Neverjetna lepota japonskih spiraejevih cvetovMed žganimi pijačami, ki se udobno rastejo od severne meje gozda do polpraznične cone Rusije, je okoli 90 vrst in sort, presenetljivo s svojim videzom in cvetenjem od zgodnje pomladi do zmrzali. Listopadni grmovi z višino do dveh metrov, odvisno od sorte, lahko imajo različne oblike krošnje, barvanje in tip cvetenja ter trajanje in čas cvetenja.

Izkušeni pridelovalci zlahka najdejo rastline tako, da so bela, roza in malina cvetje spirea služila kot živa dekoracija mesta. Osredotočanje na čas množičnega cvetenja, vrste in sorte spirea so razdeljene v dve skupini:

  • rastline, pokrite z bujnimi socvetji spomladi;
  • grmičevje, ki cveti skoraj ves poletje.

In v prvem primeru so cvetni brsti na vejah, enoletnih, nato pa se na novih poganjkih odpirajo spirale poletnega cvetenja. Z vsemi razlikami so te številne vrste okrasnih grmovnic nezahtevne in se že po treh letih pojavijo na mestu v vsej svoji slavi.

Japonska spiraea (Spiraea japonica)

Japonska spireaPredraga Japonske spirae so države na Daljnem vzhodu, kjer je bila leta 1870 rastlina prvič obdelana. Od takrat se je na koncu listov razširilo ducat vrst tega spiree z mladičastimi mladiči. Ta vrsta spiraea poleti puno cveti, kar daje gostim socvetijam socvetja in škutelija.

Pri dekoriranju robnikov v posameznih in skupinskih nasadih uporabljamo grmovje višine 1,2 do 2 metra, s čisto kroglico in zeleno ali zlato listje. Zahvaljujoč zimski trdnosti, sposobnost hitrega obnavljanja kalčkov, tudi v primeru zamrzovanja in nezahtevne spiree, lahko Japonci pristanejo za ustvarjanje kompaktnih živih mej.

V krošnji sort z zlato listje vrtnarji pogosto opazijo močne poganjke z običajno zeleno listje. Da bi ohranili izgled saditve, se odstranijo takšne poganjke, pa tudi stare veje starosti 5-6 let.

Japonska bela spireaToda tudi z letnim spomladanskim obrezovanjem in oskrbo, spirea grmičevje, vse vrste in sorte na fotografiji spodaj, je treba zamenjati v 16 ali 20 letih.

Med sortami spiraea so japonski najbolj povpraševani:

  • Mala princesa z zaokroženo krono, visoka 50-65 cm, temno zeleno listje in rožnate socvetje, ki se pojavljajo junija in ohranjajo privlačnost do avgusta;
  • Goldflame z visokim krone in okrasnim rumenim listjem ter srednje velikimi rožnatimi ali rdečimi cvetovi;
  • Zlata princesa je z enim meter visokim rastljem z rumeno, kot so Goldflame, listje in ščitnične roza socvetje;
  • Macrophylla je japonska sorta Spiraea, za katero so značilni veliki, nagubani listi, jeseni pa jeseni, med katerimi rožnati cvetovi, zbrani v majhnih socvetjih, niso opazni;
  • Candlelight je kompaktna rastlina s svetlo rumeno listje, katere barva postane svetlejša do poletja, ko cvetijo rožnati brsti.

Related  Rastimo na mestu brina luskasto modro zvezdo

Spiraea x vanhouttei

Spirja VanguttaTa vrsta je bila pridobljena kot posledica prehoda rastlin spirea kantonskega in trilobata. Vungut spiraea grmovje, ki rastejo do višine 2 metra in pritegnejo pozornost zaradi lepe razpršilne krone, veljajo za največje v družini.

Listi te vrste spirae so temno zeleni, z robovi robov listov, spreminjanje barve v jeseni do rdeče ali svetlo oranžne barve.

Masni videz snežno belih cvetov, zbranih v polkrožni polkrožni cvetoči ščitnici, se pojavlja v drugem desetletju junija. In že v avgustu, pod ugodnimi pogoji, je obrat pripravljen znova cveteti. Sanjska tolerantna in hitro rastoča spirja Vangutta na fotografiji začne aktivno cvetati v starosti treh let in je kot nalašč za skupinske in posamezne nasade.

Spirea Bumalda (Spiraea x bumalda)

Spirea BumaldaHibridni gojeni umetno pogledov pridobljen z prečkajo belotsvetnoy in japonski Spirea, ki je podoben videz, ampak v višini ne presega 80 cm. Spirea puša Bumalda pokončna razvejanja poganjke s svetlo obarvana, zlasti v jeseni listje. Že sredi avgusta zapusti rumeno, škrlatno in škrlatno. Najsvetlejša jesenska listja v bližini grmovja, ki so na sončnem mestu. Poletje od konca junija in po mesecu in pol je okrašena z gosto grm roza socvetja.

Med priljubljene sorte spirea Bumalda:

  • Anthony Waterer, poleti, okrašena s svetlo rdečimi cvetovi in ​​videti ugodno v samotnih nasadov, kot tudi organiziranje velikih gredic;
  • Dart’s Red je grm polovice metra višine s pokončnimi poganjki, na katerih pušča spomladi rožnate barve, zeleno poleti in jeseni dobi rdeče nasičeno barvo.

