u zemljiGrmljavina, sadnja i skrb na otvorenom polju iza koje, a ne osobito teška, može postati vrhunac tupa jesenskog krajolika na farmi zemlje. Ova biljka cvjeta krajem ljeta i jeseni, u vrijeme kada je većina ukrasnih usjeva dugo izblijedjela.

 Budlei – kako je ona?

budlea cvjetaBudlei pripada obitelji Noricnikov. Njegova domovina je Azija, Južna Afrika i Amerika. Ime biljke primljeno je u ime botaničara Adam Badlea.

U narodu, budlei se zove jesenski lila za sličnost oblika svojih cvjetova s ​​tradicionalnim lila. Cvjetovi biljke imaju jak miris meda, privlačeći različite insekte, uključujući leptire. Stoga se ovaj grm često naziva leptir ili leptir magnet.

bijeli cvjetovi budleiCvjetni uzgajivači znaju više od 100 budlejskih vrsta, i zimzelenih i listopadnih. To može biti zeljaste biljke ili grmlje, ponekad do 3 metra visine. Oblik, boja i veličina cvjetova također su vrlo različiti. Cvjetanje biljaka dugo: od sredine kasnog do kasne jeseni.

Na bush budlei, možete vidjeti istodobno otvorene cvjetnice, samo nastajanje pupova i već vezani plod.

narančasto cvijeće budleiUnatoč činjenici da je zemlja u kojoj se nalazi biljka zemlja s toplom klimom, moguće je i na proračunima i skrbi na otvorenom terenu u hladnijim regijama. Za zimu je potrebno prekriti grm tako da mračni dio biljke ne utječe na mraz.

Kako propagirati njušku

Reprodukcija budlee je moguća na dva načina. Svaki od njih ima pravo koristiti.

Reprodukcija po sjemenu

sadnice budleaOvo je vrlo naporna metoda. Sjeme se može kupiti u specijaliziranoj trgovini ili sakupljati iz grmlja kasne jeseni. Samo hoće li sjeme sakupljeno vlastitim rukama ovisiti o tome jesu li dovoljno dobro sazrele. Činjenica je da su, primjerice, moguće slijetanje budleja i skrb u Sibiru na otvorenom terenu iza njega. Ali vrijeme sazrijevanja u sjemenu u hladnoj klimi nije dovoljno. Stoga je bolje davati prednost kupljenim sjemenkama.

Related  Reprodukcija Kalanchoe na različite načine

Tlo koje se koristi za sjetvu mora imati neutralnu kiselost. Sjemenke, budući da su vrlo male, bolje se miješaju s pijeskom. Oni su posijani na labavom tlu i lagano pritisnuti. Spremnik je prekriven filmom ili staklom. Zalijevanje se provodi pomoću pištolja za prskanje. Spremnik se nalazi na toplom i svijetlim mjestima.

Sadnja materijala treba redovito provjetravati i navlažiti. Prvi izbojci pojavljuju se na 14-21 dan. U fazi pojavljivanja 3-4 lišća sadnica uranjaju se u zasebne lonce. Samo s početkom ustrajne topline u proljeće počinje slijetanje i briga za budlei u tlu na otvorenom.

Reprodukcija reznicama

stem budlei za reprodukcijuZa reprodukciju pomoću reznica, možete koristiti male proljetne izbojke od 15-20 cm duljine ili izrezati u jesen, stubby grančica. Na reznicama se uklanjaju niži pupoljci i obrađuje se stimulator rasta. Izvori su pokopani u tlu 3-5 cm i prekriveni filmom. Rooting se održava dva mjeseca. Film se uklanja tek nakon pojave novih izbojaka.

Bez obzira na odabir metode biljne razmnožavanja, bolje je proizvesti prve faze klijavosti i korijena kod kuće. Sadnja i briga za otvoreni prostor na otvorenom moguć je samo nakon početka toplote.

Značajke sadnje i brige za budleje

sunčano mjesto slijetanja budleiOdaberite mjesta za slijetanje grmlja budlei bi trebao biti sunčan i zaštićen od jakog vjetra i nacrta.

