Blooming camellia u vrtuIza vrt kamelija usporedba s ružama bila je fiksna, ali samo cvatu, kada su sve biljke na miru, zimi. Ali sličnost kultura ograničena je samo sjajem i oblikom cvijeća, briga i uzgoj kamelija u vrtu je izuzetno drugačiji od onog drugih ukrasnih grmova.

Razlog jedinstvenosti kamelija je u svojstvima njihovog rasta u divljini prirode biljnih zemalja. U vlažnoj, gotovo subtropskoj, klimi jugoistočne Azije, lijepo cvjetajuće grmlje i male kamelije stoljećima su koristili za uljepšavanje parkova i palače kompleksa.

S umjereno vrućim ljetom i zimom s niskim minus temperaturama, kultura se osjeća sjajno na otvorenom. Ali je li moguće rasti i brinuti o vrtnoj camelliji na ulici u ruskim uvjetima?

Povijest uzgoja i brige za camelliju u vrtu

Camellia je gost sunčanog JapanaU Europi se prvi primjerci kamelija pojavljuju u prvoj polovici 18. stoljeća. Tijekom proteklih godina, vrtlari su naučili brinuti se za kulturu, bilo je brojnih sorti i hibrida:

  • koji postaje stabilniji od divljih vrsta, do mraza;
  • s duljim vremenom cvjetanja;
  • s jedinstvenim oblikom, veličinom i raznolikošću boja korule.

Najstariji primjerci kamelije, koji su bili od Japana i Kine, još se mogu vidjeti u staklenicima Velike Britanije, u vrtu drevne kraljevske rezidencije u Dresdenu iu parkovima Španjolske.

I na raspolaganju modernim ljubiteljima cvjetnih grmova vrt kamelija, kao na fotografiji, s cvjetovima koji nalikuju peonies, ruže različitih vrsta, pa čak i anemones. Među kamelijama postoje stabla i grmlje.

Biljke su u stanju tolerirati značajnu hladnoću, ali preživjeti na temperaturama ispod -20 ° C, vjerojatno neće uspjeti kamelije. Danas su najjači vrste: Donacija, žirija žuta, Debbie, Hagoromo. Cvatnje ovih sorti odgađaju se do proljeća, ali zimi zadržavaju svijetlo zeleno lišće.

Uvjeti za njegu i uzgoj vrtne camellije

Vrt kamelija podnosi temperature ispod 15 stupnjeva CelzijusaAli takve biljke otporne na smrzavanje neće moći izdržati hladnoću u središnjem dijelu zemlje. Zato se vrtne kamelije uzgajaju u velikim kontejnerima, a zimi ih unose u hladnu sobu, na terasi ili u stakleniku.

Related  Kako i kada mogu koristiti gabions na dvorištu?

U loncima kamelija se ne osjeća loše na temperaturi od 10-15 ° C. Ako biljka ima dobru, ali difuznu rasvjetu 12-14 sati dnevno, briga za camelliju kada se uzgaja u vrtu neće biti teška. Grmlje u to doba će dobiti boju i molimo uzgajivač s obiljem prekrasnih cvjetova.

U područjima s blažom zimom, zimzeleni grmovi pokrivaju, a u suptropskoj zoni vrtne kamele, kao na fotografiji, pokrivene su od veljače do sredine proljeća s brojnim spektakularnim cvjetovima promjera do 10 cm.

Od sjajnog sunca na lišću kamelije nastaju opekotineCvjetne kamelije u vrtu mogu patiti ne samo od mraza, već i od svijetle zimske sunčeve energije koja je aktivna u jutarnjim satima.

Da lišće i latice cvjetova nisu pocrnuli i ne umiru, odmrzavaju se poslije noći, biljke bolje sjene ili skloniše noću netkanog materijala. Ova ista mjera pomoći će očuvanju grmova, ako su hladni zimski vjetrovi česti na mjestu.

Budući da vrtne kamelije, na slici, dobro podnose penumbre, mogu se zaštićene od negativnih utjecaja okoliša krunama stabala vrta. Prilikom odabira susjeda za dekorativnu kulturu, važno je samo uzeti u obzir da kamelije poput kiselog tla, koji ne sviđaju svi vrtlari.

