Plezanje po drevesu z bršljanim vrtomZa prebivalce srednjega pasu ravnatelja, nepretrganega zimzelenega bršljana, je bolj znan kot priljubljena ampelna rastlina za hišo. Toda v južnih predelih države – to je bršljanski bršljan.

Velike grmovje te kulture lahko najdemo v Krimu in na Kavkazu. Odraščanje, bršljani se vzpenja po nedostopnih zgodbah, stene hiš, boža gosta strmih pobočij, njegove poganjke visijo z dreves. Rastline, ki se nanašajo na večne zimzelene vinske trte, niso čudne, ne zahtevajo pogojev gojenja in nege. Hitro rastejo in raje prosijo dekorativne liste različnih oblik in barv.

Ni presenetljivo, da so jo vrtnarji zelo dolgo videli. V Evropi se zimzeleni vrtni bršljani, ki ohranja svojo privlačnost skozi vse leto, uporablja za dekoracijo žive meje, rastlinsko zelenje mestnih in podeželskih stavb, parkov in arbirjev.

Opis bršljana in gojenih vrst

Ivy listi različnih vrstV naravi je petnajst vrst bršljana. Vsi so trajni plezalni grmičevji z dolgimi poganjki, pritrjenimi na tla, kamne, drugo vegetacijo in stene s pomočjo številnih pomožnih korenin, oblikovanih na odraslih delih stebla.

Listi, odvisno od vrste vrtnega bršljana, so lahko razcepljeni, tri ali pet prstov in celo. Leaf plošče večine bršljana vrta so gosta, usnjana z gladko površino in radialno razhajajočimi žilami. Poleg rastlin z monofonično, zeleno listje, tudi v naravi, lahko vidimo pestre vzorce.

Cvet za orhidejeČe dolge poganjki in okrasno listje vrtnega bršljana dosežejo dolžino 30 metrov, takoj zaznavajo, potem cvetenje predstavnikov tega rodu včasih ostane neopaženo. Zbrali so se v capitate ali umbellate socvetje, zelenkasti cvetovi so precej majhni in ne predstavljajo dekorativne vrednosti.

Zrcaljene jagode bršljanega vrtaMnogo bolj zanimive so majhne okrogle plodove temne, skoraj črne barve, ki se oblikujejo po opraševanju.

V kulturi na ozemlju Rusije se pridelujejo le nekaj najbolj hladno odpornih vrst:

  1. Običajni bršljani so najpogostejša rastlina, ki se uporabljajo tudi kot hiša. Za to vrsto je značilna počasna rast, sorazmerno majhne listne plošče s tremi ali petimi prsti in številčnost sort.
  2. V sadovnjakih rastejo tudi kolčidi ali belci. Močna hitro rastoča liana s poganjki do 30 metrov in listi, ki včasih dosežejo premer 20 cm, se naravno nahajajo v vznožju Kavkaza in tudi v številnih azijskih regijah. Oblika zelenih ali raznolikih listov je odvisna od rasti.
  3. Ivy Krim je druga ruska vrsta, ki navzven spominja na malteško sorto, ki se goji v Evropi. Toplotne rastline, ki so v ugodnih razmerah, postanejo močne. Njihovi stebri na osnovni lignify, ki včasih rastejo skupaj z drevesi, na katerih se ta vrtni bršljin prostovoljno vzpenja.

Related  Gnojilo za travnik: lastnosti krmljenja in izbira sredstev

Sajenje in skrb za vrtni bršljan

Ozemljitvena rastlinaIvy je po pravici obravnavana kot odtenek tolerantne kulture, ki se enostavno prilagaja življenju kot rastlinjaki. Živi pod krošnjami velikih dreves v južnih regijah, prehaja v precej dobro. Toda na severu, večja je nevarnost zmrzovanja ne le zaradi nizkih temperatur, ampak tudi zaradi visoke vlažnosti, nezadostnega zavetja.

