stablo stabala u parkuStoljećima je stablo brijesta bilo obuhvaćeno tajanstvenim halo. Mnogi narodi brijest grana (mnogi od njegova takozvana) služio kao simbol hrabrosti i vjernosti, majčinstvo i sreće, kao i sveta atribut crkve. Sada se može naći na području suvremenih parkova i listopadnih šuma. Neki vrtlari odlučili su ukrasiti svoj dom vrt s ovom izložbom, jer lišće savršeno drži prašinu. Takav gajnik poslužit će kao vrsta “živi štit” za vlastito prebivalište. Treba napomenuti da se brijest od drveća brijestova može prilagoditi svim uvjetima. Stoga je važno znati neke od suptilnosti sadnje i brige za njega.

Glavne značajke

drvo s fleksibilnom strukturom vlakanaZahvaljujući fleksibilnoj strukturi drvenih vlakana iz dobivenog bast u davnim vremenima, mnogi su kućanski predmeti tkali. Bile su poput finih sanjki i posuđa za kućanstvo. Razrjeđivanje luka i rubova ukrašavalo je prebivalište stanovnika drevne Rusije. Istovremeno, grane i lišće naširoko se koriste za štavljenje kožnih proizvoda.

Ime ovog stabla potječe od keltskog jezika, u kojem postoji riječ poput “Elma”. Njemački i latinski naziv biljke je također vrlo sličan – “Ulmus”. Doslovni prijevod svih ovih riječi znači “zavojni štap”.

Izvana je brijest moćno stablo, opis i fotografiju prikazani su u nastavku. Deblo ovog reprezentativnog brijesta u mladoj dobi prekriven je glatkom kora svijetlo smeđe boje. Kako biljka raste, postaje gusta, i dovoljno gruba, a s vremenom počinje guliti tankim tanjurima. Duboke pukotine na njegovoj površini podsjećaju na ožiljke iz vojnih rana. Na nekim granama mogu nastati i razvijati se.

kora bijelogMoćni sustav korijenja kora je veoma dubok, tako da može smireno dosegnuti vodeni stol. Zahvaljujući ovoj značajki Elm korijena naraste do 25-30 m visine, sa debla opseg -. 1,5 m Međutim, neke vrste ukorijeniti nije duboka, ali više u gornjim slojevima zemlje, zauzima veliki prostor. korijene brijestaStarost mnogih predstavnika ove obitelji može iznositi od 200 do 300 godina.

Preživjeli s rekordom mogli su preživjeti vatru iz 1812. godine, koja se dogodila u Moskvi. Međutim, vruće ljeto 2010. još uvijek nije mogao podnijeti i potpuno se osušio.

Prvi datum s brijesta

mladi brijest u parkuS obzirom na fotografiju lišća i sjemenki brijestova, možete primijetiti neke jedinstvene značajke njihove strukture. Uz pomoć ove studije, vrtlar ne zbunjuje ga s drugim vrstama. Ovi vitki divovi imaju:

 1. Mali neobjavljeni cvjetovi ljubičaste boje. Bujne cvjetnice su ukrašene s puno purpurnih stabala. U kombinaciji s nježno zelenim nogama, oni izgledaju posebno. Razdoblje cvatnje biljke je 10 dana. Uglavnom će pasti u ožujku ili travnju.cvjetanje različitih vrsta brijestova
 2. Velike lišće. Na stabljici su raspoređeni naizmjenično. Duljina svakog od 12 do 15 cm. Oštar konusni oblik lišća je u skladu s rebrastom površinom. Jasno izražene lateralne vene stvaraju reljefnu teksturu na tamnozelenom platnu. Gornji dio lišća je glatki, ali donji dio prekriven je s pahuljastim slojem sivi. Na njima se nakuplja sva prašina. U jesenskom razdoblju dobivaju nevjerojatnu boju u žuto-crvenoj boji.lišće brijestova
 3. Mladi izbojci. Oni rastu u donjem dijelu prtljažnika, stvarajući prostrane gomolje. Svijetlosmeđe mlade stabljike imaju glatku teksturu.mlade grane brijestova
 4. Voće. Svaka od njih podsjeća na tanku ploču – lavinu – u čijem je središtu skriven zrno. U gornjem dijelu krila je nježan usjek. Oni su zasađeni na kratkim reznicama i sakupljeni u gustim snopovima. Međutim, stablo počinje donositi plod od sedam ili osam godina. Do kraja svibnja ili početkom lipnja, sjemenje je potpuno zrelo.plodovi brijestova

