mulching av jordMulching är ett vanligt förfarande som används av trädgårdsmästare av ett antal bra skäl. Att använda rätt typ av mulch kommer att ha en fantastisk effekt på din trädgård, men om processen inte utförs korrekt kan du uppnå motsatt effekt. I den här artikeln kommer vi att berätta för dig hur man ska mulka jorden.

Fördelar med mulch

mulching av en grönsakspatchMulch kallas en trädgårdsmästares vän. Den har tre stora fördelar:

  • motstånd mot ogräs
  • bevarande av fukt i jorden;
  • reglering av marktemperaturen (håller den varm på kalla nätter och kyler under heta perioder).

mulching träDessutom skyddar mulk, som används på vintern, växter från en frysning och upptining, som så småningom kan skjuta dem ut från marken. Skyddet förhindrar också jordförpackning och skorpbildning, erosion och förhindrar också regndroppar från utspridda jordar som kan bära sjukdomar från växten till växten. Organisk mulch kan till och med fungera som ett gödningsmedel.organisk mulching av buskar

Nackdelar med mulch

För tjockt omslag kan förstöra växter. För de flesta arter av organisk mulch, en tjocklek på 5-10 cm – det här är redan mycket. Ju mindre materialet desto tunnare lagret ska vara.

mulch av klippt gräsTyvärr erbjuder mulch ett utmärkt skydd för sniglar och sniglar. För att skydda de värdefulla plantagen sprida träasan runt dem. Det kommer att hålla skadedjur borta.

mulching med stenarEtt ogenomträngligt skikt av mulch, liksom en svart film, tillåter inte luft och vatten att passera igenom. Även limmade löv kan ge en sådan effekt, så först slip dem.

Träbaserad mulch, till exempel sågspån eller flis, kan dra kväve ut ur jorden när den bryts (under djurens fötter eller tassar). För att motverka detta, tillsätt ett kväverikt gödningsmedel till mulch, till exempel soja eller bomullsmjöl.

Related  Hör du vad jag hör? Allt om hörseln av kycklingar

sågspån för mulchingTorra material, inklusive sågspån, träflis, torvmos och halm, kan utgöra en brandrisk. Håll dem borta från byggnader för större säkerhet.

Typer av mulch

Den ideala blandningen bör vara tät nog för att förhindra odling av ogräs, såväl som lätt och poröst, så att vatten och luft kan komma in i jorden. Beroende på pris och utseende finns det ett stort antal alternativ att välja mellan, olika i kvalitet och textur. Därefter talar vi om de mest populära typerna.

organiska

bark för mulchingJordskorpa. Håll det borta från basen av träd och buskar så att skadedjur inte byter till dem.

krossade lövStrimlade blad och lövande damm bryts ner och matar jorden med användbara ämnen.

Halm och solonchak hö motstår väl ogräs.

Gräsklippningar bör förtorkas eller fördelas på ett sådant sätt att de inte sitter fast ihop tillsammans med smutsiga vätskor. Använd inte gräs som har behandlats med kemikalier.

stötar som mulchPine nålar förstörs långsamt, så oroa dig inte om dem, lägga syror till jorden.

Också lämpliga är olika biprodukter, till exempel kaffegrunder, majskolvar, tidningar och kartong. Var kreativ!

oorganiskt

oorganisk mulchPlastmassor kan köpas i olika färger för olika ändamål. Rött ökar utbytet av tomater, blått har samma effekt på potatis. Svart färg värmer jorden, och silver eller vit, tvärtom, reflekterar ljus och värme.

mulching av en blomsterbädd med stenarKrossad sten, grus, marmor eller tegelcrumb är ett konstant omslag runt buskar och träd.

agglomerering för mulchingAgrotextile hindrar ogräs, vilket gör att luft och vatten passerar genom det.

För att minska fraktfrekvensen i vår trädgård använder vi andnings agglutination på många sängar.

förbereda sängar för stuvningEfter flera vårregnar sätter vi vattenslangar i varje trädgårdsbädd och täcker dem med argot.

Related  Hur växer och växer maskar för kycklingar

lägga agrotechnics och förbereda platserHål för plantering skärs på olika avstånd, beroende på typen av grödor. Vattning är effektiv, och att lämna ett stort område blir mycket lättare. Så fort växterna växer lite blir vävnaden mindre märkbar.

Om du har problem med ogräs eller uttorkning av växter, använd de tips som ges i den här artikeln – börja mulchera din trädgård. Denna enkla process kommer radikalt att förändra ditt dacha liv till det bättre!