Tlo preferira vlažnost tla i dobro oplođena.

mladi bush budleiRazmak između grmlja pupoljke trebao bi biti prilično velik (otprilike 1-1,5 m), budući da biljka raste vrlo brzo.

Prilikom sadnje i odlaska na otvorenom terenu, čašica će se redovito odrezati. U prvoj godini nakon sadnje, mladi izbojci su izrezani na pola. Sljedeće godine obrezane stabljike su obrezane. Preporučuje se ostaviti 2 bubrega.

Obrezivanje ne samo da pomaže oblikovati grm željenog oblika, već doprinosi duljem životu biljke i potiče aktivno cvjetanje.

Zimovanje grmlja budlei

bush budlei nakon zimeDa biste dobili šik blooming bush nije dovoljno osigurati udobnije slijetanje i njegu u tlu. Zimovanje u toplini glavni je uvjet za dobar rast i bujno cvjetanje. Budlei je vrlo zahtjevan za zimovanje, budući da u svom rodnom halo nema praktički nikakvih ozbiljnih smrzavanja. U klimatskim uvjetima središnjeg pojasa zemaljski dio ove južne biljke (ako nije pokriven) potpuno zamrzava zimi. Samo korijeni koji su skriveni na Zemlji ostaju živi, ​​sposobni davati novi rast u proljeće, pod povoljnim uvjetima.

Related  Bilo je potrebno preplatiti za sandale za prozračivanje travnjaka iz Kine

Kako bi se u jesen mogli diviti bojama pilića, sadnja i njegu u predgrađu pretpostavlja stvaranje posebnih uvjeta za zimovanje. Oko otprilike od kraja srpnja potrebno je zaustaviti bilo kakvu dodatnu gnojidbu biljke, uključujući uklanjanje trupaca s kompostama. Isto tako, nije neophodno primijeniti pepelu i ostala gnojiva u tlo iz tog razdoblja. To je neophodno da se biljka pripremi za zimu.

budleya u lonacSignal na činjenicu da je biljka je vrijeme za pokrivanje, služiti, počeo zamračiti lišće. To se obično događa u listopadu ili studenom. Da biste pokrili grm, trebali biste odabrati suhi, sunčan dan. Sklonište treba biti konstruirano u sljedećem redoslijedu:

  1. Pospite suhom suhim tlom na razinu trećeg bubrega.
  2. Izrežite izbočene stabljike, ostavljajući grančice dužine oko 20 cm.
  3. Pokrijte grm s granom.
  4. Pokrijte strukturu na vrhu velike drvene kutije.
  5. Na vrhu kutije stavite krovni pokrivač ili škriljevac kako biste zaštitili sklonište od kiše.

Za sigurno zimovanje kuće, mora biti dovoljno zraka u skloništu. Stoga film i piljevina nisu prikladni za izolaciju. Pod njima, grane biljke, kao i korijenje, mogu biti razbijene.

Izgradnjom zimskih skloništa moguće je posaditi i skrbiti na otvorenom terenu budleja na Uralsima, pa čak iu Sibiru. U tim područjima s hladnim zimama, čuvanje biljke je puno teže, ali ipak je moguće. Glavna stvar je čekati jaku proljetnu toplinu bez mraza, i tek onda otvoriti grm. Također je snijeg koji pomaže da zimi topline ljubavi biljka dobro. Čuva dobro toplinu u skloništu.

Uzgoj budleju u neobičnom za to ili njezinim teškim uvjetima, potrebno je ulog na divljim biljkama koje se uzgajaju od sjemena. Sjemenke, poželjno je da ih se sakupi od grmlja uzgojenih u srednjem pojasu, a ne u vrućim zemljama. Ova činjenica u kombinaciji s pravilnom skrbi i pravilnom organizacijom zimovanja pomoći će vam da izraste prekrasnu egzotičnu biljku na zemljištu.

Related  Dobro se brinemo o japanskoj kameliji

Uzgoj Budleija iz sjemena – video