Za zaščito rastline in olajšanje skrbi za vrtni bršljani se zasaditev izvaja na povišanih, zaščitenih pred vetrom. V prvih nekaj letih kultura ne raste zelo hitro, tako da so mlade rastline bršljice zasajene spomladi, tako da se sadike zrele in zimo preplavijo za toplo sezono. Za razmnoževanje bršljana izberite zdrava poganjka, ki ni starejša od 2-3 let. V tem primeru se bodo korenili dobro, ne bodo pa se morali resno poškodovati pri selitvi na novo lokacijo.

Ivy s prekrasno dekorativno listjePrimerno za vrt bršljana niso preveč naddražljivi in ​​se dobro prilagajajo. Da bi se to zgodilo hitreje, se za sajenje pripravi vpojni substrat z visoko vsebnostjo organskih snovi, ki absorbira vlago. Glavni del korenin bršljana se nahaja na globini 20 cm, zato je pristajalna jama pripravljena nekoliko globlje. Na dnu nujno zagotovite drenažni sloj.

Po sajenju vrtnega bršljana je oskrba sestavljena iz zalivanja, gnojenja in nezapletenega obdelovanja. Povečanje prepustnosti tal za zrak in vlago bo pomagalo zelo natančno sproščanje, in za varčevanje vlage in za zaščito rastlin pred prvimi zmrzali pozimi lahko mulčijo.

Zrahljamo zemljo, da bi preprečili nastanek gosto skorje po dežju, poskuša ne poškodujejo poganjki in naključni korenine, nastale bližje mestih in hitro prodre v podlago kot ponovno rast.

Mulčenje s listnatim humusom, šotorom ali drugimi poroznimi organskimi snovmi preprečuje sušenje tal, v mokrih letih in od razpadanja. Mulch je potopljen postopoma, v tankem sloju za nekaj trikov, tako da ne vpliva na listje, ki se nahaja v bližini tal. Do jeseni se plast poveča, da se s hladnim vremenom izvaja polno segrevanje in zatočišče rastlin.

Čez severni, večja je verjetnost zamrzovanja rastlin, ki se uporabljajo za vertikalno vrtnarjenje. To v celoti velja za žive meje živega srebra, loki in hišne stene. Primerki, ki so še posebej prekriti s snegom, bolje prezimujejo.

Dekoracija sten stavbe z bršljanomPo taljenju snega spomladi, ne smete nahajati z obrezovanjem žrtev zmrzali ali drugih vzrokov poganjkov. Bolje jih odstranite v začetku poletja, ko se bo aktivno gibanje sokov končalo. Deli na velikih steblih se obdelujejo z vrtnim lakom.

Related  Okrasitev gozda – mogočna bukev

Vodni vrtni bršljani skozi vse sezone morajo biti redni, a zmerno, spremljanje vlažnosti tal pod rastlinami.

Reprodukcija zimzelenega bršljana

Večina vrst, primernih za gojenje na vrtu, tvori podrejene ali zračne korenine. To omogoča, da se potaknejo krompirček spomladi in v poletnih mesecih zelo enostavno.

Zračne korenine lahko hitro in hitro pomnožijo rastlinoZa reprodukcijo bršljana so primerne polvirate poganjke z vidnimi zaokrožki ali že prisotne podrejene korenine. Če prekinete zelo mlado, zeleno rast, postopek koreninjenja traja precej dlje. In v neugodnih pogojih, na primer, v hladu pecelj, lahko popolnoma gnilobe.

Mlada rastlina in ukoreninjenje potaknjencevZa razmnoževanje zimzelenega bršljana je bolje uporabiti apical potaknjence, če pa to ni mogoče ali če je treba pridobiti veliko mladih rastlin, se posnetek razreže na 10 cm drobcev z vsaj eno zdravo vozlišče.

S potaknjenimi potaknjenci v uličnem rastlinjaku lahko spustite več kosov v lahka tla ali v navadno vodo. Ko se na stebelih pojavijo dovolj stebel, se rastline prenesejo v prihodnje prebivališče. Ob upośtevanju rasti grmovnice in posebnosti oskrbe vrtnega bršljana je treba zasaditev opraviti na razdalji, ki ni manj kot pol metra med seboj.

Stene hiše okrasimo z bršljanom – video