untuk melengkapkan jabatan pakaian luar.
 5. Di atas petak ini adalah lebih baik untuk mengatur rak untuk penutup kepala.
 6. Blok dengan gantungan dan rak perlu diletakkan secara berasingan.
 7. Di bahagian atasnya lebih mudah untuk menyimpan pakaian dan objek yang jarang digunakan.

Anda boleh mengisi almari pakaian mengikut warna perkara. Pakaian ringan diletakkan di dalam satu bahagian bilik, dan yang gelap diletakkan di sebelah yang lain.

Bagaimana untuk mengisi dengan betul?

mengisi almari pakaianMengisi bilik persalinan adalah proses kreatif yang sebenar. Dengan saiz bilik kecil, anda perlu menggunakan semua ruang sedia ada dari lantai ke siling dan dari satu sudut ke yang lain. Taktik ini akan membolehkan anda meletakkan segala sesuatu, peralatan tempat tidur dan aksesori lain. Dalam proses ini, anda perlu memberi perhatian khusus kepada fungsi rak dan ketersediaan setiap item.

Related  Apa yang perlu dipertimbangkan apabila memilih pintu masuk yang diperbuat daripada papan beralun dengan pintu gawang?

Pengisian ruang ganti paling kerap termasuk:

 • gantungan untuk ikatan, saman, pakaian, ikat pinggang, ikat pinggang, baju;
 • pemegang seluar;
 • rak untuk penganjur dengan aksesori dan beg;
 • ruang untuk tuala dan linen katil.
 • bahagian untuk kasut;
 • bakul atau kotak untuk cucian, pakaian ketat dan kaus kaki.kotak seluar

Jika boleh, bilik persalinan boleh ditambah dengan bangku, cermin dan meja persalinan. Jika setiap benda mempunyai tempatnya, maka bilik persalinan akan menjadi ruang yang cantik dan praktikal.

Sistem simpanan yang mudah

Selain rak biasa dan kotak, hari ini di kedai-kedai ada sejumlah besar peranti lain yang dapat membantu dengan peralatan bilik ini. Anda juga boleh memasukkan fantasi dan membuat sistem storan asli di dalam bilik tidur dengan tangan anda sendiri:

 1. Seluar. Penganjur penyelamat itu akan merayu bukan sahaja kepada lelaki, tetapi juga kepada wanita perniagaan yang memakai pakaian seluar. Untuk dijual, terdapat sistem penyimpanan longitudinal yang dipasang pada dinding dan seluar keluar yang dilengkapi dengan bar salib. Mereka mempunyai pemegang yang berasingan untuk setiap seluar yang tidak membenarkan mereka tergelincir.pantaloon
 2. Rak ditarik balik. Rak ini sangat mudah digunakan. Mereka mudah untuk menarik keluar, memberikan gambaran yang baik dan akses kepada perkara-perkara. Di samping itu, mereka boleh mempunyai penganjur dalaman.rak boleh ditarik balik
 3. Pemegang untuk hubungan, tali pinggang, tudung, tudung. Mereka boleh digunakan untuk menjimatkan ruang. Peranti ini boleh segi empat tepat dan bulat, dengan peranti pegun dan ditarik balik.pemegang syal dan hubungan
 4. Papan setrika padat. Bagi ramai orang, papan setrika yang padat terbina dalam akan menjadi penemuan yang berharga. Ia menduduki ruang yang sangat sedikit dan tidak mengganggu dengan mencapai rak.papan seterika
 5. Kontena. Sistem khusus, tetapi sangat berguna ini adalah sempurna untuk menyimpan pakaian yang sensitif terhadap habuk. Sebagai contoh, topi atau perkara lain yang memerlukan penjagaan yang berhati-hati. Bekas ini dibuat terutamanya daripada plastik telus dan kaca organik.Kontena
 6. Bakul untuk cucian kotor. Sebagai peraturan, mereka berpakaian dan menanggalkan pakaian di bilik persalinan. Selalunya perkara perlu dihantar terus ke dobi, tetapi tidak selalu ada peluang untuk segera membawa mereka ke bilik mandi. Untuk tujuan ini, beg tekstil khusus digunakan pada bingkai logam, yang berfungsi mengikut prinsip laci. Untuk mengelakkan rupa bau, mereka menyediakan sistem pengudaraan dalaman dan kehadiran kantung aromatik.keranjang cucian kotor
 7. Perabot lif-pantograph. Ini adalah kombinasi rod dan peranti mengangkat, yang membolehkan anda menyimpan perkara secara langsung di bawah siling. Oleh itu, dengan itu anda boleh menyimpan banyak ruang. Sekiranya perlu, ia boleh diabaikan, ambil barang yang diperlukan dan kembalikannya.perabot lif-pantograph
 8. Bakul logam. Peranti penyimpanan ini sering digunakan bersama dengan rak tradisional dan laci. Mereka mempunyai beberapa kelebihan – bingkai aluminium lebih ringan daripada elemen kayu, dan struktur jejaringnya menghalang pengumpulan habuk. Pada masa yang sama, kapasiti bakul logam tidak kurang, dan kadang-kadang lebih daripada kotak kayu.kotak logam
 9. Kasut. Biasanya ia adalah rak terbuka, terbuka sedikit dengan pemegang kasut. Reka bentuk ini memberikan pengudaraan yang baik, sementara kasut sentiasa kelihatan. Selalunya, kasut diletakkan di bahagian bawah, supaya ruang digunakan dengan faedah yang lebih besar.kasut
 10. Kotak dengan pemisah. Penganjur yang mudah membantu untuk memastikan agar gelang wanita, ikatan lelaki, ikat pinggang dan ikat pinggang, perhiasan, jam tangan.kotak perhiasan