Spiraea siva (Spiraea x cinerea)

Sivi SpireaUčinkovita spirea siva je hibridna rastlina, ki se v naravi ne pojavlja. V grmovju, z višine od ene in pol do dva metra visoko, se v cvetočem obdobju poganjki oblečejo v cvetočem obdobju, razsipane z belimi cvetovi na polnozrnatih socvetjih. Ime rastline je posledica lanceolatnih listov, ki imajo nenavadno srebrno-zeleno barvo. Cvetenje se začne sredi maja in traja do ene in pol meseca.

Related  Našim spletnim mestom okrasimo travnati hibiskus

Plodovi na vejah se pojavijo julija, vendar jih ni mogoče uporabiti pri razmnoževanju rastlin. Hibridne vrste se razmnožujejo le s širjenjem. In že v tretjem ali četrtem letu po sajenju, mladi spirea grmi začeli cveteti.

Spirea Nippon (Spiraea nipponica)

Nippon SpireaTa vrsta spirae prihaja iz rastlin iz japonskih otokov. Spiroja Nippon ima kroglično obliko krošnje, s premerom, ki je dosegla dva metra. Grm je gosta z vodoravno usmerjenimi vejami in majhnimi ovalnimi listi zelene barve. Cvetenje se začne konec maja ali junija in traja približno mesec dni. Shield-like, gosto pokrivajo poganjki socvetja sestojijo iz belih ali rumenkastih cvetov, neokrnjeni brsti pa lahko pobarvajo roza ali vijolična.

Nippon spirea je idealen za posamezne nasade. Obrat ni natančen v tleh, vendar ima radi dobro osvetljene površine.

Ruski vrtnarji priljubljena sorta Halward je Silver višina približno en meter in velika bela socvetja, in visok, do dva metra v višino Snowmound z podolgovate liste in čistih belih cvetov.

Spirea Douglas (Spiraea douglasii)

Douglasov SpireNezirelna severnoameriška vrsta spiraea je eno in pol metra grmovja s pubescentnimi, ravne poganjki s lubjem rdečkasto rjave barve. Cvetenje se začne v starosti treh let, pade v juliju in traja vse do jeseni.

Listi Douglas spiraea so podolgovate, lanceolatni enakomerno pokrivajo pokončne poganjke, na vrhu katerih so puhasto rožnate socvetje z ozko piramidalno obliko.

Spirea isophilia (Spiraea salicifolia l.)

Spirea je živahnaDvometrska spirea igolistna živi v številnih regijah Siberije, na evropskem ozemlju Rusije in v državah Daljnega vzhoda. V divjini so grmičevje z ravnimi poganjki, prekritimi z rdeče rjavim lubjem, v močvirnih predelih rečnih poplav, vzdolž obale jezer in gozdnih kanalov.

Rastline so usmerjene, rezane na robovih listov, dosegajo dolžino 10 centimetrov, cvetovi, zbrani v panikulatu ali piramidni socvetji, so rožnati ali beli. Buhes spiraea in vrba dobro prenašajo zimo, kot so vlažna tla in zadostna osvetlitev. Razmnoževanje s pomočjo rastline lahko potakne ali uporablja semena. In množično cvetenje pade na četrto leto življenja dekorativne kulture.

Related  Dobrodošli v kraljestvu sort vagelov

Billira Spirea (Spiraea x billardii)

Billardova SpireaBillardova visokotlačna spira je hibridna oblika, ki je rezultat umetnega prečkanja Douglasovega spiraea in spiraee. Krona s premerom do 2 metra je prekrita z robustnimi podolgovatimi deset centimeterovimi listi, prekritimi s srebrnimi dlakami na hrbtu.

Rože te spektakularne oblike so svetlo rožnate, odprte v drugi polovici julija in tvorijo socvetje – panicles, ki oblečejo grmovje v hladno vreme, kar spirea zlahka prenaša. Razmnoževanje spiree te vrste, ki ne prinaša sadja, je enostavno s pomočjo potaknjencev, medtem ko so sončni kraji z zmerno hranljivo zemljo primerni za sajenje.

Za Billard spiraeo je zaželeno vzmetenje obrezkov, ki spodbuja videz mladih poganjkov in razvoj novih cvetnih brstov.

Spiraea Arguta (Spiraea x. Arguta)

Argutta's spireaVisoka širina grmičevja višine 2 metra z obrobljenimi vejami, ki so od maja maja pokrita z belimi socvetji v obliki polkrožnih klobukov, je ena od zgodnjih cvetočih hibridnih vrst spiraea. Črne barve konec maja in do sredine junija Arguthova spira je spektakularen pogled. Iz mase cvetja so tamno zeleni listi lanceolatne oblike z robnimi robovi praktično niso vidni.

Cvetenje poteka na vejah lanskega leta, ki se razrežejo po nagubanju cvetenja. Najboljši kraj Arguthove spiree je središče cvetličnih postelj ali ograje, vendar je pomembno upoštevati majhno rast teh rastlin.

Okrasni grm spirea – video