Elm glatka je najpopularnija vrsta brijesta. Nalazi se u mnogim gradskim parkovima. Ova vrsta dobro podnosi teške zime i može izdržati niske temperature do -28 ° C. Ipak, izbojci biljke mogu biti malo zamrznuti. Od 16 popularnih sorti, polovica se može naći na skandinavskom poluotoku, kao iu Europi. Ako analiziramo gdje se brijest rastu u Rusiji, tada se može primijetiti da su to uglavnom mokra regije, kao što su:

 • Zapadni Sibir;
 • Regija Volga;
 • Južna Ural (Chelyabinsk i Sverdlovsk regija);
 • Kazahstan;
 • Kavkaz.

parkIlm je sasvim kompatibilan ne samo vlaga, ali i na suhom klimom, jer korijenje prodire do podzemnih izvora. Obale rijeka i jezera, kao i šumske šume – su njihova omiljena staništa. Još uvijek vrlo zbijen i slane tla imaju negativan utjecaj na život stabla, iako brijesta i nepretenciozan na izbor tla.

Berest postaje nevjerojatno brz. Godišnji rast mladog sadnica i odraslog stabla je 0,5 metara visine i 0,3 metara širine.

Značajke uzgoja i njege

Mnogi znaju o ljekovitim svojstvima kore, lišća i brijesta, pa žele imati takav luksuz u svom vrtu. Zbog diuretika i astringentnog djelovanja tih prirodnih sastojaka, koristi se u liječenju:

 • gastrointestinalni trakt;
 • bolesti kože;
 • natečenost;
 • reumatizam.

Ekstrakt dobiven od kora se koristi kao protuupalno ili antibakterijsko sredstvo. Osim toga, ova stabla stvoriti ugodnu atmosferu u vrtu. Oni “vole” šišanje, tako da je lako izraditi živicu od njih.

lijepa frizura brijestovaVažno je pridržavati se osnovnih pravila sadnje sjemenki brijesta. Kad su zreli, odmah ih treba posaditi u zemlju. Prva dva tjedna su optimalno razdoblje za to. Ako malo pričekate, gubite svojstva. Iako sjeme ne zahtijeva preliminarnu pripremu, međutim, potrebno je pravilno sjetiti. Da biste to učinili, trebate:

 • ispravno iskopati krevet;
 • uvesti mineralna gnojiva;
 • načinite udaljenost između redova od jednog do dva metra;
 • sijati žitarice korakom od 30-50 cm;
 • ispunite malu rupu tankim slojem tla;
 • obilno zalijevati.

brijest sokakMožete ga posaditi u hladu. Ipak, na dobro grijanom travnatom suncu, to će rasti nekoliko puta brže. Krunasti brijest vrlo brzo se širi, što može negativno utjecati na susjedne biljke koje vole svjetlost. Između ostalog, dugo su bili netolerantni od grožđa.mladog parka

Valja istaknuti da se lipanj može iznenaditi svojim vrućim vremenom. Stoga, zasijano područje treba prekriti filmom sve dok se ne pojave izbojci. Oko mjesec dana mlada klice treba obilno zalijevati.

Vječni problem brijesta je nizozemska bolest. Ako ima puno mrtvih / nerascvijetan grana, kore i otrcana s krunom ima slab nastup, a zatim udario bolest brijesta. Elmova bolestGlavni uzrok njene pojave je pretjerano navlaženo tlo. Kako bi bio tako bolestan, može od nekoliko tjedana do 5-7 godina. Stoga je neophodno pratiti razinu vlažnosti tla tako da bujni šikare uvijek krase vrt.

Povijest brijesta – video