Dekoracija fasade kuće s kamelijomKamelije dobro rastu pod skloništem ograda, u blizini zidova kuća i gospodarskih zgrada. Uz pomoć potpora i škrinja, vrtlari uspješno rastu curling kamelija u vrtu, koji se uz pomoć labosnog oblikovanja daje ravnom vertikalnom obliku.

Sadnja i briga za vrt camellia

Pored znanja o ispravnom mjestu za sadnju vrtne kamelije i brige o tome, vrtlar treba razumjeti zahtjeve postrojenja za tlo, navodnjavanje i gnojidbu. Ali život kulture na otvorenom terenu započinje sadnjom grmlja.

Mladi kamelija grmVrata za sijanje vrtne camellije dvostruko su šire i dublje od zemljinog zrna sadnice. To je učinjeno kako bi se osiguralo da biljka odmah ulazi u hranjiv dovoljno kisele zemlje, potrebne za kapriciozne ljepote za rast i cvjetanje.

Related  Što učiniti nakon izlučivanja hippeastruma?

Tlo za vrt kamelije, na slici, sastoji se od jednakih dijelova humusa, crnogorice, treseta i pijeska. Za zakiseljavanje tla u podlozi, možete dodati zgnječenu smreku ili borovu kore. Odabrana smjesa mora biti labav, lagana i strukturirana. U tom tlu, korijeni kamelija:

  • dobit će potrebnu količinu zraka i vlage:
  • neće biti izložen riziku propadanja;
  • aktivno će se proširiti, pomažući da se hrana nad zračnim dijelom grma.

Vrijeme cvjetne kamelije dolazi do krajaNa dnu jame napravljen je drenažni sloj, na njemu se prelijeva pripremljena zemlja, tako da nakon punjenja komete koja se stavlja na dno, korijena grla grma nije ispod sloj tla. U ovom slučaju, sadnja kamelija za njegu u vrtu je ispravno provedena. Površina tla mljevena je iglama, piljevinom, čipovima ili korom na:

  • spriječiti isparavanje vlage;
  • postupno nadopuniti kiselost supstrata.

Do jeseni, sloj mulch je proširen, pažljivo pokriva bazu camellia. Takva mjera pomoći će izbjeći udaranje grma s mrazova koji šire tlo i nedostatak snijega na početku zime.

Kako bi se pojednostavio brigu o vrtu kamelije, sadnja se provodi u jesen ili kasno zimi, kada biljka još nije započela aktivni rast pušenja. U ovom slučaju grm se dobro prilagođava i brzo počinje rasti, primjećujući i zalijevanje i gnojivo.

Zalijevanje i hranjenje kamelije tijekom njege i sadnje u vrtu

U vrtu su posađene samo vrste Camellia otporne na mrazDodatna gnojidba vrtne kamelije provodi se od proljeća do kraja srpnja. Bušotina dobro shvaća uvođenje složenih aditiva, koji se mogu zamijeniti jednim hranom granuliranih ptica izmeta početkom ljeta.

Biljka, kao i ostali stanovnici vrta, treba vodu. Najbogatiji i najčešći zalijevanje – u proljeće i ljeti, ali od jeseni, zajedno s ograničavanjem gnojiva, smanjuje vlaženje tla. Ova mjera brige kada raste kamelija u vrtu potiče pojavu pupova.

Kako bi se osiguralo da su svi napori koji se troše na sadnju i brigu o kameliji u vrtu ne uzaludni, pri kupnji sadnog materijala važno je osigurati da odabrana sorta može preživjeti u zimskim uvjetima na otvorenom terenu. Ako postoji sumnja, razumnije je odabrati prikladan spremnik za sadnicu i uzgajati kamelija kao biljka u posudama, koja će morati biti prebačena u hladnu sobu za zimsko razdoblje.

Related  Pravilno sadnja, briga i obrezivanje jasmina – zalog izobilanog cvjetanja

Sretan cvjetanje kamelija – video