Related  Gambaran keseluruhan dandang dengan SAMPUNG kering

Bagaimana untuk membuat bilik persalinan praktikal dengan tangan anda sendiri?

ruang tamu praktikal dengan tangan mereka sendiriBilik persalinan adalah bilik khusus di apartmen, yang semestinya memenuhi semua keperluan untuk simpanan pakaian yang sepatutnya. Bagaimana untuk membuat bilik persalinan dengan tangan anda sendiri?

Pertama, anda perlu mempertimbangkan isu-isu yang berkaitan dengan perancangan bilik persalinan. Selalunya ia adalah individu, tetapi di sini juga terdapat beberapa parameter piawai:

 • Ketinggian bahagian untuk pakaian luar berat tidak kurang dari 150 cm dari bahagian bawah ke bar. Dan jurang dari bar ke bahagian atas adalah sekurang-kurangnya 10 cm;
 • Ketinggian bahagian di mana pakaian luar pendek pendek akan diletakkan harus sekurang-kurangnya 100 cm ke bar, ditambah 10 cm dari bar ke lantai;
 • ketinggian rak untuk topi atau kasut harus ditentukan mengikut subjek tertinggi almari pakaian, nilai ini harus ditambah lagi 5-10 cm;
 • Ketinggian rak untuk cucian perlu kira-kira 25-45 cm.

Untuk menentukan kedalaman optimum ruang, prinsip berikut paling kerap digunakan: anda perlu mengukur penyantung terluas dan menambah 10-20 cm lagi untuk nilai ini.

susun atur bilik pakaianBagi lebar, ia boleh ditakrifkan dengan cara berikut:

 • 15-25 cm perlu diambil kira untuk setiap spesimen pakaian luar panas;
 • 10-15 cm diambil untuk setiap pakaian luar musim demi musim;
 • 5-10 cm harus diambil untuk setiap pakaian, seluar atau baju;
 • Lebar bahagian bawah seluar dan topi dipilih mengikut bilangan perkara ini, ditambah dengan stok kecil yang ditambahkan.

Sebelum anda membuat bilik persalinan, anda perlu memilih bahan yang sesuai. Untuk susunan dinding, ada kemungkinan untuk menggunakan kadbod gypsum, yang paling sesuai dengan syarat penyimpanan pakaian dan kasut top dan ringan, topi dan topi.

Anda juga boleh menggunakan bahan dari kayu. Ia akan menyerap kelembapan berlebihan, dan secara beransur-ansur memberikannya semula dalam kuantiti yang diperlukan.

Di bawah dalam gambar, anda dapat melihat apa ruang ganti seperti tangan anda sendiri di dalam bilik kecil:bilik persalinan buatan sendiri di dalam bilik kecil

Selepas menentukan bahan, anda perlu menandai dan potong bahan kerja. Dan kemudian teruskan untuk memasang kerangka menggunakan skru dan pemutar skru. Bingkai siap ditutup dengan plasterboard dan disediakan untuk penamat.

Kaedah paling mudah untuk menyelesaikan kadbod gipsum adalah untuk kertas dinding pastel. Walau bagaimanapun, jika dikehendaki, anda boleh menggunakan panel hiasan.

Pilihan yang paling tahan lama adalah mengecat dinding, tetapi sebelum itu anda perlu melekap dan pasir ke permukaan.

Membuat sistem berpakaian berkualiti murah dengan tangan anda sendiri adalah sangat mudah. Bingkai diperbuat daripada profil yang dipasang ke dinding, dan rak boleh dibina dari lamina gelap biasa. Pada struts logam, mesh untuk menyimpan kasut tetap. Gantungan untuk bahu juga boleh dipasang pada struts logam. Laminate untuk rak dipotong mengikut dimensi, dipotong dan dipasang di dalam sistem.

Untuk inspirasi, kami menawarkan anda untuk melihat varian yang paling menarik dari bilik persalinan:bilik persalinan di bilik tidur

bilik persalinan sempit

almari pakaian putih

almari pakaian besar di loggia

almari pakaian padat untuk keluarga besar

bilik persalinan dengan boudoir

Bilik persalinan yang luas dengan dinding cermin

rak kasut besar di bilik persalinan

Pemasangan sistem almari pakaian mesh – video